SLIK BLIR HØSTEN PÅ NATIONALTHEATRET 2023

Torsdag 4. mai lanserer Nationaltheatret programmet for høsten 2023. Det blir både spøkelser og ville dyr for hele familien, dypt menneskelig teater om livet på flukt, sårbart om vennskap og Wagners guddommelige epos. 

Publikum kan dessuten se frem til to urpremierer, av Arne Lygre og Cecilie Løveid, to av Norges største samtidige dramatikere, og en ny rik julekonsert på hovedscenen, som vi håper skal bli en ny tradisjon.

– Etter en fantastisk teatervår med sterke kunstneriske prestasjoner og rekordbesøk, byr Nationaltheatret nå på et spennende og mangfoldig høstprogram, som jeg er veldig stolt av å presentere. I tillegg til seks premierer, inkludert tre urpremierer og én norgespremiere – blir det gjensyn med et knippe anmelder- og publikumsfavoritter, sier teatersjef Kristian Seltun. 
 

HOVEDSCENEN

I høst spøker det på Hovedscenen
Den griske gjerrigknarken Ebenezer Scrooge får spøkelser på besøk, og lærer en viktig lekse om julens budskap, og om det å være et skikkelig menneske. Høstens store familieforestilling på hovedscenen er En julefortelling av Charles Dickens.

Anne Krigsvoll skal spille hovedrollen som Scrooge, og dette blir hennes siste rolle som fast ansatt. Hun går av med pensjon etter å ha vært tilknyttet Nationaltheatret siden 1982.

Regissør Maren Bjørseths varme, fargesprakende oppsetning av Dickens’ juleklassiker har premiere 21. oktober.
 

Tidløs klassiker om å være på flukt fra krig
Teaterhøsten på Hovedscenen åpner med Flukt – et intenst og mektig drama om kampen for kjærligheten og menneskeligheten når krigens tåke truer. 

Regissør Alexander Mørk-Eidem skal skape en storslagen forestilling. Stykket skildrer krigens redsler med et hint av galgenhumor, som gjør den umenneskelige tilstanden av å være på flukt litt mer menneskelig og kanskje også mer forståelig. Med seg har Mørk-Eidem et stort skuespillergalleri, og publikum kan oppleve blant andre Herbert Nordrum og Maria Kristine Hildonen på scenen. 

Flukt er skrevet av Mikhail Bulgakov, en av det 20. århundrets mest interessante sovjetiske forfattere. Teksten ble sensurert i Bulgakovs levetid fordi Sovjet-makten anså den som glorifisering av revolusjonens fiender. 

Flukt har norgespremiere 17. august.
 

Nationaltheatret byr på en rik julekonsert og bygger nye tradisjoner!
Et stjernelag av skuespillere, sangere og musikere inntar Nationaltheatrets hovedscene for å skape høytidsmagi i desember. Det blir klassiske julefortellinger, kjente og kjære julesanger og nye sprell. Kim Haugen har regien, mens Simon Revholm har ansvar for det musikalske, og med seg på scenen har de en rekke av Norges fremste teaterfjes.

Nationaltheatrets julekonsert har urpremiere 11. november.

Publikumsfavoritter returnerer til Hovedscenen
Etter utsolgte hus på Nationaltheatret i fjor, og fantastiske kritikker da stykket gjestet det nederlandske teatret, Internationaal Theater Amsterdam – vender Jane Eyre tilbake til Hovedscenen 4. november.

Hamlet returnerer også for å spille sine siste forestillinger, med Herbert Nordrum i tittelrollen. Kritiker- og publikumssuksessensom så langt er sett av over 30 000 publikummere, har nypremiere 16. september.

AMFISCENEN

Sylvia Plaths dramatiske liv blir teaterforestilling på Amfiscenen
Jeg er SYLv blir en ekspressiv og drømmeaktig forestilling om den legendariske poeten Sylvia Plaths liv og altfor tidlige død. 

Stykket er skrevet av Cecilie Løveid, som har et helt unikt formspråk. I teksten maner hun frem sin særegne tolkning av Sylvia Plaths overstrømmende indre liv og tragiske ferd mot selvmordet. Fortellingen om Plath og Ted Hughes er fortalt før, både på film og i bokform, men aldri som dette, i Melanie Mederlinds regi på Nationaltheatrets amfiscene.

Jeg er SYLv har premiere 19. August. 

Poetikk og humor om kjærlighet og savn
Etter fantastiske mottakelser ved Teater Innlandet, får samproduksjonen Møt meg ved morgengry Oslo-premiere på Nationaltheatret 5. oktober. Stykket er en usentimental, humoristisk og poetisk forestilling om kjærlighet og det å miste; et intenst kammerspill om å forsones med et rasende savn.

Møt meg ved morgengry er skrevet av Zinnie Harris, en kritikerrost og multiprisvinnende britisk dramatiker og regissør. Den vakre kjærlighetshistorien er tidligere spilt i flere land, og hadde norgespremiere på Teater Innlandet i vår, i samarbeid med Nationaltheatret. På scenen står teatrets egne Ingjerd Egeberg og Ine Jansen, og regien er ved Terje Strømdahl.
 

Tradisjonsrik julemiddag
Tradisjonen tro har forestillingen Julemiddag siden urpremieren i 2014 jevnlig spilt for fulle hus på Nationaltheatret. I år settes historien om den ærverdige stavangerfamilien opp på Amfiscenen. 

Det blir gjensyn med alle fjorårets skuespillere, og i tillegg dekkes det på til Kjersti Tveterås og Ågot Sendstad rundt julemiddagsbordet.

Julemiddag har nypremiere 10. november.

KANONHALLEN

Nyskrevet stykke fra Arne Lygre, en av Norges fremste dramatikere!
Dramatiker Arne Lygre vender tilbake til Nationaltheatret og Kanonhallen med sin nye tekst I vårt sted. Lygre står blant annet bak kjempesuksessen Tid for glede på Det Norske Teatret, og flere kritikerroste og prisbelønte forestillinger som husdramatiker på Nationaltheatret.

Lygre legger vennskap og relasjoner under lupen i sitt nyskrevne stykke, hvor konfliktlinjene lokkes frem på Kanonhallens scene i fortettet og sitrende dialog. Stjernelaget Gisken Armand, Laila Goody og Mariann Hole gir liv til de tre kvinnene i regi av Sigrid Strøm Reibo, dobbeltvinner av Heddaprisen og tidligere husregissør ved Nationaltheatret.

I vårt sted har urpremiere 20. oktober.

Overjordiske krefter barker sammen i guddommelig maktkamp
Wagners episke opera komprimeres og tar en helt ny form når den i høst settes opp på Kanonhallen i regi av Ole Anders Tandberg. Med seg har han skuespillerne Kjersti Tveterås, Håkon Ramstad, Jan Sælid, Helene Naustdal Bergsholm og Olav Waastad.

Nibelungens ring er et av den europeiske kulturkanons hovedverker. Operaen ble opprinnelig satt opp over fire kvelder, med et enormt ensemble og tilsvarende enormt orkester. Nå gjør Nationaltheatret verket tilgjengelig som rent teater, i et lekent og stilisert scenespråk hvor teksten kan stå i fokus.

Nibelungens ring har premiere 12. august. 

Skogens villdyr slår tilbake i Den fantastiske Mikkel Rev!
Roald Dahls klassiker får nytt liv som familieforestilling i Kanonhallen på Løren. Med et nyskapende, lekent og musikalsk scenespråk skal regissør Maria Drangeid og hennes kunstneriske lag mane frem en magisk, taktil dyreverden, en verden nærmere barneleken enn hverdagen. 

Resultatet er en fargerik, livlig og akkurat passe skummel familieforestilling, hvor store og små kan leve seg inn i drømmen om lysere tider.

Den fantastiske Mikkel Rev har premiere 15. september.

(Pressemelding 04.05.2023)