Disse søker sjefsstillingen på Nationaltheatret

Stillingen som teatersjef på Nationaltheatret er ledig fra 2021. Nå er lista over søkere klar. – Vi er glade for å se mange sterke kandidater, sier styreleder Merete Smith.

Nåværende teatersjef Hanne Tømtas andre og utvidede åremål på Nationaltheatret går mot slutten, og teatret har lyst ut stillingen. Søknadsfristen gikk ut 31. januar 2019, og søkerlista er nå klar.

– Vi er glade for å se mange sterke kandidater til teatersjefstillingen. Alle vi håpet at skulle søke, har søkt. En sterk søkerliste er selvsagt av stor betydning for teatret, sier Merete Smith, styreleder ved Nationaltheatret. 

Søkerlista består av 13 personer, hvorav én kandidat er konfidensiell. Av de åpne kandidatene er seks kvinner og seks menn.

Organisasjon på flyttefot

Merete Smith legger vekt på at den nye teatersjefen overtar et teater som kan vise til gode resultater, både kunstnerisk og når det gjelder publikumstall, de siste årene. 

Mens teatret tidlig på 2000-tallet lå på rundt 200 000 besøkende i året, har teatret lykkes med å øke publikumstilstrømningen. I 2018 hadde Nationaltheatret 243 273 besøkende og et belegg på 83 prosent. 

Nationaltheatret har gjort et betydelig arbeid de siste årene med å åpne teatret og satse på formidling og offentlig ordskifte – og å slik bli en arena i samfunnsdebatten. 

– En ekstra utfordring for den nye teatersjefen blir å lede en organisasjon som i perioden 2022 til 2026 vil være på flyttefot. Her må en ny teatersjef tenke offensivt, slik at Nationaltheatret kan møte publikum utenfor de tradisjonelle scenene, sier Smith.

Etter planen skal arbeidet med å rehabilitere Nationaltheatret starte i 2022.

Disse har søkt stillingen som teatersjef på Nationaltheatret:

1. Gaarder, Thorbjørn Johan (63), Oslo

2. Søyland, Bjørn Stamnes (26), Oslo 

3. Høyholm, Elin (45), Oslo 

4. Haaland, Agnete (58), Bergen

5. Seltun, Kristian (48), Oslo

6. Egeberg, Ingjerd (51) 

7. Tovstaul, Ida-Kristin Stavdahl (22), Oslo

8. Arnarsson, Thorleifur Örn (40), Berlin

9. Aune, Marit Moum (54), Oslo

10. Hodne, Runar (48), Oslo 

11. Horn, Kjersti (41), Bærum

12. Nyquist, Mattis Herman (37), Oslo

13. Konfidensiell, etter særskilt vurdering

Nationaltheatret ved styreleder Merete Smith går nå videre i tilsettingsprosessen, med utgangspunkt i søkerlista. Målet er at ny teatersjef skal være ansatt i løpet av våren 2019, med oppstart i januar 2021. Stillingen er et åremål på seks år. 

Rekrutteringsfirmaet Hodegjegerne, ved Gro Møllestad, bistår Nationaltheatret i rekrutteringsprosessen.