FiB 2020: Lover daglige festspill
Årets Festspillene i Bergen skal ikke arrangeres på ordinær måte, men det jobbes med alternativer og løsninger for årets program, i følge en pressemelding tidligere denne uken (07.040.20). Vi henvendte oss til Festspillsjef Anders Beyer, og ba ham om å utdtype hva slags alternative løsninger det er snakk om?
– Foreløpig kan jeg bare si at vi jobber med å sette sammen et alternativt festspillprogram som også ivaretar gjeldende smittevernregler. Programmet vil kretse om det som er kjernen i Festspillene, og tar utgangspunkt i det opprinnelige programmet for årets festspill.
– Vil det for eksempel dreie seg om strømming av forestillinger, eller tilrettelegging for digitale versjoner av forestillinger, konserter o.a.? Eller dreier det seg også om live-hendelser på andre typer scener/ i rom hvor man kan utføre slike og samtidig ta høyde for gjeldende regler for smittevern?
– Ja Alt du nevner, er mulige alternativer for oss i år. Vi må komme tilbake angående detaljene i programmet.
– Kan du nevne prosjekter og titler som åpner for andre løsninger? Jeg tenker for eksempel på Sløserikommisjonen.
– Nei, ikke ennå. Sløserikommisjonen er avlyst i år, og vi kan av forskjellige grunner ikke love noe til neste år.
– Vurderer dere eventuelt å utvide eller endre festspillperioden, slik at enkelte gjestespill eller eventer kan finne sted senere enn til oppsatt tid?
– Vi har diskutert det, men besluttet å holde på årets festspillperiode. Så kan det bli enkelte unntak, arrangement som flyttes i tid osv.
– Hvor stor del av festivalprogrammet er det snakk om?
– Programmet for de alternative Festspillene blir selvsagt mindre enn det vi tidligere har annonsert. Vi kan ikke ha flere tusen publikummere under åpningsseremonien, for eksempel, og vi vet ennå ikke om det vil være mulig å presentere et orkester på en scene. Vi har en ambisjon om flere arrangement hver dag i hele festspillperioden, men mer konkret kan jeg foreløpig ikke være. Noen annonserte arrangement kan presenteres tilnærmet likt, mens andre må finne nye former. Med fortsatte reiserestriksjoner og en global pandemi vil fokuset på norske artister naturlig nok være sterkere.
– Hva skjer med forestillinger/ konserter som blir kansellert. Blir det kompensert for honorarene til medvirkende/ utøverne?
– Artister og andre medvirkende er i stor grad ivaretatt gjennom midlertidige økonomiske tiltak igangsatt av regjeringen. Kulturrådet har anmodet oss om å sette oss inn i regjeringens økonomiske tiltak for kultursektoren og ta det med i betraktningen når vi går i dialog med artister og medvirkende. For å unngå dobbeltkompensasjon vil vi dermed ikke utbetale honorarer som planlagt.(Publisert 11.04.2020)