Achille Mbembe. Foto: NTB/Scanpix

Sammenlikningens spøkelse

Achille Mbembe - Afrikas antagelig viktigste historiker og filosof – anklages i Tyskland for å relativisere holocaust. Mbembes (nå avlyste) åpningstale ved festivalen Ruhrtriennale har utløst en debatt som reiser grunnleggende spørsmål ved holocaust-memorering og ytringsfrihet. Vi trykker den amerikanske forskeren Michael Rothbergs kommentar til debatten og det særegne ved den tyske minnekulturen.

Det går et spøkelse gjennom Tyskland, sammenlikningens spøkelse. Det er den uforutsette konsekvensen av en av de mest prisverdige innsatsene til det tyske samfunnet etter krigen: At det gjennom flere tiår har påtatt seg ansvaret og skapt en minnekultur for nazistenes folkemord på Europas jøder. Etter gjenforeningen har minnet om holocaust vært en krumtapp i den tyske kulturelle offentligheten. Noe åpningen og den sentrale plasseringen av minnesmerket over de myrdete europeiske jødene er et konkret symbol på.

Lese mer?
Jeg er abonnent Jeg er ikke abonnent
Logg inn Bli abonnent