Nasjonalballetten med premiere mot alle odds

Streaming: Nedstenginger, utsettelser og smittevern satt nesten en stopper for Onegin, men 14. februar går teppet opp for suksess-balletten i ny drakt. Les pressemelding her

– I årevis har vi jobbet mot å skape en ny produksjon av John Crankos klassiker. Selv om vi fortsatt er midt i pandemien og har strengt smittevern, ser det ut til at vi får kulissene, kostymene og danserne klare til å strømme en ny Onegin hjem til folk. Det er jeg veldig glad for, sier ballettsjef Ingrid Lorentzen. 

John Crankos ballett fra 1965 anses som et mesterverk og inneholder noen av de sterkeste duettene i balletthistorien. Den er basert på Aleksandr Pusjkins roman Eugen Onegin om kjærligheten som glapp. Nå har Nasjonalballetten laget nytt miljø til dansen og historien, med kulisser av John-Kristian Alsaker og kostymer signert Ingrid Nylander. 

Fra smittevernfrakker til ballettkostymer

Det tar flere år å lage en ny produksjon av en helaftens ballett. Rett før pandemien var en realitet, i februar 2020, fikk syerne kostymetegningene. Kort tid etter ble de sendt hjem, og en del av dem ble midlertidig satt til å sy smittevernfrakker. Også de ansatte på de andre verkstedene måtte forlate operahuset, og Onegin ble satt på vent. Forholdene har vært krevende, men med et stramt løp og iherdig innsats blir det likevel premiere.

– Vi er uhyre takknemlige over at vi selv nå får lov til å holde på med det vi elsker, og ikke minst at det når ut til et publikum og kan gi nye opplevelser og en pustepause fra pandemien. Det hadde ikke vært mulig uten de dedikerte ansatte i Operaen, sier Lorentzen.

Vanskelig kjærlighet på valentindagen

Balletten heter Onegin, men det er Tatjanas historie vi følger. Hun så ham og ble intenst forelsket, mens han bare så en naiv ungjente. 16 år senere er hun gift – og han ser henne. Da er det for sent. Aleksandr Pusjkin beskrev et overfladisk sosietetsliv i St. Petersburg på 1820-tallet – og et kjærlighetens dilemma: Hva gjør du når du er gift og han eller hun du aldri fikk, banker på døra? 

14. februar sendes den første av to forestillinger via operaen.no. Da danses Tatjana av Yolanda Correa og Onegin av Philip Currell. 21. februar er det Maiko Nishino og Erik Murzagaliyev som tolker hovedrollene. 

Yolanda Correa er i dag solist ved Staatsballett Berlin, men er tilbake i Oslo for å danse Tatjana. Maiko Nishino er en av Nasjonalballettens mest markante dansere, og er inne i sin siste sesong som fast solist.

Når det igjen vil bli mulig å ha publikum i salen, vil det ble satt opp flere forestillinger av Onegin.