«Winterreise im Olympiastadion», regi: Klaus Michael Grüber. Olympiastadion Berlin, Schaubühne 1977.

Hyperions politiska vinterresa

I december 1977 hade Schaubühne am Halleschen Ufer hyrt Berlins Olympiastadion från 1936 för att uppföra ett kollage av Hölderlintexter med titeln «Winterreise im Olympiastadion» som utomhusteater. Klaus Michael Grüber regisserade.

Nu när Schaubühne i Berlin visar sina klassiska produkttoner digitalt tydliggörs perspektiv på tidens gång och teaterns utveckling. Vad såg jag då och vad ser jag nu? Särskilt uppenbart blev det när Klaus Michael Grübers Winterreise im Olympiastadion från december 1977 visades. Den gången satt vi, 800 personer, de flesta av oss märkbart unga, på Berlinolympiadens propagandastadion från 1936, en arena med 87. 000 platser. Endast åtta kvällar uppfördes verket (sådant kallas idag «event”). I köld och blåst frös vi, trots de yllefiltar som lånats ut till oss.

Lese mer?
Jeg er abonnent Jeg er ikke abonnent
Logg inn Bli abonnent