Morten Espeland i «Melancholia II», regi: Erlend Samnøen. Ymist 2020. Foto: Inge Schreuder-Lindløv

En Fosse i tiden

Kompaniet Ymist uppsättning av «Melancholia II» visar på en ny tillnärmning till hur Jon Fosse kan spelas. Samtidigt visar den konstfullt hur teatern kan finna relevans i att tala om skamfyllda och tabubelagda teman som psykisk sjukdom och ålderdomens förlust av fysisk förmåga.

I Jon Fosses romaner Melancholia I och Melancholia II, utgivna 1995 respektive 1996, är målaren Lars Hertervig den ständige huvudpersonen. Delarna av första romanen är en tät inre monolog där Hertervig genomgår sin skoltid i Düsseldorf, samt några år senare befinner sig på Gaustad asyl inlagd för sinnesjukdom. Som avslutande del besöker en författare vid namn Vidme en präst, för att försöka komma undan en skaparkris, eller en religiös.

Lese mer?
Jeg er abonnent Jeg er ikke abonnent
Logg inn Bli abonnent