Vespertine, regi Kirsten Dehlholm. Foto: Jorg Michel

Björks experimentella pop som musikteater

(Mannheim): Danska performancelaboratoriet Hotel Pro Forma har skapat en originell opera av Björks elektroniska popalbum Vespertine. Björks musik möter här ett spektakulärt, mångdimensionellt scenspråk inspirerat av mikrobiologi.

I en postapokalyptisk – eller möjligen för-mänsklig – värld utspelas Hotel Pro Formas nya musikteaterverk, Vespertine. Operan utgår från isländska Björks studioalbum från 2001, där artisten i ett experimentellt, suggestivt tonspråk hyllar kärlekens magi. Danska Kirsten Dehlholm och hennes internationella team har funnit helt egna sceniska associationer till Björks poetiska, komplexa klangvärld. Verket har tillkommit i samproduktion med tyska Nationaltheater Mannheim.

Lese mer?
Jeg er abonnent Jeg er ikke abonnent
Logg inn Bli abonnent