Skjermbilde fra Første episode av Beretning om blindhet, etter José Saramagos roman. Forestillingen er adaptert for digital visning etter premieren på Haugesund teater 2020.

Heldigital Hedda

Etter avlysningen av Heddadagene 2020, har festivalledelsen tatt grep for å samle ulike erstatningstilbud i kalenderen sin. En rekke scenekunstinstitusjoner har lagt ut opptak av tidligere forestillinger, andre har planer om direkteoverførte forestillinger og foredrag, noen lager egne prosjekter for nett. Les pressemelding og se digital Heddakalender, med oversikt over hva du kan få med deg i påskehelgen:

Mens vi venter på at vi igjen kan møtes i en teatersal samler vi det digitale tilbudet fra landets teatre i Heddadagenes kalender. Ta en titt på heddadagene.no for å se hva du kan få med deg i påskehelgen! 

Det var med tungt hjerte vi informerte i forrige uke om at Heddadagene måtte avlyses, og denne uken kom beskjeden om at teatrene må holdes stengt for publikum frem til sommeren. Alle som er glade i teater vet at det er i det levende møtet mellom publikum og scene at magien oppstår og teatret blir til. Nå er ikke det mulig i en periode fremover, og mens vi venter på at teatrene kan åpne og vi igjen kan samles tett i tett i en mørk sal, må vi finne andre måter å fylle dette behovet på.

Utgangspunktet for Heddadagene er å samle scenekunstinstitusjonene fra hele landet og vise bredden av scenekunsten som produseres ved landets scener. Når festivalen måtte avlyses begynte vi å se på andre måter vi kunne bidra til å samle scenekunsten. En rekke av scenekunstinstitusjonene har lagt ut opptak av tidligere forestillinger, har planer om å direkteoverføre forestillinger og foredrag, og noen lager egne prosjekter spesielt for nett. Utover våren samler vi derfor scenekunstinstitusjonenes digitale tilbud i kalenderen på heddadagene.no, slik at du kan få oversikt over det som er tilgjengelig fra scener over hele landet. 

- Når vi no diverre ikkje får oppleve eit samla norsk teaterfelt i møte med publikum på Heddadagane i vår, vil vi gjerne vere tilstades i digital forstand.sier Solrun Toft Iversen, leder av Heddakomiteen og teatersjef ved Det Vestnorske Teateret.

- Fleire av våre medlemmar har strømma framsyningar, tilgjengelegjort opptak eller på annan måte forsøkt å tilby eit alternativ til det som er teateret si kjerne og vårt hjarte - nemleg det fysiske møte i notid. Eg trur vi vil sjå idérikdom og variasjon i korleis vi likevel kan formidle scenekunst i nettformat framover og under Heddadagane sin paraply vil vi vise fram norsk teater sin aktivitet i så måte. Eg håpar de vil finne fine opplevingar her inne medan vi alle ventar på å kunne vere i lag igjen!

*

Se også: Pressemelding om avlysning av Heddadagene:

Heddadagene 2020 avlyses som følge av koronapandemien

Etter innstilling fra Heddakomiteen har styret i Norsk teater- og orkesterforening (NTO) i dag vedtatt at Heddadagene 2020 avlyses. Omstendighetene som følger av koronapandemien, og konsekvensene det har for scenekunstinstitusjonene, gjør det umulig å planlegge og gjennomføre festivalen på en forsvarlig måte i år. 

Heddaprisutdelingen 14. juni blir foreløpig ikke berørt, men det vil bli gjort en ny vurdering etter påske om utdelingen kan gjennomføres som planlagt eller om den må utsettes til et senere tidspunkt. 

Gjestespillet The Mute med Janove og Stavanger Symfoniorkester blir foreløpig heller ikke berørt.

- På vegne av den samla rekka av norske institusjonsteater som normalt ville sjå fram til å runde av sesongen med ei felles mønstring i hovudstaden, ser vi no inga annan utveg enn å avlyse årets Heddadagar. sier Solrun Toft Iversen, leder av Heddakomitéen og teatersjef ved Det Vestnorske Teatret.

Heddadagene 2020 skulle gått av stabelen i Oslo 5. til 14. juni, med flere enn 150 forestillinger og arrangementer i programmet. 35 scenekunstinstitusjoner fra hele Norge bidrar til å skape festivalen, som er et dugnadsløft hvor alle de medvirkende institusjonene bidrar med sine faglige og økonomiske ressurser. Heddadagene gir publikum mulighet til å oppleve scenekunst fra hele landet, og er den viktigste møteplassen for kunstnerisk og faglig utveksling mellom scenekunstinstitusjonene.

- Det er ei ekstraordinær tid for alle. For kulturinstitusjonane er det no mest sentralt å fokusere på å vere til stades for heimepublikummet, og gjere oss klare til å vere med på å bygge opp att felleskapet og offentlegheita der vi er. Meir enn nokon sinne ser vi verdien av å ha ein sterk infrastruktur av institusjonar forankra i alle regionar av vidstrakte Norge. Vi ser allereie fram mot å kunne samlast att når vi kan legge denne restriktive tida bak oss og bearbeide det i lag. Vi lyt ligge i dvale no, men samlar krefter til ein ny vår. sier Toft Iversen.

Landets teatre vurderer kontinuerlig hvilke forestillinger og prosjekter som kan gjennomføres i tråd med helsemyndighetenes retningslinjer. Både Det Norske Teatret, hvor Heddaprisutdelingen skal avholdes, og Den Norske Opera og Ballett som skal være vertskap for The Mute, har innstilt all sin aktivitet ut april.

- Det er trist, men fullt forståelig, at Heddadagene må avlyses. Det er solgt 2000 billetter til The Mute i Operaen. Vi avventer ny informasjon fra myndighetene som gjelder perioden etter påske, før vi beslutter om forestillingene den 7. juni kan gjennomføres. sier Cecilie Christ, kommunikasjonssjef i Stavanger Symfoniorkester. – Vi håper fortsatt på å spille, men dersom The Mute skulle bli avlyst i juni, vil vi så raskt som mulig forsøke å finne en ny forestillingsdato i samarbeid med Heddadagene og Den Norske Opera & Ballett.

Spørsmål om refusjon av kjøpte billetter til gjestespillene under Heddadagene rettes direkte til teatret hvor billetten er kjøpt. Refusjoner håndteres i tråd med det enkelte teatrets/utsalgsstedets praksis. 

Neste utgave av Heddadagene er planlagt 4. – 13. juni 2021.