Nationaltheatret lanserer digital scene

Fra og med i dag kan et knippe av Nationaltheatrets forestillinger oppleves i den nye digitale tjenesten National Digital. Nå kan publikum se et utvalg oppsetninger når og hvor de vil.

Den nye digitale scenen National Digital gir publikum «teater on demand» – det vil si at publikum kan oppleve fire av Nationaltheatrets forestillinger i digital versjon, når de vil. 

Dette er de filmede sceneversjonene, som nå er tilgjengelig digitalt:

  • Vildanden av Henrik Ibsen, i regi av Hanne Tømta. Produsert av Einar film.
  • Et dukkehjem av Henrik Ibsen, i regi av Mattis Herman Nyquist. Produsert av Millimedia og Filmreaktor.
  • Etter stillheten av Lars Norén, i regi av Eirik Stubø. Produsert av Nordic Stories.
  • Den utrolige historien om den kjempestore pæra av Jakob Martin Strid, dramatisert av Erlend Loe og med musikk av Simon Revholt, i regi av Tomas Glans. Produsert av Monster.

Tre av forestillingene har allerede vært i spill på teatret, mens Etter stillheten har planlagt urpremiere 14. mai 2021. Utvalget av digitale forestillinger vil økes i tiden som kommer, basert på kunstneriske vurderinger.

Langsiktig og brukervennlig løsning

Med National Digital har Nationaltheatret utviklet en digital scene også for tiden etter koronapandemien. Slik kan mange forestillinger få et liv etter spilleperioden og for enda flere publikummere.

– Da koronapandemien traff, meldte behovet for digitale teaterløsninger seg ganske raskt. Men vi ville ikke gjøre noe hastig – vi ville utvikle en løsning som har en verdi utover situasjonen vi er i nå. Det betyr at vi måtte få på plass rettigheter som ivaretar kunstnerne, en tjeneste som møter publikums forventninger og digitale teaterproduksjoner av høy kunstnerisk og produksjonsteknisk kvalitet, sier Kristian Seltun, teatersjef på Nationaltheatret.

Dette vil gjøre Nationaltheatrets forestillinger tilgjengelige på en helt annen måte enn tidligere og sikrer en større geografisk spredning, siden publikum ikke må oppholde seg i Oslo.

– De digitale versjonene vil aldri kunne erstatte opplevelsen i salen, men det er et fint tillegg – for eksempel for dem som bor langt unna eller har utfordringer med å komme i teatret, elever som vil se oppsetningene i klasserommet, beboere på institusjoner, de som ikke får sett forestillingene fordi det er utsolgt eller de som ønsker å oppleve sine favoritter igjen, sier Seltun.

Høy kvalitet på publikums premisser

Å ta teater fra scene til skjerm krever nytenkning og forståelse for at opplevelsene er ulike. Nationaltheatret har derfor samarbeidet med noen av de beste produksjonsmiljøene i landet for å skape digitalt teater av høy kvalitet. Nationaltheatret har valgt å pre-produsere heller enn å strømme. Dette fordi løsningen er utviklet med utgangspunkt i publikums behov. Publikum kan oppleve Nationaltheatrets forestillinger i digital versjon når de selv ønsker, heller enn på forhåndsbestemte tidspunkter. Publikum har tilgang til den digitale forestillingen i 48 timer etter at de selv har startet visningen, slik at eventuelle avbrytelser ikke skal stå i veien for å få med seg forestillingen. 

For å oppleve digitale forestillinger kjøper publikum tilgang, med enkeltbillett eller med gruppebillett, dersom flere skal se sammen. Enkeltbillett koster 180 kr, mens gruppebillett koster 280 kr. 

Krevende rettighetsforhandlinger

Det krever helt andre rettighetsavtaler å filme teaterforestillingen og gjøre den tilgjengelig digitalt, enn å direktestrømme en forestilling eller å spille den på scenen. Derfor har det vært krevende å få på plass avtaleverket. 

– Men nå er vi i mål med et viktig nybrottsarbeid, som vi gleder oss til å utvikle videre i årene som kommer, sier Seltun.

Høy kvalitet på publikums premisser

Å ta teater fra scene til skjerm krever nytenkning og forståelse for at opplevelsene er ulike. Nationaltheatret har derfor samarbeidet med noen av de beste produksjonsmiljøene i landet for å skape digitalt teater av høy kvalitet. Nationaltheatret har valgt å pre-produsere heller enn å strømme. Dette fordi løsningen er utviklet med utgangspunkt i publikums behov. Publikum kan oppleve Nationaltheatrets forestillinger i digital versjon når de selv ønsker, heller enn på forhåndsbestemte tidspunkter. Publikum har tilgang til den digitale forestillingen i 48 timer etter at de selv har startet visningen, slik at eventuelle avbrytelser ikke skal stå i veien for å få med seg forestillingen. 

For å oppleve digitale forestillinger kjøper publikum tilgang, med enkeltbillett eller med gruppebillett, dersom flere skal se sammen. Enkeltbillett koster 180 kr, mens gruppebillett koster 280 kr. 

Krevende rettighetsforhandlinger

Det krever helt andre rettighetsavtaler å filme teaterforestillingen og gjøre den tilgjengelig digitalt, enn å direktestrømme en forestilling eller å spille den på scenen. Derfor har det vært krevende å få på plass avtaleverket. 

– Men nå er vi i mål med et viktig nybrottsarbeid, som vi gleder oss til å utvikle videre i årene som kommer, sier Seltun.

Digital partner

Det er firmaet Forte Digital som har utviklet plattformen National Digital i samarbeid med Nationaltheatret. Forte Digital er et konsulentselskap som jobber i skjæringspunktet mellom teknologi, design og strategisk rådgivning. Som digital partner og leverandør har Forte Digital hatt ansvaret for leveranse innen teknologi, strategi og interaksjonsdesign, både for Nationaltheatrets nettsider og National Digital. (Publisert 16.04.2021)

Se National Digital her.