Coveret till programmet «Prins Friedrich av Homburg», regi: Peter Stein. Schaubühne 1972.

Kleists dröm om Prins Friedrich av Homburg

I «Prins Friedrich av Homburg» har Peter Stein skärpt sin distanseringsestetik från «Peer Gynt», när försoningen blir en illusion i huvudpersonens inre. Heinrich von Kleists tragedi streames från Schaubühne, söndag 29. mars.

Scenografen Karl Ernst Herrmann har klätt in Schaubühnes scen i svart sammet och på golvet ligger en mörkblå matta. I bakgrunden syns en ljusblå himmel och ett antytt landskap med kullar – ungefär som på vissa tavlor av Caspar David Friedrich. Persongalleriet är reducerat till tio aktörer (elva rollfigurer). Heinrich von Kleists (1777–1811) klassiska tragedi Prinz Friedrich von Homburg hade spelats som högtidligt kostymdrama, feltolkats av nazisterna enligt slutrepliken «i stoftet med alla Brandenburgs fiender» och i existentialistisk anda befriats av Jean Vilar.

Lese mer?
Jeg er abonnent Jeg er ikke abonnent
Logg inn Bli abonnent