
«Streiken ødelegger norsk teater»
«Streiken ødelegger norsk teater», sier teatersjef på Nationaltheatret Kristian Seltun. Forhandlingsleder for LO Stat Lise Olsen sier at de har gitt alt de kan gi i forhandlingene – og det samme sier representant for arbeidsgiversiden, direktør ved Nationaltheatret, Marta Færevaag Hjelle. Teaterstreiken er fortsatt fullstendig fastlåst foran ny mekling førstkommende onsdag.
Teatersjef ved Nationaltheatret Kristian Seltun: Hva er ditt syn på den pågående teaterstreiken?
– Jeg er enig med arbeidsgiversiden. Men det er problematisk med holdningen til de ansatte som vil ha alt eller ingenting – da kommer vi ingen vei. Begge parter må fire på kravene. Arbeidsgiverne vil komme motparten i møte, men da må det være vilje til forhandlinger.

Hva er konsekvensen av streiken for Nationaltheatret?
– Streiken ødelegger norsk teater. Det er fullstendig katastrofe. Forestillinger blir bare kastet. Alt kan bli ødelagt. Vi kan kanskje drive i to uker til, så vil det stoppe helt opp.
Hvis ikke juleforestillingen som vi arbeider med kan spilles nå, blir den kastet (En julenattsdrøm, red. anm.). Det er ikke sikkert at vi kan ha den med til neste år på grunn av flytting. Vi skulle uansett ha spilt for fulle hus. Nå står alt stille. Det er også svært alvorlig økonomisk. Det er snakk om underskudd av dimensjoner.
Hvem er det streiken går hardest ut over?
– Den går ut over teatret som arbeidsplass og den går utover teatret som sådan.
Hva med frilanserne?
– Teateret er helt avhengig av frilanserne. Alle må få fast jobb, sier noen, men denne bransjen er prisgitt frilanserne. Før var alle fast ansatte, sånn er det ikke nå. Nå vil vi ha et kunstnerisk mangfold i teatret. Alle har en fordel av at det er mange frilansere – alt fra kampinstruktører, regissører, koreografer, dramatikere og andre kunstnere. Vi er veldig opptatte av å ta vare på frilanserne. De er livsnerven i alt det vi gjør. De er i drift og binder kunstverdenen sammen. Vi er helt avhengige av dem. Og nå har jo også de fått en god pensjonsordning.
Vi har respekt for dem som streiker, men konsekvensene er alvorlige. Nå er det bare ledelsen og skuespillerne igjen på Nationaltheatret. 140 av de ansatte er tatt ut i streik.
Hvordan er stemninga på teatret?
– Det er en følelse av oppgitthet og sorg. Det er så alvorlig det som skjer nå. Alt stenger ned. Nei, det er ikke kjempestemning.
«Vi har gitt alt vi kan gi»
Forhandlingsleder i LO stat Lise Olsen:hvor står streiken nå?
– Det står bom fast.
Det går rykter om at det er ny mekling på onsdag.
– Ja, vi er blitt innkalt til møte av Riksmeklingsmannen. Han vil snakke med partene. Streiken har jo vart lenge nå. Det er hans oppgave å løse dette. Men det er ingen signaler om bevegelse fra Spekter sin side.
Hva vil dere gi inn til forhandlingene?

– Vi har gitt det vi kan.
Hva har dere gitt?
– Vi har gått med på en midlertidig ordning fra 2016. Målsetninga er en kjønnsnøytral ordning. Nå forventer vi at arbeidsgiversiden gir oss tilbake.
Det dreier seg om nokså lite?
– Ja, det er rimelig at de kommer oss i møte.
Dette er en stillingskrig?
– Ja, det er det.
Hvor lenge kan streiken vare?
– Streikeviljen blant våre medlemmer er stor. Det er viktig at alle sikres en livslang pensjon.
Dere står hardt på at det er kun hybridpensjon dere kan godta – alt, eller ingenting?
– Ja, vi mener vi har gitt alt vi kan gi. Nå avhenger det av arbeidsgiversiden.
Hva med frilansernes situasjon?
– Den løser vi, det sier Finansdepartementet. Det vil vi gå inn å se på. Det kommer pensjonsordninger, det skal vi sørge for. Mange av frilanserne er medlemmer hos oss. Vi tar selvfølgelig vare på medlemmene våre.
Er det bestemt hvem som skal møte på onsdag?
– Det blir bestemt mandag.
– Er det en sjanse for at streiken kan avblåses på onsdag?
– Vet ikke.
Kan det bli tvungen lønnsnemd?
– Nei, det tviler jeg på. Liv og helse står ikke i fare her.
«Vi kan komme motparten i møte»
Direktør ved Nationaltheatret Marta Færevaag Hjelle:hva er ditt syn på teaterstreiken?
– Jeg står last og brast med mine kolleger. Vi kan ikke innfri kravet fra motparten, men vi er klare til å diskutere livslang ytelse.
Hva betyr det?
– En ytelse som føres videre livet ut. Innskuddspensjon er bygd på oppsparte midler.
Hva med kvinnetillegget som finnes ved hybridpensjon?
– Det kan man ikke få ved innskuddspensjon innenfor det gjeldende lovverket. Men innskuddspensjon kan være livslang pensjon og dermed kjønnsnøytral.

Dere på arbeidsgiversiden står fast på at det skal være innskuddspensjon?
– Ja, vi vil det.
Så situasjonen er like fastlåst som før?
– Ja, men vi kan komme motparten i møte med livslang ytelse.
Hva er smertegrensen for denne konflikten? Hvor lenge kan den vare?
– Det tenker vi ikke på. Vi gjør det vi må. Vi kommer ikke til å godta hybridpensjon.
Hvorfor er hybridpensjon så uspiselig for dere?
– Fordi den er dyrere. Pensjonistene får mindre. Det er en dårlig ordning for frilanserne. Det bringer usikkerhet inn i teaterøkonomien.
– Vil det gi økonomiske tap?
– Ikke tap, men svingninger fra år til år. En ordning som hybrid vil påføre institusjonene økte kostnader og svingninger i økonomien som følge av metoden for forvaltning og regnskapsføring av en slik ordning. Det er derfor en økonomisk risiko forbundet med dette. Det vil føre til mindre kunst for pengene.
Hvilken konsekvens får dette for teatret?
– Det er kjempealvorlig. Vi er i en oppbyggingsfase etter pandemien. Produksjonene våre får ikke møtt publikum. Det er helt krise for vår bransje.
Kristian Seltun sier at den juleforestillingen dere produserer nå, En julenattsdrøm,ikke kan spilles til neste år på grunn av flytteprosessen teatret er midt oppe i. Hva koster det å måtte kaste juleforestillingen?
– Det er en stor kostnad. Lønn skal betales til kunstnerne, musikerne. Det er store materialkostnader. Mye penger går.
Hvordan er det med samfunnsoppdraget deres som er å spille teater betalt av skattepengene våre?
– Vi har så langt kunnet vise forestillinger på de små scenene, men ikke med en utvidelse av streiken.
Finnes det en tredje vei for å komme til enighet?
– Nei.
Noen må gi seg?
– Ja.
Vi har tatt tak i det som var krav i protokollen fra 2016. Pensjonsordningen ble også diskutert under hovedoppgjøret i 2018. Vi ble da enige om å videreføre denne midlertidige ordningen som vi har nå. Arbeidsgiversiden lever godt med den ordningen vi har nå. Det er en god pensjonsordning.
Frilanserne
Hva med frilansernes situasjon?
– Jeg har stor forståelse for at dette er komplisert.
Hvorfor er hybridordninga dårlig for frilanserne?
– Fordi den ikke gir livslang kjønnsnøytral ytelse. De må opparbeide individuelle pensjonssertifikat (IPS) som de tjener opp. De blir en oppstykket pensjonsordning som det må betales administrasjon av. I innskuddspensjonsordningen blir alt det administrative tatt hånd om i en og samme konto, men du kan også styre dette selv i en personlig pensjonskonto. Du kan spare opp på en egen konto.
40% av lønnsutgiftene våre går til frilanserne. De går ut og inn av våre institusjoner. Hvis de skal gå inn og ut av en hybridordning blir det dyrt for arbeidsgiverne å betale for det administrative ved dette.
Creo sier at det kommer en personlig pensjonskonto for hybrid også.
– Hvorvidt en så liten ordning som hybrid vil prioriteres i det videre arbeidet med pensjonslovgivning, gjenstår å se. Jeg tror ikke en slik ordning vil dukke opp i den nærmeste tiden.
Hadde det vært sånn at denne konflikten hadde dreid seg om så lite som Creo sier, så hadde det ikke vært noe problem. Hadde det vært så lite det sto om, hadde vi aldri vært i streik. Vi vurderer dette veldig forskjellig. Det vil bli en økonomisk belastning som vil bli for stor. Det er i det hele tatt mye enklere med innskuddspensjon der man bare sparer opp penger til pensjonen sin. Med hver inn- og utmelding som hybridpensjonen vil føre til, blir det for dyrt.
60 % av dem som arbeider ved teatret er fast ansatte, noen av dem er jo ansatte et helt yrkesliv. Her er det vel ikke snakk om så mange inn- og utmeldinger? Er det en løsning at de fast ansatte kan få en hybridordning?
– Det er uaktuelt. Lovverket krever en ordning som dekker hele virksomheten. Det må være alle, eller ingen.
Det er en trist situasjon. Vi setter vår lit til at vi får en løsning på onsdag.
Kan bli langvarig
Slik det ser ut nå kan dette fortsatt bli en langvarig streik. Fagbladet, som er Norges største fagblad i fagbevegelsen, skriver at Fagforbundet og NTL som blir beskrevet som storesøstrene til Creo der flest kunstnere er organisert, fyller på streikekassa til lillesøstera. Det dreier seg om mange millioner. Streikeviljen er altså stor, og partene står fast på sitt.
Film- og tv-produsent Stein Roger Bull skriver i et debattinnlegg i Klassekampen lørdag 16.10 at den nye kulturministeren bør snakke med partene og fortelle dem hvilke langtidsfølger denne streiken får for de offentlig støttede teatrene, operaen og orkestrene over hele landet.
(Publisert 17.10.2021)