Døgnvake for Gaza

Vega Scene, Aksjonsgruppa for Palestina og Motforestillinger arrangerer «Døgnvake for Gaza» 2.–3. desember i teatersalen på Vega Scene i Oslo. Arrangementet er en solidarisk dugnad for menneskeverd og menneskerettigheter, og inviterer publikum til å følge lesningen både fysisk og online. Arrangørene ønsker å skape et verdig rom som gir plass til fellesskap, sorg – og håp.

Rundt hundre mennesker fra mange ulike samfunnsfelt, organisasjoner og institusjoner møtes på

Solidaritetsaksjoner:

Les Elin Lindbergs kommentar til Gazamonologene på Nordic Black Theatre her

Denne uken pågår arrangementet Hele Norge leser Gazamonologene:

Onsdag 29. november ble det arrangert lesninger på Teatret Vårt i Molde, Beaivvas i Kautokeino, Rosendal Teater i Trondheim, Rådsstua i Tromsø og Kunsthall 3.14 i Bergen.

Torsdag 30. november arrangeres det en global online lesning på

Nordic Black Theatre, Oslo. Cliff Moustache og Vibeke Harper holder innledende taler.

Zoom Meeting 13.00–16.00 30.11.23

https://us02web.zoom.us/j/87176215765?pwd­R3RjdkMxRE4zdk9INkhqVFNOV09DQT09

Meeting ID: 871 7621 5765

Passcode: 693151

 

Vega Scene for å bidra til en uavbrutt lesning av navnene til menneskene som har blitt drept av den israelske hæren siden krigen startet. Blant de som deltar i lesingen er journalist og filmskaper Erling Borgen, kunstneren Marianne Heier, stortingspolitikerne Lars Haltbrekken (SV) og Hege Bae Nyholt (RV), skuespillerne Iman Meskini, Trine Wiggen, Ine Marie Wilmann og Nosizwe Lise Baqwa, forfatter og dramatiker Finn Iunker, og musikerne Geko Fattal og Ivar Ravi Johansen.

Arrangementet starter i teatersalen på Vega Scene lørdag 2. desember kl 16.00, fortsetter gjennom natten og helt til alle navn er lest opp. «Vi leser navnene til de drepte i Gaza for å markere at de ikke er tall; de var mennesker. Og svært mange av dem var barn», sier Kaveh Tehrani fra Aksjonsgruppa for Palestina.

Det pågående angrepet har, i tillegg til all annen ødeleggelse, også lammet registreringen av de døde. «På grunn av Israels kontinuerlige bombing og blokade av Gaza er det ikke mulig å ha full oversikt. Mange av de drepte er ennå ikke identifisert, ganske enkelt fordi de ligger gjemt under ødelagte bygninger, eller ble sprengt i filler. Vi leser derfor navnene som er oppført på den siste verifiserte listen fra Al Jazeera, 26. oktober. Som kjent er antallet drepte siden da blitt mer enn doblet», sier Vibeke Harper fra Motforestillinger. 

Samtidig med lesingen, skrives navnene ned for hånd på en papirrull. «Dette blir et varig dokument, et manifest over krigens meningsløshet», sier Tehrani.

Døgnvake for Gaza er både en reaksjon mot vestlig avhumanisering av den palestinske befolkningen og den politiske handlingslammelsen overfor kolonimakten Israel. «Det er absurd å høre de fortvilte bønnene om hjelp fra befolkningen i Gaza, samtidig som køen av lastebiler med nødhjelp ikke får slippe inn gjennom grenseporten i Rafah. Vi er vitner til en direktesendt humanitær katastrofe og folkemord. Hvorfor aksepterer verdens politikere at Israel må få ‘gjøre seg ferdig i Gaza’? Vi vet jo hva dette innebærer – israelske politikere har vært eksplisitte i sine uttalelser om å ‘utrydde menneskedyrene’ i Palestina,» sier Harper.

Arrangørene krever at de dødelige angrepene på Gaza må ta slutt. «Våpenhvilen er en veldig velkommen pause, men den må bli permanent. Det finnes ikke noen gyldig årsak som tilsier at Israel skal fortsette massakrene», sier Harper. «Kraften i fellesskapet gir oss fornyet tro på menneskehetens evne til å samles i solidaritet. Palestinerne har vært tålmodige i 75 år, og de har blitt sviktet av verdenssamfunnets ledere i like mange år. Historien vil dømme oss hardt om vi nå ikke endrer kurs.»

Lesningen blir arrangert av Vega Scene, Aksjonsgruppa for Palestina og Motforestillinger.

https://www.vegascene.no/teater/KUL20230923

https://www.facebook.com/events/200405446449608/

Arrangementet strømmes her: https://www.youtube.com/channel/UCXGvQOPJ_C3RPjRyu0ZssOQ