Årets Ibsenfestival utsettes

Nationaltheatret utsetter årets Ibsenfestival til 2024. Hovedårsaken er at teatret står midt oppe i en fortsatt uavklart rehabiliteringsprosess, hvor usikkerhet rundt utflyttingsdato og midlertidige scener har gjort planleggingen av årets festival svært vanskelig.

Siden 1990 har Nationaltheatret annet hvert år arrangert den internasjonale Ibsenfestivalen, hvor Norges største dramatiker har blitt feiret og diskutert, med forestillinger, internasjonale gjestespill, samtaler, debatter og ulike formidlingsarrangementer. 

I år ser teatret seg dessverre nødt til å utsette festivalen til 2024. Hovedårsaken er at teatret står midt oppe i en rehabiliteringsprosess, hvor man fortsatt ikke vet dato for utflytting eller hvor teatret skal være under rehabiliteringsperioden. 

– Denne usikkerheten har gjort det svært vanskelig å langtidsprogrammere teatertilbudet ved Nationaltheatret, både det ordinære repertoaret og et festivalprogram, og vi ser derfor dessverre ingen annen utvei enn å utsette Ibsenfestivalen til 2024, sier teatersjef ved Nationaltheatret, Kristian Seltun.

Under Ibsenfestivalen har publikum kunnet oppleve Ibsen-tolkninger av teatre og kompanier fra både inn- og utland. Men planleggingen av en slik festival tar tid, og de store teatrene og kompaniene som Nationaltheatret gjerne vil hente gjestespill fra, trenger ett til to års planleggingshorisont.

– Det er ikke attraktivt å binde seg til avtaler med oss, når vi ikke kan forsikre om spillested og fasiliteter. Derfor har vi ikke kunnet gjennomføre forpliktende bookinger av den kvaliteten som Ibsenfestivalen skal ha, sier Seltun.

Utdelingen av Den internasjonale Ibsenprisen, som normalt ville vært en del av Ibsenfestivalen, vil likevel gjennomføres som planlagt i september. Det australske kompaniet Back to Back Theatre gjester teatret med to forestillinger, og utdelingsseremonien skjer på Hovedscenen 18. september.

 

(Pressemelding 30.03.2022)