«Fruen fra havet», på Balkongen, Agnes Mowinkels eget teater 1928-29. Hun ses selv som Ellida Wangel til høyre i biletet. Illustrasjon fra Keld Hyldigs «Ibsen og norsk teater», Vidarforlaget 2019.

Imponerande verk om åttio år av norsk teaterkonst

Keld Hyldig, førsteamanuensis i teatervitenskap vid Universitetet i Bergen, men född och uppvuxen i Danmark, har valt den till synes allmänna boktiteln «Ibsen og norsk teater» för sitt senaste arbete. Det vore lätt att tro att den sexhundra sidor tjocka volymen vore en studie av Ibsens förhållande till teatern i Norge. Så är förvisso fallet, men vi måste även ta fasta på ordet «og» i titeln. Verket har nämligen långt fler dimensioner.

Hyldig beskriver i Ibsen og norsk teater. Del 1 1850–1930 den norska teaterns yttre omständigheter: Christiania Dramatiske Selskap, som bildades 1780, men främst den danskpräglade Christiania Theater grundad 1828, från 1837 belägen på Bankplassen, den mer nationellt inriktade Kristiania Norske Teater, som bildades 1852/4 och 1863 uppgick i Christiania Theater samt Christiania Theaters avlösare, det magnifika Nationaltheatret i

Lese mer?
Jeg er abonnent Jeg er ikke abonnent
Logg inn Bli abonnent