Hanna Kulle som organistfrun Thea Sundler. Foto: Håkan Larsson

En ungdomlig Lagerlöf i en mörknande tid

(Sunne): Förra sommaren spelade Västanå teater CHARLOTTE LÖWENSKOLD för utsålda hus. Nu i sommar kommer den tredje och sista delen i Selma Lagerlöfs trilogi Löwensköldska ringen, ANNA SVÄRD.

När nu 20-kronorssedeln med en ärevördig äldre Selma Lagerlöf tagits ur bruk i Sverige, är det kanske dags att lyfta fram en yngre och ungdomligare bild. Vi är så vana vid att se henne som den gamla damen i stor hatt, nobelpristagaren och sagotanten, men det finns också en annan sida. Den sjuttioåriga Selma Lagerlöf visar, när hon kommer ut med sin sista roman, Anna Svärd hur ungdomligt och fräckt feministisk hon ännu kan tänka och skriva, ja den sista delen överträffar kanske allt hon har skrivit av ironi och elakhet. Vad sägs till exempel om rader som:

Lese mer?
Jeg er abonnent Jeg er ikke abonnent
Logg inn Bli abonnent