Peter Handke minns Oslo

Ingen Nobelpristagare i litteratur har ifrågasatts så starkt som Peter Handke. Han möttes av än mer hätska tidningsartiklar än 2014, då han mottog Ibsenpriset på Nationaltheatret i Oslo. Han framträdde trots detta själv under Nobelveckan.

Presskonferens den 6 december

Vid presskonferensen på Svenska Akademien ställer ordföranden Anders Olsson inledningsvis frågan vad Handke minns från sin förra vistelse i Stockholm vid 1960-talets slut. Svaret blev «Ingenting». Han gratuleras på 77-årsdagen och en kvinnlig österrikisk journalist brister ut i «Happy Birthday to You!» Det dygn som nu gått har han till stora delar tillbragt på Nationamuseum och han har inte skrivit något. «Vad betyder Nobelpriset?» «Ingenting» – han fortsätter skriva som vanligt. 

Lese mer?
Jeg er abonnent Jeg er ikke abonnent
Logg inn Bli abonnent