Lysdesigner Ellen Ruge. Foto: Per Maning

Svenska teaterkritikers förenings priser 2020

Den norske lysdesigneren Ellen Ruge (bilde), var blant de svenske teaterkritikernes favoritter da teaterprisene for 2020 ble delt ut. «Jippi, jag fick priset!! Jag är väldigt glad och stolt för min egen skull, men framför allt för att yrket ljusdesign får glänsa och synas genom detta val av juryn», skriver Ellen Ruge på Facebook. Les pressemeldingen her

Svenska Teaterkritikers Förenings Teaterpris 2020 tilldelas ljusdesignern ELLEN RUGE.

Ellen Ruge har i decennier skänkt ljus över svenska teater- och dansscener. Med insikter från dansens ofta scenografilösa värld har hon låtit ljussättarens kreativa konstnärskap stiga fram ur skuggorna. Pandemiåret 2020 skapade hon bländande ljusdesign – från Norrlandsoperans Don Giovanni till Malmö stadsteaters Halva månen; från känsligt ljus i Mats Eks överbord (woman with water) till robusta effekter för Alexander Mörk-Eidems Röde Orm, båda i Stockholm. 

Svenska Teaterkritikers Förenings Barn- och ungdomsteaterpris 2020 tilldelas scenografen MÄRTA FALLENIUS.

Skickliga scenografen Märta Fallenius skapar för Marionetteaterns föreställning Ett frö i rymden sagolik bildteater kring skapelsens stora träd, där hon låter rum, dockor, manicker och kostymer smälta samman. Äntligen får den samtida dockteatern glänsa och breda ut sig i viktiga ämnen som fängslar alla: klimatet, jorden och miljön.

Svenska Teaterkritikers Förenings Danspris 2020 tilldelas kompaniet NORRDANS.

Ständigt uppdaterade Norrdans tillgängliggör högkvalitativ danskonst för en bred publik. Pandemiåret 2020 ingrep de innovativt i vardag och verklighet. De tog tillbaka folkdansen från främlingsfientliga krafter i vilda Vi kan göra va du villoch uppmanade till handling i Our house is on fire. Den norrländske glesbygdsmannen närmades i communityprojektet öm.tålig, och när människor tvingades isolera sig under pandemin levererade Norrdans take awayhemkörd dans utanför deras fönster.

Svenska Teaterkritikers Förenings medlemmar har röstat fram teaterpristagaren och barn-och ungdomsteaterpristagaren utifrån tidigare tillkännagivna nomineringar:
https://teaterkritiker.wordpress.com/2020/12/28/de-nomineras-till-svenska-teaterkritikers-forenings-priser-for-2020/

Danspristagaren har utsetts av en särskild jury, bestående av kritikerna Malin Palmqvist, Karin Kämsby, Lis Hellström Sveningson, Margareta Sörenson, Thomas Olsson och Cecilia Djurberg.

Priserna består förutom äran i pristavlor. Teaterpristagaren och barn- och ungdomspristagaren får litografin Lady Macbeth, en kostymskiss från Fritz Kortners uppsättning av Macbeth 1965, signerad Gunilla Palmstierna-Weiss. Danspristagaren får en litografi signerad Brit Swedberg

Tid och plats för prisutdelningarna meddelas senare. (Publisert 29.01.2021)