AION med Iceland Dance Company og Arktisk Filharmoni, Festspillene i Nord-Norge 2022. Foto: Renate Jensen

Organisert kaos på Festspillene i Nord-Norge

(Harstad): I år var det to forestillinger som pekte seg ut på Festspillene som potensielt viktige i et arktisk perspektiv: AION med Iceland Dance Company & og EATNAMSTIN JORDING med Marita Isobel Solberg. Det er ikke alltid urfolkperspektivet faller sammen med det arktiske perspektivet, men det kan gjøre det.

Lyden av rutsj-rutsj, laget av trommene, åpner Arktisk Filharmonis musikalske ledsagelse til Icelandic Dance Companys Aion på Festspillene i Harstad (dirigent: Anna-Maria Helsing). Det er en lyd som gir umiddelbare assosiasjoner til det sjamanistiske, repetitive som vi også kjenner fra Igor Stravinskijs Vårofferet,  som ble skandale i Paris i 1913. Erna Omarsdottir øser fra denne modernistiske og ekspressive, ny-klassiske tradisjonen som åpner opp for sterk bruk av rytme og rituelle situasjoner i et danserisk dramatisk språk.

Lese mer?
Jeg er abonnent Jeg er ikke abonnent
Logg inn Bli abonnent