Helene Weigel som Mutter Courage i «Mutter Courage und Ihre Kinder», i regi av Bertolt Brecht og Erich Engel. Berliner Ensemble. Screen shot

Strømmetips for romjula

Pandemi-året 2020 har fått flere teatre til å åpne sine arkiver, og blant høydepunktene som strømmes i romjula, finner man den legendariske Brecht-oppsetningen av «Mutter Courage» fra 1949, og en av de mest kritikerroste Shakespeare-prosjektene fra de senere årene: Forced Entertainments «Table Top Shakespeare».

Onkel Vanja, Den Nationale Scene

Teatersjef Stefan Larssons iscenesettelse av Tsjekhovs Onkel Vanja strømmes i romjula, og tredje og siste anledning til å se den kritikerroste oppsetningen, er 30. desember, kl. 19.30. Medvirkende er bl.a.  Kristoffer Sagmo Aalberg (Vanja),  Frode Bjorøy (Astrov), Petronella Barker (Jelena), Kristi-Helene J. Engeberg (Sonja) og Svein Harry Schöttker-Hauge (Alexander). Les Grethe Melbys anmdelse her:  http://shakespearetidsskrift.no/2020/10/forsvinner-i-film

Table Top Shakespeare, Forced Entertainment

Complete Works: Table Top Shakespeare, av det britiske kompaniet Forced Entertainment, strømmes fra deres hjemmeside ut desember. Her gjenforteller kompaniets skuespillere i monologs form plottene i Shakespeares skuespill, ved hjelp av forskjellige bruksgjenstander og kjøkkenredskap. I Norge er forestillingen tidligere vist på BIT teatergarasjen og Trøndelag Teater. Table Top Shakespeare ble i enqueten i jubileumsutgaven i 2016, utropt som den beste Shakespeareoppsetning siden 2000 av vår amerikanske medarbeider, teaterkritiker Tom Sellar. Venke Sortland valgte den som årets forestilling i 2019 (etter gjestespillet i Trondheim). Som publikummer til strømmetjenesten kan man se alle stykkene når som helst, men kun ut 2020! https://www.forcedentertainment.com/tabletop-live-catch-up/

Mutter Courage, Berliner Ensemble

Mutter Courage und Ihre Kinder i regi av Bertolt Brecht og Erich Engel er gratis tilgjengelig i hele desember i strømme- serien «historiske Brecht-oppsetninger» på Berliner Ensembles hjemmside. I den legendariske oppsetningen fra 1949 blir Anna (Muter Courage) spilt av Helene Weigel, og filmversjonen (i regi av Peter Palitszch og Manfred Wekwerth) gir et unikt innblikk i Brecht-teatrets spillestil og estetikk. Ved siden av Weigels ikoniske Courage, er særlig Ernst Busch og Angelika Hurwicz minneverdige  i rollene som hhv. kokken (Pipe-Peter) og den stumme Kattrin. Mutter Courage ble et europeisk gjennombrudd for den nye Berliner Ensemble i Øst-Berlin, som følge av gjestespill i blant annet Paris. Stykket hadde upremiere i Sveits med Therese Giese i tittelrollen, og Brechts oppsetning ble opprinnelig laget på Deutsches Theater i 1949, men etter at Brecht overtok Theater am Schiffbauerdamm ble forestillingen overført til Berliner Ensemble, der opptaket er gjort i 1956. På nyåret følger strømminger av Die Tage der Commune og Coriolan i strømme-serien som er gjort i samarbeid med det tyske Brecht-arkivet.

Strauss og Strindberg, Schaubühne

Schaubühne strømmer Thomas Ostermeiers iscenesettelse av August Strindbergs Фрекен Жюли/ Frøken Julie fra Moskva-teatret Nasjonenes teater, fra 28. til 31. desember, (start og slutt kl. 18.00 hver dato). Stykket er lagt til dagens Russland, og oppsetningen hadde premiere i 2011. I rollene møter man Tschulpan Khamatowa, Jewgenij Mironow og Julia Peresild. Forestillingen spilles på russisk med tysk teksting. Nyttårsaften vises Klaus-Maria Grübers oppsetning av Die Affäre Rue de Lourcine av Eugène Labiche, i en oversettelse av Elfriede Jelinek. Medvirkende: Udo Samel, Peter Simonischek, Imogen Kogge, Sylvester Groth, Roland Schäfer. Strømmes til 3. januar 2021, kl. 18.00

Ode an die Freiheit, Thalia Theater Hambrug

Torsdag 31. desember vises Ode an die Freiheit, ein triptchon nach Friedrich Schiller, basert på de tre forestillingene Maria Stuart, Wilhelm Tell og Kabale und Liebe,  i regi av Antú Romero Nunes. https://www.thalia-theater.de/thaliadigital/thaliastream/

Podcaster og annet

A PLAGUE ON ALL OUR HOUSES: Teatersjef ved Royal Shakespeare Company, Gregory Doran, snakker om hvordan Covid-19 pandemien har endret hans foreståelse av hvilken betydning pesten hadde for Shakespeare og den tiden han levde i. https://www.rsc.org.uk/news/a-plague-on-all-our-houses

Simon Stephens snakker om den britiske dramatikeren debbie tucker green, i Dramatikkens hus podcast-serie: https://www.dramatikkenshus.no/podkaster