Ballettdansere i Krasnojarsk viser publikum at de er savnet. På plakaten står det: «Ingen som snakker i telefon under forestillingen».

Russisk teater under koronatiden

17. mars 2020 kom beskjeden om at alle teatrene i Russland skulle stenges ned. Det var ennå ingen som visste hvor alvorlig situasjonen rundt korona var, og hvor lenge begrensningene ville vare.

Publisert Sist oppdatert

Bare en uke ut i nedstengningen begynte teatrene å la høre fra seg. Først ute var Krasnojarsk i Sibir. Ansatte på både Pusjkin dramateater og Opera- og balletthuset i byen bestemte seg for å vise publikum at de var savnet. Skuespillerne la blant annet ut bilder av seg selv på de tomme teatrene med plakater som «Ingen som krangler med garderobedama», «Ingen som tar bilde av lysekrona», «Ingen som kommer løpende inn etter at forestillingen har begynt», «Ingen som sovner i salen».

Relaterte saker

Tidligere kommentarer om korona-krisen, se bl.a. - A lesson in survival for Polish theatre

Og Fransk scenkonst i coronakrisen

Denne rørende ideen ble kopiert av teatre over hele Russland, men den fikk ikke publikum tilbake i salen. Dermed måtte teatrene finne andre måter å nå publikum på.

Til å begynne med ble gamle innspillinger gjort tilgjengelige på Internett, og forestillinger fra sesongens program direktestrømmet til de tusen hjem. Dette er noe de fleste teatre har vært forsiktig med helt til nå i frykt for å miste mange av de fysisk besøkende.

Men da teatrene merket at de digitale løsningene fungerte svært godt, flyttet de i løpet av nedstengningen hele sin virksomhet ut på Internett. St.Petersburg-teateret BDT var blant de første som kunne presentere sitt digitale prosjekt: – Her har vi fenomener som aldri, eller først en gang i fremtiden, ville ha oppstått i det virkelige liv, men så skjer det altså her og nå. Mottoet vårt har vært «tenk om livet etter pandemien faktisk aldri blir som før» – forklarte BDTs kunstneriske leder, Andrej Mogutsjij.

Kvinne med plakat der det står «Ingen som tar bilde i speilet»

Radioteaters renessanse

I følge Mogutsjij har nedstengningen ført til at radioteater, en sjanger som var veldig populær i sovjettida, men nærmest helt glemt i dag, har fått sin renessanse. De har også startet digitale teaterproduksjoner, direktestømmet forestillinger uten publikum, arrangert fotoutstillinger og nettmøter med skuespillere og laget eget barneprogram, blant annet.

Et eksempel er forestillingen Kirsebærhagen basert på Tsjekhovs skuespill. Her setter regissøren Edgar Zakaryan opp stykket i dataspillet Minecraft. Forestillingen varer i 15 minutter, og på skjermen ser det ut som en typisk Minecraftverden, men de som spiller er skuespillere som styrer karakterene og fremsier replikker fra Tsjekhovs stykke.

Så takket være pandemien oppstod det på rekordtid en ny retning innen teater i Russland - Internetteater.

«Kirsebærhagen» satt opp på dataspill

Budsjettkutt

Men, Russland hadde ikke vært Russland hvis ikke det samtidig med nyhetene om at premierene spilles online, kom beskjed om at byråkratene planlegger å kutte i kulturbudsjettet.

Da det ble kjent at teatrene ikke kunne åpne igjen før til høsten, startet en skandale i St. Petersburg. Et offisielt brev fra byadministrasjonen til kulturinstitusjonene hadde havnet på nett. Her krevde de at man med en frist på to dager skulle ha klart en plan for å si opp 10 prosent av de ansatte. Dette skapte stor misnøye i teaterverdenen, og guvernøren i St. Petersburg, Aleksandr Beglov, ble nødt til å forsvare seg med at det hele var en misforståelse og at han hadde ment noe helt annet.

Samtidig ble det kjent at budsjettet for 2020 kun gir mulighet til å støtte syv av 30 private teatre som er aktive i St. Petersburg. Dette til tross for at koronasituasjonen har gått hardest utover nettopp disse teatrene. Slik gikk byråkratene imot sitt eget løfte om å støtte de ikke-statlige teatrene og dømte dem praktisk talt til undergang. I stedet har pengene i all hovedsak gått til de store musikkfestivalene. Men Aleksandr Beglov ignorerte anklagene og uttalte at pengestøtten ble gitt til dem som vant søknadsrunden, og at en revurdering av resultatene ikke er aktuelt.

«Ta på munnbindet!»

I september åpnet endelig teatrene igjen for publikum over hele landet. Antall tilskuere skulle ikke overstige 50 prosent av maksimal kapasitet, og inne i teatrene var det godt merket slik at publikum kunne holde nødvendig avstand. Dessuten ble man pålagt å desinfisere områdene etter forestillingen, og det var krav til publikum om å ha på seg munnbind mens man oppholdt seg inne på teateret.

Alexander Beglov, guvernør i St. Petersburg

Moskvas borgermester Sergej Sobjanin advarte om at myndighetene ville foreta kontroller for å sjekke at smittevernreglene ble overholdt, og truet med å stenge de teatrene som ikke fulgte reglene.

Kanskje førte dette til at reglene faktisk ble fulgt. Da en av tilskuerne på Sweeney Todd - Demonbarberen fra Fleet Street på Taganka-teateret satt med munnbindet på haken, kom regissør Aleksej Fandetti ut før forrestillingen for å be henne om å ta det på ordentlig, ellers ville han ikke starte showet. Hele salen begynte å rope «Ta på munnbindet!, ta på munnbindet!» men kvinnen nektet å høre etter. Etter dette tilkalte de politiet, som ble møtt med applaus og fjernet den ulydige kvinnen fra teatersalen. Teatersjefen Irina Apeksimova bemerket samtidig hvor utrolig vanskelig det er å spille for en sal med mennesker med munnbind. «Hvordan skal man vite hvordan publikum reagerer når man ikke har den vante kontaken med dem?»

Men teaterene er uansett glade for at tilskuerne igjen har mulighet til å gå på teater. Det har vært flere tilfeller der skuespillere har klappet for tilskuerne etter forestillingen. – «Det er ikke tilfeldig hvem som besøker teatrene i disse tider, de har overvunnet en rekke hindringer på veien, kjøpt billetter, vist fram passet, reist kollektivt med munnbind, og hatt det på under hele forestillingen. Disse menneskene trenger å gå på teater, og for deres skyld er det viktig at vi gjør jobben vår» – sa skuespilleren Agrippina Steklova fra Satyrikon-teateret.

Smitte blant skuespillere

Men det største problemet med Covid19 er at ingen er forskånet for sykdommen. Hvis du googler «skuespiller korona» kommer det opp en uendelig strøm av nyheter om skuespillere som er smittet, friskmeldt eller døde på grunn av koronaviruset.

Den 24. oktober fortalte for eksempel teatersjefen for Bolsjoteateret, Vladimir Urin, i et nettmøte med president Vladimir Putin at dagen hans startet med en melding om at 124 ansatte ved teateret hans var smittet.

Koronaepidemien har ført til at forestillinger i mange teatre ble avlyst og utsatt i ett sett. I tillegg kom ytterligere innstramminger fra myndighetene. Da Moskva i november ble rammet av den andre smittebølgen, ble de som er over 65 år nektet å gå på teater. Det betød at teatrene i tillegg til billetter også måtte sjekke legitimasjon i døra. Byadministrasjonen kuttet dessuten ytterligere ned på det maksimale antallet i salen til 25 prosent av full kapasitet. Vladimir Urin kritiserte den nye regelen: «Vi har utsolgte billetter ut desember, på hvilken måte skal vi plukke ut hvem som får slippe inn og hvem som må snu i døra? Vi kan bare ane hvilke skandaler som vil oppstå framover». Han mente det da var bedre å stenge helt, siden 25 prosent av full sal ikke en gang ville dekke alle utgiftene et åpent teater vil ha.

Ikke lenge etterpå ble teatrene igjen stengt til midten av januar 2021, så ble de nok en gang åpnet. I skrivende stund er de åpne, men hvor lenge er det ingen som vet.

Hele teaterhistorien i Russland er på en eller annen måte knyttet til begrensninger. Nå er det koronasituasjonen som begrenser. Tidligere var det de økonomiske problemene på 90-tallet som begrenset regissørenes mulighet til å realisere sine ideer, og publikums muligheter til å komme på forestillingene. Enda tidligere var den sovjetiske sensuren en alvorlig begrensning, og før det tsarveldets sensur. Så det å leve med begrensninger er ikke noe nytt for russisk teater.

Kilder:
https://rg.ru/2020/04/13/reg-szfo/v-seti-startuet-unikalnyj-teatralnyj-proekt-bdtdigital.html

http://oteatre.info/teatry-v-peterburge-otkroyutsya-2/

https://meduza.io/feature/2020/10/15/v-teatre-na-taganke-zaderzhali-zritelnitsu-za-nepravilno-nadetuyu-masku-politsiyu-vstretili-aplodismentami

http://www.kremlin.ru/events/president/news/64288

https://ria.ru/20201130/teatr-1586306778.html

https://tass.ru/kultura/9964673

(Publisert 20.02.21)

Pavel Filatov er frilanser, bor i Oslo. Utdannet manusforfatter ved Det statlige TV- og filmuniversitetet i St.Petersburg. Tidl. redaktør for kveldsprogram på flere tv-kanaler i St.Petersburg, rådgiver i presse- og kommunikasjonsavdelingen ved St. Petersburgs byadministrasjon. pav-filatov@yandex.ru

Powered by Labrador CMS