Berit Gullberg på Colombine teaterförlag er en av initativtakerne til oppropet. Foto: Colombine

53 film- och teaterprofiler: Bygg en ny tv-teater för vår tid

Svensk teater och scenkonst har lidit svårt under pandemin. Därför är det dags att dra lärdom av det som hänt – för att säkra den konstnärliga återväxten bör public service återinrätta tv-teatern, skriver 53 film- och teaterprofiler. Vi gjengir oppropet, som opprinnelig ble publisert i Dagens Nyheter onsdag før påske (31. mars).

Svensk teater och scenkonst har lidit svårt under pandemin. Därför är det dags att dra lärdom av det som hänt – för att säkra den konstnärliga återväxten bör public service återinrätta tv-teatern, skriver 53 film- och teaterprofiler. I drygt ett år under pandemins kalla stjärna har scenerna och teatersalongerna stått så gott som tomma.

Artisterna och scenfolket har gått arbetslösa.

Publiken varit frustrerad med ett omättat behov av levande teater, en tillgång som förut varit en självklarhet.Många av oss saknar samtidigt den vitala, professionella och publikdragande tv-teatern som hade sina glansdagar under 60-, 70- och början av 80-talet, då vi blev bortskämda av en makalös teaterensemble som bjöd på allt vad god skådespelarkonst, text och regi, dans och musik var.

 

Tv-teatern var i ordets bästa bemärkelse en storartad och omistlig folkbildning 

Vi såg moderna klassikersom ”I väntan på Godot”, ”Glasmenageriet”, ”Herr Sleeman kommer” och ”Ett drömspel” – liksom ”Medea” och ”Trettondagsafton”- oförglömliga högtidstunder i svartvitt och senare i färg för publiken hemma i soffan. En ung generation som annars inte haft tillgång till den stora teaterdramatiken kunde dela upplevelser de annars inte sökt sig till själva. Det var en rättvis fördelning av kulturen i hela landet.

Några av våra största skådespelare växte samtidigt fram i ensemblen. Tv-teatern var i ordets bästa bemärkelse en storartad och omistlig folkbildning.

Med teaterns och scenkonstens katastrofala situation under pandemin för ögonen kan vi kanske inspireras av detta.

 

Vi vill att man bygger uppen ny högklassig tv-teater av i dag!

En nyskapande teater med djärvhet i repertoaren, en stark dramatik för också en ung publik med den unika tyngd som bara teatern har, en teater med både förnyelse och kontinuitet i ensemblen. Förutsättningarna finns.

Det skrivs massor av utmärkt dramatik. Det finns massor av klassiker att nytolka. Nya författargenerationer tar över efter giganterna Per Olov Enquist, Kristina Lugn och Lars Norén. Nya grupper av begåvade filmregissörer prisas för sina framgångar hemma och utomlands.

Vi vill att publiken i hela landet ska få upptäcka denna tillgång av skådespelare, filmare, dramatiker och andra scenkonstnärer.

Tv-teatern har redan gjort betydande satsningar under denna svåra period 

 

Svensk teater och scenkonst har lidit svårt under pandemin. Därför är det dags att dra lärdom av det som hänt – för att säkra den konstnärliga återväxten bör public service återinrätta tv-teatern, skriver 53 film- och teaterprofiler. I drygt ett år under pandemins kalla stjärna har scenerna och teatersalongerna stått så gott som tomma.

Det finns mycket att ta till vara

av de initiativ som under det här året tagits av nedstängda teatrar. Tv-teatern har redan gjort betydande satsningar under denna svåra period. Avfilmningar av redan färdiga föreställningar existerar liksom streamade föreställningar, som kan anpassas för tv-mediet.

Men framför allt skulle denna teater skapa egna nya tv-teaterföreställningar. Under tiden man konstruerar denna teater kan säkert många av de äldre inspelningarna hålla både tekniskt och konstnärligt för nya visningar.

Det är ett stort skepp att bygga för seglatsen in i framtidens teater. Det måste vara ett skepp som håller för storm, en del i försvaret av Sveriges public service-tv och folkbildningstradition. En teater med egna konstnärliga , ekonomiska och tekniska förutsättningar.

Många av oss har idéer hur det skulle kunna fortsätta.

Vi hoppas att detta leder till en konstruktiv och fruktbar debatt. Tankarna och åsikterna blir många och stimulerande.

Berit Gullberg-Thörnqvist, teaterförläggare.

Klas Abrahamsson, dramatiker

Mattias Andersson, teaterchef, konstnärlig ledare, Dramaten

Eva Bergman, regissör

Maria Blom, dramatiker och regissör

Phillippe Boix Vives, kompositör

Emma Broström, dramatiker

Petra Brylander,  vd, konstnärlig ledare, Uppsala stadsteater

Reine Brynolfsson, skådespelare

Stefan Böhm, regissör och skådespelare

Anders Duus, dramatiker

Lena Endre, skådespelare och regissör

Margareta Garpe, dramatiker och regissör

Kajsa Giertz, konstnärlig ledare, Helsingborgs stadsteater

Richard Günther, regissör

Marie Göranzon, skådespelare

Malin Hjelm, verksamhetschef, Kulturhuset, Skärholmen

Peter Haber, skådespelare

Kristian Hallberg, dramatiker

Lena T. Hansson, skådespelare och regissör

Hilda Hellwig, professor , teater och operaregissör

Krister Henriksson, skådespelare och regissör

Melinda Kinnaman, skådespelare

Irena Kraus, dramatiker

Sissela Kyle, skådespelare och regissör.

Lisa Langseth, dramatiker och filmregissör

Gertrud Larsson, dramatiker och vice ordförande, Dramatikerförbundet

Marianne Lindberg De Geer, konstnär och dramatiker

Roland Lysell, professor och teaterkritiker

Lars Löfgren, tidigare chef för Tv-teatern, Dramaten och Nordiska museet.

Jan Malmsjö, skådespelare

Lars Melin, konstnärlig ledare, Backa teater, Göteborg

Emma Meyer Dunér, chefdramaturg, Dramaten

Martina Montelius, dramatiker och teaterchef, Teater Brunnsgatan Fyra

Sunil Munshi, skådespelare, regissör och musiker

Lena Nylén Tyrstrup, skådespelare, regissör och dramaturg

Ingela Olsson, skådespelare och regissör

Suzanne Osten, regissör och författare

Gunilla Palmstierna-Weiss, scenograf och konstnär

Johan Rabaeus, skådespelare

Shanti Roney, skådespelare

Magnus Roosmann, skådespelare

Daniel Rylander, konstnärlig teaterchef, Byteatern i Kalmar

Frida Röhl, regissör och konstnärlig ledare, Folkteatern i Göteborg

Gunilla Röör, skådes