Bilal Al-Saadi, styreleder på The Freedom Theatre i Jenin, ble arrestert 11. september i år. Han er dømt til seks måneders forvaring, uten anklager og rettssak. Foto: The Freedom Theatre

OPPROP: Israel – løslat The Freedom Theatre sin styreleder Bilal Al-Saadi

Opprop rettet til utenriksminister Anniken Huitfeldt og kulturminister Anette Trettebergstuen, med underskrifter fra et høyt antall scenekunstnere og teaterinstitusjoner. Oppropet er et initiativ fra Motforestillinger, ved Vibeke Harper og Marius Kolbenstvedt, og HUMAN-festivale, ved Ketil Magnussen. Les oppropet under

Til utenriksminister Anniken Huitfeldt og kulturminister Anette Trettebergstuen

11. september i år ble Bilal Al-Saadi, styreleder ved The Freedom Theatre i Jenin, Palestina, arrestert på Za’atara – et av de mange israelske militærsjekkpunktene på Vestbredden. Al-Saadi var på vei tilbake til Jenin sammen med teatrets daglige leder Mustafa Sheta, etter et møte med den palestinske kulturministeren Atef Abu Saif i Ramallah, da bilen deres ble stanset av israelske soldater. Al-Saadi er dømt til seks måneders administrativ forvaring, uten anklager eller rettssak. Dette er åpenbare brudd på hans grunnleggende menneskerettigheter, og bryter med internasjonal lovgivning. 

Arrestasjonen føyer seg inn i en lang rekke lignende angrep på The Freedom Theatre: Helt siden teatret åpnet i 2006 har flere av deres ansatte og styremedlemmer blitt arrestert og satt i administrativ forvaring. Al-Saadi har vært en del av The Freedom Theatre gjennom mange år, og arrestasjonen i september er ikke hans første; han tilbragte seks måneder i israelsk militærfengsel i 2016. Også da uten anklager og rettssak.

Administrativ forvaring er et strategisk verktøy Israel benytter for å fengsle palestinere som ikke har begått lovbrudd, men som staten ser seg best tjent med å fjerne fra det palestinske sivilsamfunnet. Særlig utsatt er studenter, journalister, menneskerettighetsaktivister, advokater, kunstnere og kulturarbeidere: Når viktige samfunnsbyggere blir fengslet, forsinker – eller i verste fall lammer – dette naturlig nok utviklingen og arbeidet de var i gang med. Det er dog viktig å påpeke at det ikke utelukkende rammer de nevnte yrkesgruppene; kvinner og menn, barn og eldre, fra alle deler av det palestinske samfunnet sitter i dag i israelsk administrativ forvaring uten anklage eller dom.

Israel har blitt kritisert for bruken av administrativ forvaring fra både internasjonalt og norsk hold gjennom flere tiår. En rekke FN-eksperter fordømte praksisen 19.oktober i år og påpeker at det nå er 798 palestinere i administrativ forvaring, uten en rettskraftig dom. Det er det høyeste antallet på flere tiår. Vi forventer at Norge følger opp sin uttalte kritikk med et krav om at denne praksisen opphører.  

Bilal Al-Saadi har ikke blitt anklaget for noen lovbrudd. Han er et respektert medlem av lokalsamfunnet i Jenin flyktningleir, hvor han er født og bosatt, og er en svært viktig bidragsyter til driften av The Freedom Theatre.

Vi krever at norske myndigheter tar til motmæle mot Israels målrettede angrep på palestinske kunstnere og kulturarbeidere. Vi forventer at vår utenriksminister taler Bilal Al-Saadis sak og krever umiddelbar løslatelse av den urettmessige fengslede kulturarbeideren. Vi forventer også at kulturminister Trettebergstuen legger sterkt press på sin israelske kollega, med mål om at de systematiske arrestasjonene av palestinske kunstnere og kulturarbeidere vil opphøre. 

Vi forventer handling.

Med hilsen

Motforestillinger
HUMAN Internasjonale dokumentarfilmfestival
Palestinakomiteen 
Safemuse
Freemuse
Norsk Folkehjelp
Fagforbundet Teater og Scene
Nationaltheatret
Den Norske Opera og Ballett
Teatret Vårt
Det Norske Teatret
Hålogaland teater
Teater Innlandet
Haugesund teater
Nordic Black Theatre
Det Vestnorske Teatret
Dansens Hus
Kulturkirken Jakob
Rosendal teater
Black Box teater
BIT Teatergarasjen
Østfold Internasjonale Teater
Kilden teater- og konserthus
Dramatikerforbundet
Vega Scene
Oslo Nye Teater
Fyllingsdalen teater
Rådsstua teaterhus
Grenland Friteater
Unge Viken Teater
Brageteatret
Det Andre Teatret
Melahuset
Tou Scene
Davvi Senter for scenekunst
DansiT
Propellen Teater
TraP Trans cultural Arts Production
Masahat for Arab Culture in Exile
De Utvalgte
NOOR Produksjoner
Ferske Scener
Skeleton Coast
Nordting
Teater Fusentast
Panter tanter produksjoner
Impure Company 
Carte Blanche
Mia Habib Productions
Fram Kunstfestival
Vårscenefest
Teaterfestivalen i Fjaler
Porsgrunn Internasjonale Teaterfestival
Stamsund Internasjonale Teaterfestival
Nordlysfestivalen
Go figure!
Høstscena festival i Ålesund
Tromsø internasjonale filmfestival
Bergen Internasjonale Filmfestival
Hvitsten Salong
Elle Sofe Company
Dans i Trøndelag
Teatervitenskap ved Institutt for lingvistiske, litterære og estetiske studier, UiB
Drama og Teater ved Institutt for kunst- og medievitenskap ved NTNU, v/ Ine Therese Berg,
Nils C.Hamsund Boberg, Kathy Barolsky, Heli Aaltonen og Lene Helland Rønningen
Annex Kunstnergruppe
Norsk landskapsteater
Fakta Morgana
Fellesutvalget for Palestina
Rød Ungdom
AUF
Sosialistisk Ungdom
LO Oslo
Moriabevegelsen
Stjørdal SV
Palestinakomiteen Østfold
Palestinakomiteen Drammen og omegn
Forsvar Folkeretten
Akulbi
Kfuk Kfum Global

(Senest oppdatert 22. 12.2022)