Cover fra Vildanden av Vinge/ Müller, og markeringen av Jon Fosses femtiårjubileum. Begge på Festspillene 2919,

Heddakomiteens ærespris til Therese Bjørneboe og Norsk Shakespeare-tidsskrift

Heddajuryens ærespris 2018 gikk til teaterkritiker Therese Bjørneboe, for hennes 20 årige redaktørarbeid i Norsk Shakespearetidsskrift. Les begrunnelsen for denne og tildelingene i de andre kategoriene her:

Heddakomiteens ærespris

Heddakomiteens ærespris tildeles Therese Bjørneboe.

Om vi ser tilbake til teatrets opprinnelse, ser vi at teaterkritikken – eller i alle fall det i skrift å reflektere over og diskutere scenekunst og drama – er om ikke akkurat like gammel som teatret , så i alle fall ikke langt ifra. Scenekunsten ledsages gjennom historien av diskurs. Uten denne ville det være vanskelig å gå tilbake og forstå tidligere tiders praksis, like mye som kritikken og refleksjonen har hatt en viktig funksjon i samtiden for generasjoner av scenekunstnere og teaterpraktikere.

I dag er denne diskursen under press. Teatervitenskapfaget er svekket og scenekunstomtaler- og kritikk lever på nåde i hovedstrømsmediene. Noen betrakter det som et forfall, andre ser mer pragmatisk på det, men uansett er vi alle enige om at den skriftlige refleksjonen over faget vårt må opprettholdes, og at når samfunnet rundt oss svikter, så må vi ta skjeen i egne hender. 

Heddakomiteen ønsker å hedre en person hvis redaktørgjerning i 20 år har stått helt i sentrum for opprettholdelsen og utviklingen av samtalen om scenekunst. Vi ønsker å gi vår ærespris til en redaktør som mer enn noen annen, og med en nærmest uforståelig arbeidskapasitet, har løftet oss, engasjert oss, fått oss til å sammenligne oss med andre, både her hjemme og der ute – og som ikke minst har oppfordret bransjen til selv å reflektere, skrive og intervjue hverandre, og som har gitt plass til fyldige, godt belagte kritikker . Tidsskriftet hun er redaktør for er blitt kalt et av Europas beste på sitt felt. Det er det sikkert også. Men viktigst er det at det er til for oss. 

Vi er dypt takknemlige for den innsatsen som er lagt ned, og det er med stor glede vi overrekker Heddakomiteens ærespris til redaktør av Norsk Shakespearetidsskrift, Therese Bjørneboe.

 

Beste kvinnelige skuespiller/hovedrolle

Ragne Grande

for rollen som Laura Wingfield i “Glassmenasjeriet”

av Tennessee Williams, regi Johannes Holmen Dahl – Trøndelag Teater ​​

Prisen går til Ragne Grande for rollen som Laura Wingfield i “Glassmenasjeriet” av Tennessee Williams, regi Johannes Holmen Dahl – Trøndelag Teater.

Mer om de nominerte

Beste mannlige skuespiller/hovedrolle

Hermann Sabado

for rollen som Prior Walter i 
“Engler i Amerika”

av Tony Kushner, regi Marit Moum Aune – Nationaltheatret ​​

Prisen for beste mannlige skuespiller/hovedrolle går til Hermann Sabado for rollen som Prior Walter i “Engler i Amerika” av Tony Kushner, regi Marit Moum Aune – Nationaltheatret.

Mer om de nominerte

Beste kvinnelige skuespiller/medspiller

Ågot Sendstad

for flere roller i “Engler i Amerika”

av Tony Kushner, regi Marit Moum Aune – Nationaltheatret ​​

Prisen går til Ågot Sendstad for flere roller i “Engler i Amerika” av Tony Kushner, regi Marit Moum Aune – Nationaltheatret.

Mer om de nominerte

Beste mannlige skuespiller/medspiller

Preben Hodneland

for rollen som Eldste McKinley i 
“The Book of Mormon”

av Trey Parker, Robert Lopez og Matt Stone, regi Vidar Magnussen – Det Norske Teatret i samarbeid med Kilden Teater- og Konserthus ​​

Prisen for beste mannlige skuespiller/medspiller går i år til Preben Hodneland for rollen som Eldste McKinley i “The Book of Mormon” av Trey Parker, Robert Lopez og Matt Stone, regi Vidar Magnussen – Det Norske Teatret i samarbeid med Kilden Teater og Konserthus.

Mer om de nominerte

Beste regi

Johannes Holmen Dahl

for “Glassmenasjeriet”

av Tennessee Williams – Trøndelag Teater ​

Prisen går til Johannes Holmen Dahl for “Glassmenasjeriet” av Tennessee Williams – Trøndelag Teater.

Mer om de nominerte

Årets forestilling 

The Book of Mormon

av Trey Parker, Robert Lopez og Matt Stone, regi Vidar Magnussen – Det Norske Teatret i samarbeid med Kilden Teater- og Konserthus 

Årets pris går til “The Book of Mormon” av Trey Parker, Robert Lopez og Matt Stone, regi Vidar Magnussen – Det Norske Teatret i samarbeid med Kilden Teater og Konserthus.

Mer om de nominerte

Beste barneforestilling 

Tobias og dagen det smalt

av Jenny Svensson, regi Morten Røsrud – Rimfrost Produksjoner og Hålogaland Teater 

Heddaprisen for beste barneforestilling går i år til “Tobias og dagen det smalt” av Jenny Svensson, regi Morten Røsrud – Rimfrost Produksjoner og Hålogaland Teater.

Mer om de nominerte

Beste forestilling for ungdom 

Utafor

av Svein Tindberg i samarbeid med JustUnity, regi Svein Tindberg – Det Norske Teatret 

Prisen går til “Utafor” av Svein Tindberg i samarbeid med JustUnity, regi Svein Tindberg – Det Norske Teatret.

Mer om de nominerte

Beste scenografi/kostymedesign 

Gilles Berger 

for scenografi til “Garage”

regi Espen Dekko – Cirka Teater og Turnéteatret i Trøndelag ​

Heddaprisen går til Gilles Berger for scenografi til “Garage”, regi Espen Dekko – Cirka Teater og Turnéteatret i Trøndelag.

Mer om de nominerte

Beste audiovisuell design 

Elisabeth Nesset, Alf Lund Godbolt, Vibeke Blydt-Hansen og Norunn Standal

for slagverk, musikk, lyddesign og lysdesign til “Antigone”

av Sofokles, regi Johannes Holmen Dahl – Det Norske Teatret ​​

Prisen går til Elisabeth Nesset for slagverk, Alf Lund Godbolt for komposisjon, Norunn Standal for lysdesign og Vibeke Blydt-Hansen for lyddesign til “Antigone” av Sofokles, regi Johannes Holmen Dahl – Det Norske Teatret.

Mer om de nominerte

Beste scenetekst

Are Kalvø

for oversettelse av “The Book of Mormon”

av Trey Parker, Robert Lopez og Matt Stone, regi Vidar Magnussen – Det Norske Teatret i samarbeid med Kilden Teater- og Konserthus ​​

Prisen 

or beste scenetekst går til Are Kalvø for oversettelse av “The Book of Mormon” av Trey Parker, Robert Lopez og Matt Stone, regi Vidar Magnussen – Det Norske Teatret i samarbeid med Kilden Teater og Konserthus.

Mer om de nominerte

Særlig kunstnerisk innsats 

Svein Tindberg, Faten Mahdi-Al-Hussaini, Yousef Bartho Al-Nahi, Siri Marie Seim Sønstelie og Tor Itai Keilen for “Utafor”

Svein Tindberg, Faten Mahdi-Al-Hussaini, Yousef Bartho Al-Nahi, Siri Marie Seim Sønstelie og Tor Itai Keilen for “Utafor”

av Svein Tindberg i samarbeid med JustUnity, regi Svein Tindberg – Det Norske Teatret

Prisen for særlig kunstnerisk innsats går i år til Svein Tindberg, Faten Mahdi-Al-Hussaini, Yousef Bartho Al-Nahi, Siri Marie Seim Sønstelie og Tor Itai Keilen for “Utafor”, av Svein Tindberg i samarbeid med JustUnity, regi Svein Tindberg – Det Norske Teatret.

Mer om de nominerte