«Sommergäste» av Maxim Gorki, regi Peter Stein. Schaubühne am Hallesche Ufer 1974.

Sommergäste – en teaterfilm, en skådespelarensemble

Peter Stein och Botho Strauß visade aldrig historiens facit med pekpinnar, men åskådarna kunde ju se sig själva i den spruckna gamla ryska spegeln, om de ville. «Sommergäste» (1974/1975) streames från Schaubühne 2. april 2020.

Strax före jul 1974 vallfärdade entusiastiska berlinare till Schaubühne am Halleschen Ufer för att med viss skepsis på låtsas möta det ryska arvet, så påtagligt bakom muren blott några kvarter bort. Tjechov vågade sig Peter Stein på först decenniet senare. Nu hade han nöjt sig med en tidig pjäs av Maxim Gorki, Sommergäste (1904), som dramaturgen Botho Strauß omarbetat till snart sagt oigenkännlighet. Ett drygt dussin medlemmar av den ryska medelklassen (en advokat, en läkare, en ingenjör, en diktare etc.

Lese mer?
Jeg er abonnent Jeg er ikke abonnent
Logg inn Bli abonnent