Jutta Lampe (t. v) i Der Park, regi Peter Stein, Schaubühne 1984.

Förvandling, förtvivlan och fars

”Der Park” (1984) blev Botho Strauss främsta 1980-talspjäs, tillägnad och iscensatt av Peter Stein på Schaubühne am Lehniner Platz i Karl-Ernst Herrmanns scenografi. Skildringen av ett genomkommersialiserat västtyskt samhälle som förlorat kontakten med gudarna fylls av Shakespearereminiscenser och dramaturgin påminner om Strindbergs ”Ett drömspel”. Der Park streamas från Schaubühne fredag 4 december, som en hommage till den nyss avlidna skådespelarskan Jutta Lampe.

Ett mörker blott upplyst av en rad taklampor över scen och salong som påminner om en säregen gatubelysning. En övergiven sandlåda, en rishög till hagtornsbuske belyst i rött med grenarna belamrade med tomma ölburkar, trasiga strumpbyxor, pappersservetter och kassettband. I fonden en röd sammetsridå med guldram – en teater på teatern? En cirkus? Bakifrån riktas en ljuskägla ut på scengolvet. En tom trapets svänger fram och tillbaka belyst av en spotlight. I förgrunden en tom uteservering. En kvinnlig akrobat (Helen, spelad av Libgart Schwarz) sitter övergiven på sandlådekanten.

Lese mer?
Jeg er abonnent Jeg er ikke abonnent
Logg inn Bli abonnent