Kulturbransjen demonstrerer mot koronatiltak
«Det er ikke farlig å gå på teater og konsert. Nå må kulturlivet åpnes opp, teater- og konsertsalene må kunne fylles og kompensasjonsordningene må komme på plass nå!» Dette krevde et bredt utvalg av aktører i kulturbransjen under demonstrasjonen foran Stortinget onsdag 19.januar.
Det er teaterselskapet Scenekvelder på Folketeatret som har tatt initiativ til markeringen. «Vi lever i grusomme og dramatiske tider for hele kulturnæringen. Vi er mer eller mindre fratatt både levebrødet og publikum for 3. gang på 22 måneder, uten at vi blir ivaretatt på en tilstrekkelig god nok måte. Vi kan ikke godta dette lenger», skriver Karianne Jæger, produsent i Scenekvelder, på Facebook i forkant av demonstrasjonen.
Omlag 600 møtte opp foran Stortinget til en godt organisert markering onsdag formiddag. Trompetist Ole Edvard Antonsen åpnet med «Å eg veit meg eit land» som understreket at dette er en meget kompetent og gjennomprofesjonell bransje som nå står med felles bekymringer for framtida.
Ledere fra mange sentrale kulturorganisasjoner holdt appeller. Men selve rosinen i pølsa, kulturminister Anette Trettebergstuen, som skulle holde appell til slutt og som vi holdt ut den rå januarkulda for å høre, hadde fått korona – selv med tre vaksinedoser i kroppen – og hadde måttet melde forfall. Statssekretær Odin Adelsten Aunan Bohmann (Ap) som ble sendt som vikar, hadde lite nytt å melde, dessverre.
Kultur er næring
Nestleder i Creo, Anders Hovind, påpekte at kultur ikke er noe vi lever for, men som tusenvis av arbeidstakere lever av. Han, blant flere, pekte på uforholdsmessigheten som kulturbransjen er et offer for, under dekke av smitteverntiltak. Når kjøpesentre kan samle folk som på en middels stor festival, er det urimelig at konsert- og teaterscener ikke kan ha mer enn 200 publikummere, mener han. Flere framhever at det kjennes urettferdig at kulturlivet er det som stenger først og som åpner sist. Folketeatrets direktør Knut Dahl mener at regjeringen må slutte å ta alt det helsemyndighetene sier for god fisk – kan det dokumenteres at det har vært massesmittehendelser på kulturarrangementer? spør han og sier at kulturbransjen har mange gode forslag til løsninger før han siterer Einar Schanke: «Det er ikke lett drive privatteater, men det er vanskelig». Rhiannon Hovden Edwards fra Virke ber om at kultur blir sett på som en fullverdig næring. «Vi må ha forutsigbarhet! Vi må være bedre rustet for slike hendelser!» sier hun. Hun uttrykker også en redsel for kompetanseflukt fra feltet.
Kulturministeren må opp på barrikadene igjen
Den profilerte artistmanageren Karl Fredrik Karlsen holdt en brennende appell der han blant annet sa at det ikke er noe galt med kulturministeren, men at hun må opp på hesten igjen. Også Atle Halstensen fra Scenekvelder appellerer direkte til kulturministeren som var forbilledlig i opposisjon. «Vi ofres på føre-var-alteret, mens det brenner under beina på oss!» sier han. Representanter for Høyre, Venstre og SV møtte. Kathy Lie fra SV kom med det hun kalte en gladnyhet: det legges nå opp til bedre kompensasjonsordninger for avlysninger, selvstendig næringsdrivende og frilansere skal få 70% av 2020-lønn og ikke 60%. Det er nok en nokså mager trøst. Anette Trettebergstuens vikar hadde dessverre ikke mye konkret å komme med da han fikk ordet til slutt i markeringa.
- Disse deltok med appeller:
Anders Hovind fra Creo,
Knud Dahl fra Folketeatret,
Rhiannon Hovden Edwards fra Virke,
Tone Østerdal fra Norske konsertarrangører,
Jan Fredrik Karlsen fra eventselskapet All-in,
Atle Halstensen fra Scenekvelder,
Cato Strøm fra TONO,
Joël Louis Schwalenstöcker fra NEMAA,
Tine Tangestuen NOPA,
Venstre ved Grunde Almeland,
Høyre ved Tage Pettersen,
SV ved Kathy Lie,
Eva Grindaker, Norske dansekunstnere
Statssekretær i Kultur- og likestillingsdepartementet Odin Adelsten Aunan Bohmann (Ap)
(Publisert 19.01.2022)