Forslaget til ny tariffavtale ivaretar skuespillernes interesser
Dagens praksis ved DNT
Den særtariffavtalen som gjelder mellom NSF og DNT i dag, ble inngått i 2004. Denne særtariffavtalen gir teatret mulighet til å ansette skuespillere midlertidig i langt høyere grad enn arbeidsmiljølovens alminnelige regler. Særtariffavtalen er unik for vårt yrke, men den gir i dag ikke hjemmel til å ansette på enkeltdager. Da må det i det enkelte tilfellet inngås en avtale om avvik fra særtariffavtalen mellom teatret og NSF. Forøvrig er særtariffavtalen ganske upresis. Den setter for eksempel ingen rammer for hvor lenge en midlertidig ansettelse minimum skal vare.
NSF har opplevd situasjoner hvor enten skuespillere, teatret eller partene sammen, har tatt kontakt og ønsket at vi skal inngå en avtale om avvik fra særtariffavtalen som gir teatret den nødvendige hjemmelen til å ansette dem på enkeltdager. NSF kan nekte å inngå slike avtaler, men vi opplever at det ikke fører til at skuespilleren blir ansatt i en lenger periode. I stedet velger teatret enten å la være å spille forestillingen eller å benytte en skuespiller fra ensemblet. Resultatet er det samme, skuespilleren mister jobben. Derfor inngår forbundet i slike tilfeller vanligvis avtaler om avvik som gir hjemmel for denne konkrete ansettelsen. Siden betaling og arbeidsbetingelser for enkeltdagsansettelser ikke er nevnt i den gjeldende særtariffavtalen, blir det opp til den enkelte å forhandle lønn, datoer og eventuelle andre betingelser.
Vi har dessverre også i ettertid fått kjennskap til at skuespillere har inngått avtale om ansettelser på enkeltdager uten at vi har visst det, og uten at teatret har hatt hjemmel til å ansette på denne måten. Blir vi gjort oppmerksom på uhjemlede ansettelser mens de pågår, er vi nesten tvunget til å forfølge i arbeidsretten, for ellers mister tariffavtalen sin verdi over tid. Men rettssak er kostbart og det innebærer i tillegg at skuespilleren må fronte saken mot sin arbeidsgiver. Dessuten er det alltid en risiko for å tape i retten.
Det fremforhandlede forslaget til ny avtale
Hovedgrunnen DNT hadde for å gå i forhandlinger med NSF om en ny særtariffavtale, var at de ønsker mulighet til å ansette på enkeltdager. Vi ønsket presiseringer og forbedringer i forhold til eksisterende avtaleverk. Slik er det i forhandlinger; begge parter ønsker å oppnå noe, og begge parter må være innstilt på å gi og ta. Etter den nye særtariffavtalen kan teatret og skuespilleren avtale enkeltdagsansettelser dersom begge parter ønsker det, uten å be NSF om et unntak fra avtaleverket. Men det forutsetter at visse betingelser overholdes:
- Skuespilleren kan bare spørres om å jobbe på enkeltdager i den perioden hun eller han er ansatt (altså verken før prøvestart eller etter at siste forestilling i den opprinnelige kontrakten er spilt). Dermed står skuespilleren fritt til å takke nei til tilbudet om enkeltdagsansettelser uten å frykte at hele jobben skal glippe.
- Skuespilleren skal ikke bare ha vært ansatt, men også tilknyttet til stykket det er snakk om i minst tre måneder, og den første spilleperioden skal i tillegg være på minst seks uker. Den gjeldende særtariffavtalen fasetter (i motsetning til de danske og svenske skuespillertariffene) ikke minimum varighet for midlertidige ansettelser. Dette punktet sikrer altså skuespillerne lengre tilknytningsperioder også uavhengig av om det blir aktuelt med enkeltdagsansettelser i ettertid.
- Det kan ikke gjøres avtale om enkeltdagsansettelser lenger enn ett år fram i tid.
- Minstelønnen for en enkeltdag er 1/10 av månedslønnen. Fram til i dag har teatret tilbudt det de kaller «dobbelt dagsgasje» når det har vært snakk om enkeltdager, så dette er et betydelig lønnsløft.
- Hvis det avtales flere enn seks enkeltdager i løpet av en måned, skal det betales full månedslønn.
- Det kan ikke avtales ansettelse på enkeltdager på mer enn ett stykke.
I tillegg har NSF og DNT blitt enige om en rekke andre presiseringer i avtalen som gjør den mer presis og lettere å forstå.
Styrets behandling av forhandlingen
Styret i NSF ga i våren 2021 grønt lys til at man kunne gå i forhandlinger om ny særtariffavtale. Styret har løpende blitt orientert om forhandlingene med DNT, og behandlet saken i styremøtet 1. april i år. Etter en samlet vurdering av hele avtaleteksten vedtok styret enstemmig å anbefale medlemmene å stemme ja til den nye særtariffavtalen. At styret gir en anbefaling, er vanlig praksis i NSF, og de fleste andre demokratiske organisasjoner. Vi har vært opptatt av å gi så god informasjon som mulig og har holdt flere informasjonsmøter før sommerferien. I brevet vi har sendt ut til medlemmene sammen med uravstemningen, har vi forklart hvordan den nye avtalen skiller seg fra den gamle og vært åpne om styrets innstilling.
Medlemmene våre står selvfølgelig fritt til å stemme det de selv mener er best for dem. Vi oppfordrer alle til å studere både den gamle avtalen og forslaget til ny avtale grundig.
Nå venter vi i spenning på hva medlemmene mener. Fristen til å stemme er fredag 2. september. Da blir det avgjort om vi skal signere den nye avtalen eller om vi skal fortsette med de gamle betingelsene.
(Publisert 29.08.2022)