Heldenplatz av Thomas Bernhard, urpremiere Burgtheater 1988. Regi: Claus Peymann. Foto: Burgtheater

Teatret som samfunnsaktør og affektivt lim

Burgtheater i Wien strømmer i kveld den skandaleomsuste oppsetningen av Thomas Bernhards «Heldenplatz» (fra kl. 1800 27. til kl. 18.00 28.april). Les mer om stykket og iscenesettelsen i denne teksten til utgivelsen av boka «Teater som betyr noe» (2018), av Siren Leirvåg og Drude von der Fehr.

For å tydeliggjøre teatret som samfunnsaktør, introduser vi i boka Teater som betyr noe. Teater som tenkning og tilbud tre begrep som er knyttet til tekster skrevet for teater. De tre begrepene løfter frem ulike sider ved tekst og iscenesettelse. En teksts performative potensiale dreier seg om tekstens dramaturgi, performative strategi og virkning på vår erkjennelse. En tekst kontekstsensitivitet har å gjøre med at teksten peker ut mot historien, en politisk virkelighet og samtidig mot «teatermaskinen» selv.

Lese mer?
Jeg er abonnent Jeg er ikke abonnent
Logg inn Bli abonnent