Mattias Andersson er ny teatersjef på Dramaten

I dag offentliggjorde styret på Dramaten at regissør og dramatiker Mattias Andersson er ansatt som ny teatersjef, med tiltredelse 1. mars 2020. Les pressemeldingen her

– Efter en gedigen rekryteringsprocess har vi i dag utsett Mattias Andersson till teaterchef. Jag är väldigt glad att Mattias har valt att tacka ja. Han är en erkänd dramatiker, hyllad regissör och står för ett modernt ledarskap. Han har en stark och god relation till Dramaten och har intressanta tankar om hur Dramatens repertoar ska utvecklas framåt. Dramaten får nu med Mattias Andersson som teaterchef och konstnärlig ledare och Maria Groop Russel som VD ett dynamiskt ledarteam som tillsammans får uppdraget att utveckla Dramaten vidare, säger Ulrika Årehed Kågström, styrelseordförande Dramaten.

– En otroligt stor utmaning och inspirerande uppgift att få bli Teaterchef och konstnärlig ledare för Sveriges nationalscen för teaterkonst. Jag ser fram emot att arbeta med alla de extremt kompetenta medarbetarna på Dramaten och tillsammans försöka skapa relevant, attraktiv och häpnadsväckande scenkonst för vår samtid. Jag tror att den nya konstruktionen med uppdelningen mellan VD och konstnärlig ledare är utmärkt för mig att få rätt fokus och kunna ta teaterkonsten på Sveriges främsta scen vidare in i 2020-talet, säger Mattias Andersson, tillträdande teaterchef Dramaten.

– Jag ser med förväntan fram emot att få arbeta med Mattias. Uppdraget, att utveckla förutsättningen för teaterkonsten, för konstnärer, andra team och medarbetare på Dramaten och publiken, är angeläget, utmanande och viktigt, säger Maria Groop Russel, VD Dramaten.
Mattias Andersson är idag konstnärlig ledare på Backa Teater i Göteborg och en av Sveriges mest hyllade regissörer och dramatiker. Mattias är utbildad skådespelare och hans pjäser har spelats både i Sverige och Europa.  
Mattias Andersson kommer under hösten som planerat att regissera pjäsen Determinism som går upp på Dramatens lilla scen den 18 januari 2020 innan han tillträder som ny teaterchef 1 mars 2020.
 

Om Mattias Andersson:
Mattias Andersson är dramatiker, regissör och idag konstnärlig ledare för Backa Teater i Göteborg. Hans uppsättningar har kritikerrosats och spelats på flera svenska såväl som internationella teaterscener. Han har fått ett flertal priser, bland annat Svenska Dagbladets Thaliapris, Expressens Teaterpris, internationella Prix d’Assitej och Svenska Teaterkritikers pris. På Dramaten har han varit en uppskattad regissör och bland annat har hans föreställningar The Mental States of SwedenIdioten och Uppenbarelsen fått lovord från såväl publik som teaterkritiker. Mattias Andersson är född 1969 i Göteborg. Fullständig verkslista finns på www.mattiasdrama.se(Pressemelding 03.10.2019)

                Les anmeldelse av Mattias Anderssons Åpenbaringen, med premiere på Rogaland Teater 5. september: http://shakespearetidsskrift.no/2019/09/det-sakrale-og-det-sekulaere

Og av samme stykke på Det Norske Teatret, med premiere 22. februar 2019, her: http://shakespearetidsskrift.no/2019/02/oforlost-apokalyps