Ameli Isungset Agbota fremfører utdrag fra «Brev til ei krigarske» av Athena Farrokhzad, DNS 8. mars. Bildet er fra Bergen dramatikkfestival 2020. Foto: Vera Lunde

Kvinnedagen markeres på teatrene

Teatrene markerer kvinnedagen: Mandag 8. mars inviterer DNS til et arrangement med scenetekster, appeller og konsert med Shikoswe på Store Scene. Arrangementet sendes direkte på dns.no. Trøndelag teater inviterer til 8. mars-mattiné i Theatercafeen.

 Trøndelag Teater inviterer til 8. mars-mattiné:

Tradisjonen tro, inviterer vi til feiring av Den internasjonale kvinnedagen. Flere fra teatrets kunstneriske ensemble, eksterne scenekunstnere og gjester samt teatersjef og direktør ønsker velkommen til en scenisk markering. Vi byr på appell, sang, tekstfremføringer, samtaler og kåseri, og hvor vi i fellesskap vil feire kvinnen og kvinners rettigheter.

Tid: Mandag 8. mars kl. 12.00 – 13.30. Sted: Theatercaféen

Medvirkende: Duduzile Mathonsi, Emma Caroline Deichmann, Azra Halilovic og Anna Lian om og med Saupstad Calling (Meva Hazan Aydilek, Nergiz Tahtaci og Maria Eriksen Storrø), Marianne Meløy, Pantertanter, Tor Ivar Hagen, Mira Dyrnes Askelund, Øyvind Jo Heimdal Eik (pianist) og Carl Martin Eggesbø (konferansier). 

Tekster av bl.a Ibrahim Fazlic , Astrid Poleszynski Hoel.

Programansvarlig er Madalena Sousa Helly-Hansen. (Pressemelding fra Trøndelag teater, 04.03.2021)

Den Natiionale Scene inviterer til 8. mars-feiring. Arrangementet sendes direkte på dns.no.

Teateret skal bidra til et mer likestilt samfunn, og fronte verdier som menneskeverd, inkludering og ytringsfrihet.  Den internasjonale kvinnedagen er en viktig markering mot all diskriminering av kvinner. Kvinnevold, forskjellsbehandling i arbeidslivet, seksuell trakassering og fastlåste kjønnsroller må bekjempes. Rettigheter knyttet til egen kropp, til å kunne ytre seg uten frykt og for like muligheter, er fortsatt ingen selvfølge for verdens kvinner. Å markere Kvinnedagen er en god anledning for å øke bevisstheten rundt internasjonal solidaritet og arbeidet for et mer rettferdig samfunn.

DNS’ kvinnelige skuespillere, artisten Shikoswe og appellantene Leïla Rezzouk (Papillon) og Renate Rivedal (Bergen kvinnesaksforening) står for et slagkraftig program på Store Scene kl 20:30. Konferansier er Kjersti Elvik.

«Brev til ei krigarske» og «Oh, Kulturmannen» er tekster som på ulikt vis belyser tema knyttet til kvinnekamp. Svenske Athena Farrokhzad er en av de mest markante stemmene i den nordiske kulturoffentligheten. Med «Brev til ei krigarske» har hun skrevet en kraftfull tekst om undertrykkelse, vold, morskap og kjærlighet. Skuespiller Ameli Isungset Agbota fremfører utdrag fra teksten i en filmet versjon.

«Oh, Kulturmannen» er en appell, en retorisk øvelse og et feministisk kamprop rettet direkte til Kulturmannen – en mann med makt og betydning som usynliggjør kvinner samtidig som de tiltrekkes av ham. Ellisiv Lindkvist går med denne humoristiske og satiriske teksten inn i hierarkiene som opprettholder Kulturmannens posisjon. Det handler om kjønnsroller, hersketeknikker, skam og selvforakt. Marianne Nielsen fremfører teksten med en ny vri..

Shikoswe er en alternativ popartist basert i Bergen. EPen The Hour of the Body vakte stor oppmerksomhet da den kom ut i 2016, og debutalbumet Back in the Tall Grass har fått varm mottakelse i Norge og internasjonalt. «En sjeldent sterk låtskriver», skrev f.eks BT, og det anerkjente musikkmagasinet Pitchfork mente at «Shikoswe is already a chameleonic vocal force whose high, clear tone resembles Annie Clark or Kate Bush». Shikoswe har blant annet spilt på Øya, Bergenfest, Villvill Vest og by:Larm i tillegg til festivaler i bl.a. Sverige og Danmark. (Pressemelding, 05.03.2021)