Plakatbilde til Vildanden, som har premiere 4. september i regi av Nationaltheatrets teatersjef, Hanne Tømta.

Ibsenfestivalen utsettes til desember

Ibsenfestivalen utsettes til desember, men hele høsten på Nationaltheatret står i Ibsens tegn. Høstprogrammet inneholder kun fire nye egenproduksjoner, hvorav tre er oppsetninger av Ibsen. Pressemelding her

Teatersjef Hanne Tømta lanserer en høst i Henrik Ibsen og fortellingenes tegn – og sitt siste repertoar som teatersjef. 

– Etter en vår som ble alt annet enn vi kunne forestille oss, jubler vi for å åpne dørene til teatret igjen og å lansere høstens program. Som vi har savnet levende møter med publikum, slår teatersjef Hanne Tømta fast.

Lanseringen av høsten 2020 er spesiell for teatersjefen på flere måter. Dette er nemlig Tømtas siste repertoar som teatersjef på Nationaltheatret. Fra 2021 tar Kristian Seltun over sjefsstolen. 

Og på oppløpssiden regisserer Tømta selv det hun mener er Ibsens sterkeste stykke, nemlig Vildanden. Dette blir også den siste Ibsen-forestillingen på Hovedscenen før rehabiliteringen av teatret setter i gang.

– Vildanden er et vakkert, symbolsk og følelsesladet drama som snakker emosjonelt til meg. Samtidig er tristessen full av humor, og skuespillerne og jeg ler mye under prøvene, som alt har begynt, forteller Tømta.

Hun har med seg et sterkt skuespillerlag, med blant andre Helene Naustdal Bergsholm som Hedvig, Trond Espen Seim som Hjalmar og Tone Mostraum som Gina. Scenograf er Tømtas faste makker Nora Furuholmen:

– Visuelt vil vi forsøke å viske ut skillet mellom scene og sal og gi publikum og skuespillerne følelsen av å befinne seg i ett og samme rom. Denne oppsetningen blir en hyllest til Norges vakreste teatersal, som i 2022 endelig skal rehabiliteres, sier Tømta.

Flere nytolkninger av Ibsen

Det er ikke bare Vildanden som er signert Henrik Ibsen på Nationaltheatret i høst. Vi byr også på nytolkninger av Fruen fra havet på Malersalen og Et dukkehjem på Torshovteatret.

Regissør Trine Wiggen ser Fruen fra havet som et relasjonsdrama om en moderne familie som bærer på sorg og tap – og som lengter etter anerkjennelse og kjærlighet. Det er skuespiller Marian Saastad Ottesen som spiller rollen som fruen, Ellida Wangel, og Fridtjov Såheim som spiller hennes mann, doktor Wangel. 

Mattis Herman Nyquist løfter frem det tidløse og mellommennskelige i sin tolkning av Et dukkehjem, i en språklig bearbeidelse som tilhører vår egen samtid. Hvilken historie er egentlig Et dukkehjem  i 2020? Det ønsker regissør Nyquist å utforske sammen med Mariann Hole i den ikoniske Nora-rollen og et sterkt skuespillerlag.

Om fortellingens superkraft

Alexander Mørk-Eidem er tilbake på Nationaltheatret, og denne gangen iscenesetter han skuespillet Antipodene av den amerikanske samtidsdramatikeren Annie Baker på Amfiscenen. Med seg har han det rykende ferske ensemblet NyeNational – som består av seks unge skuespillertalenter, rekruttert gjennom en satsing for å styrke både unge skuespillere og teaterinstitusjonen – i tillegg til mer etablerte skuespillere.

Antipodene er en overraskende gjenkjennelig historie – om tilbaketrekning, krisetid og krangling på jobb. Og om fortellingens superkraft.

Gledelige gjensyn

Det blir også plass til noen gledelige gjensyn i høst. Blant annet er den populære familieforestillingen Den fantastiske historien om den kjempestore pæra tilbake. Det samme er Julemiddag, som er Nationaltheatrets juleklassiker for voksne. Vi spiller også mer av suksessforestillingen Reform 97, om norsk skolehverdag og den kritikerroste Lykkedager.

I tillegg blir det frokostmøter, omvisninger, salonger og kunstnersamtaler. Både fysisk på teatret, men også digitalt, slik at hele landet fortsatt kan ta del i alt det som skjer, via nettsiden og på Facebook, Instagram og YouTube.

Utsatt festival

Den internasjonale Ibsenfestivalen skulle innlede høstsesongen på teatret, med gjestespill fra inn- og utland. På grunn av koronakrisen utsettes festivalen til desember, da den også får en annen form enn tidligere.

Koronasituasjonen medfører at Nationaltheatret kan selge færre billetter enn normalt og kan dermed ennå ikke gi et fullt tilbud. Vi har også flere høstproduksjoner under planlegging, som lanseres så snart som mulig.

Nationaltheatret tar smittevern på høyeste alvor og har utarbeidet retningslinjer for et trygt teaterbesøk, som kan leses her.

Dette er høstens nye forestillinger:

Fruen fra havet

Av Henrik Ibsen.

Regissør: Trine Wiggen

Medvirkende: Marian Saastad Ottesen, .Fridtjov Saaheim, Hanna-Maria Grønneberg, Kim S. Falck-Jørgensen, Jan Gunnar Røise, Heidi Goldmann, Nils Golberg Mulvik og Dagny Backer Johnsen.

Premiere 11. september på Malersalen.

Et dukkehjem

Av Henrik Ibsen. Bearbeidet av Mattis Herman Nyquist.

Regissør: Mattis Herman Nyquist.

Medvirkende: Mariann Hole, Lena Kristin Ellingsen, John Emil Jørgensrud og Nils Jørgen Kaalstad.

Premiere 9. september på Torshovteatret.

Antipodene

Av Annie Baker. Oversatt av Kristofer Grønskag.

Regissør: Alexander Mørk-Eidem

Medvirkende: Eindride Eidsvold, Seda Witt, Victoria Ose, Amina Sewali, Sigurd Myhre, Øystein Røger, Olavus Frostad Udbye, Sindre Strand Offerdal og Patrick Hilmar Ingvaldsen.

Norgespremiere 22. september på Amfiscenen

Vildanden

Av Henrik Ibsen. Bearbeidet av Mari Vatne Kjeldstadli.

Regissør: Hanne Tømta

Medvirkende: Kim Haugen, Erland Bakker, Bjørn Skagestad, Trond Espen Seim, Tone Mostraum, Helene Naustdal Bergsholm, Anne Krigsvoll, Håkon Ramstad og Bernhard Arnø.

Premiere: 4. september på Hovedscenen. 

(Publisert 27.05.2020)