Poster til «De må føde oss eller pule oss for å elske oss» av Camara Lundestad Joof. Premiere 5. mai på DNS:

Vårrepertoaret på DNS

Det handler om heftige møter som slår gnister selv etter 400 år, om leting etter identitet og tilhørighet, forbudt kjærlighet og de valgene du tar som vil forme og følge deg resten av livet.  I vårsesongen 2023 står ny norsk dramatikk side om side med klassikere fra verdensdramatikken, skriver Den Nationale Scene i en pressemelding.

-Vi ønsker at publikummet på DNS skal kunne se teater som utfordrer, underholder, øker kunnskap, vekker følelser, morer og provoserer. Og nettopp derfor er jeg er stolt av å kunne presentere en sesong med så mange, og så forskjellige høydepunkter. Velkommen til en vår i teatret, sier teatersjef Stefan Larsson.

Norgespremiere på gripende familiedrama
I «Stillheten» av Lars Norén møter vi John som en varm sommerdag vender tilbake til småstedet han flyttet fra for noen år siden. Han har nettopp debutert som poet, og har store ambisjoner, samtidig som han sliter med psyken. John kommer hjem til en familie i krise, men i korte glimt finnes likevel en slags stillhet, en form får nåde og en mulig tilgivelse.

Lars Norén var en av Sveriges og Europas ledende dramatikere med over 70 stykker siden debuten. Hans fremstilling av menneskers kriser og sårbarhet er evig aktuell.

Det er første gang «Stillheten» blir vist i Norge, og det er Arne Lygre som har oversatt teksten.

Regi: Morten Borgersen

Norgespremiere 20. januar 2023, Lille Scene

Sterk skjebnehistorie
Våren 1945 vil for alltid være risset inn i historien vår. Også i livet til sytten år gamle Solveig. Det er den våren hun treffer atten år gamle Hans, og tar et valg som kommer til å forme resten av livet hennes. «Sytten somrar» er et nyskrevet stykke av Stig Amdam som forteller historien til en såkalt «tyskerjente». Dette er en historie om forbudt kjærlighet, beskyldninger om landssvik, søsterlojalitet og rivalisering. Som dramatiker belyser Amdam ofte historiske hendelser gjennom engasjerende og nære menneskeskildringer, og han har tidligere skrevet blant annet «Dyveke», «Et bedre sted», «Simons historie» og «Skipet de Zee Ploeg». 

Regi: Regissør Miriam Prestøy Lie 
Urpremiere: 28. januar 2023, Teaterkjelleren
 

For barna - om vennskap og hva som er viktig i livet

En pilot må nødlande midt i Sahara-ørkenen. Der møter han en prins som sier han kommer fra en annen planet på jakt etter en venn. Han forteller piloten om reisen til jorden, for på ferden har den vesle prinsen vært innom ulike planeter med blant annet konger uten undersåtter, en dranker, en lyktetenner, en forretningsmann og en geograf. 
«Den vesle prinsen» av Antoine de Saint-Exupérys er et tankevekkende og morsomt eventyr fylt av fantasi og undring. Det handler om kjærlighet, om det å være nysgjerrig og hva som egentlig er viktig her i livet. 

Med regi og dramatisering av husregissør Annika Silkeberg, og med Jon Fosse som oversetter av originalteksten tilbyr DNS en ny versjon av den høyt elskede barnebokklassikeren. 
Premiere 9. februar, Store Scene
 

En forestilling inspirert av tekstene til Cezinando
Lengselen etter å være noe, etter en familie, etter kjærlighet og trygghet driver Robin på hvileløs jakt etter identitet og tilhørighet. Men for å vite hvor han skal, må han ta et oppgjør med hvor han kommer fra. I forestillingen «Robin faller» har dramatiker Rolf Kristian Larsen har hentet inspirasjon fra Kristoffer Cezinando Karlsens musikalske univers, og stykket bruker sangene som et springbrett til å fortelle historien om Robin.
Forestillingen er produsert av Vega Scene i samarbeid med Østfold Internasjonale Teater og Den Nationale Scene i Bergen og er støttet av Dramatikkens Hus, Fritt Ord og Oslo Kommune.

Forestillingen er for ungdom fra 15 år.

Regi: Moqi Simon Trolin

Udødelig fortelling om kjærlighetens pris

Noen kjærlighetshistorier er så heftige at de slår gnister selv etter 400 år. «Romeo og Julie» er fortellingen om to ungdommer som blåser hverandre av banen, som styrter hodestups ut i en altoppslukende forelskelse og risikerer alt for å være sammen.
Shakespeares mesterverk ble skrevet på 1590-tallet, men plasseres på Store Scene i vår egen tid med prisbelønte Kjersti Horn på regi. Horn har tidligere satt opp blant annet «Sprengt» og «Arv og Miljø» på DNS. Her kan vi vente oss en kompromissløs, sår og revnende vakker forestilling som hugger seg inn i unge og gamle hjerter.

Premiere 20. april, Store Scene

Ærlig, skarpt og morsom om hverdagsrasismens hvite blikk

«De må føde oss eller pule oss for å elske oss» gyver løs på vår egen norske virkelighet med glefsende sarkasme, sinne, humor og sårbarhet. Det er en morsom og ellevill lek, samtidig som det er et rasende oppgjør med den hvite kvinnen. 

Stykket markerte Camara Lundestad Joofs debut som husdramatiker på Nationaltheatret, og vant Heddaprisen for beste scenetekst 2021. «De må føde oss eller pule oss for å elske oss» får ny drakt på scenen hos DNS. Dramatikeren har videreutviklet materialet sammen med regissør Nina Wester. 

Premiere 5. mai, Lille Scene

En ramsalt kritikk av drømmen om å bli rik 

I vårens siste premiere på DNS, tar regissør Terje Skonseng Naudeer for seg Arthur Millers moderne klassiker «En handelsreisendes død». Her treffer vi Willy Loman, en middelaldrende mann, som har basert sitt liv på drømmen om suksess. Alt raser sammen når han opplever at firmaet han har tjent trofast i hele sitt voksne liv anser ham som overflødig og gir ham sparken.

«En handelsreisendes død» er en dypt gripende og varm historie om vanlige mennesker, om mannsrollen, generasjonsmotsetninger og opplevelsen av ikke å strekke til. Stykket har fått Pulitzerprisen og er kåret til verdens beste teaterstykke. Tema er minst like aktuelt og engasjerende i dag, som da det første gang ble vist i 1949.

Premiere 12. mai, Teaterkjelleren

«Come from away» blir med oss inn i vårprogrammet
Vinterens storsatsing, musikalsuksessen «Come from away», som har premiere 7. desember blir med oss inn i våren på DNS.

- Dette er en historie om felleskap og hjertevarme forbindelser, og en rørende påminnelse om menneskers evne til å hjelpe hverandre når det virkelig betyr noe. Et prosjekt vi er svært stolt av, og som gleder oss til å dele med publikum, sier teatersjef Stefan Larsson.

(Pressemelding 15.11.2022)