War Insane (2009) av Basel El Maqosui, kunstner bosatt i Gaza by. Akryl på papir.

Fra Gaza til Shakespeare

Vi publiserer en serie tekster av regissøren, skuespilleren og dramatikeren Ali Abu Yassin, Gaza, oktober-november 2023.

Hjelp meg, min venn. 

Hvordan kan du, etter 500 år i graven, fremdeles være så nær?

Du står frem for mitt indre blikk i hver ny lemlestelse, hvert nye smerteskrik. 

Jeg hører deg skrike sammen med barna, du gråter i kor med mødrene. 

Kledt i sort, som Hamlet, kryper du frem fra under ruinene, med en barneleke i hånden. 

Du stiger opp til toppen av kirketårnet og ringer i klokkene, advarer om den kommende ødeleggelsen. 

Du ruver over minareten, når alt annet ligger i ruiner. 

Du går rundt på sykehusets gårdsplass og forsøker å hjelpe de falne. 

Du er til stede overalt. Som om en gjeng med gjenferd har påtatt seg å tvinge verden til å stoppe massakrene og den etniske rensningen som pågår i Gaza.

 

Dette er ikke krig. Dette er noe annet. 

Heksene forutså at Birnamskogen ville flytte til Kong Macbeths slott. 

Det er som om du spår at Gaza by vil flytte ut på havet, etter all ødeleggelse og død. 

Det finnes ikke ett hus, ikke én bygning, som ikke har blitt smadret

sammen med beboerne sine. 

Det er som om du forutser at Gaza by vil bli flyttet ut på havet. 

Men da skogen flyttet, vant soldatene. 

Er det de ødelagte bygningene, ruinene av sement og jern blandet med tusenvis av kropper som var barn, kvinner, eldre, fedre, og de uskyldige sjelene som vaskes ut i havet når krigen tar slutt? Er det slik det går med alle bygg etter alle kriger?

 

Det som er annerledes denne gangen, er at bygningene inneholder kjøtt og blod. Havet døper dem. Det er som om vi må betale en pris for å få friheten vår, selv om vi har kjempet for den i over sytti år. Prisen er denne dåpen, på veien til frihet.

Jeg vet ikke hvorfor ordene til okkupasjonens statsminister Rabin dukker opp i hukommelsen: «Å, som jeg ønsker å våkne til nyheten om at Gaza er slukt av havet!» 

Alt dette som nå har skjedd; var det del av en plan? 

Visste du, Shakespeare, at prisen for friheten vår er at byer og skoger må flytte på seg? 

Visste du at stillestående vann er farlig vann? 

Om dette er prisen for vår frihet og verdighet, så betaler vi den med takknemlighet, respekt 

og et ønske om å gå lyset i møte.

 

Er høye svev gjennom luften også en del av forflytningen? Vennen min Majeds kropp fløy hundre meter gjennom luften. Kroppen landet på en balkong, maltraktert av missilet som drepte ham og 120 slektninger. 

Krigen er ikke en midtsommernattsdrøm, men et skrekkinngytende mareritt. Hovedaktørene i showet er en gjeng klovner, fly, tanks, krigsskip, og de kaster glødende lava på barna. 

Hvordan kunne du, William Shakespeare, i Romeo og Julie, advare oss om det groteske ved en konflikt og krig mellom søskenbarn, og påstå at alle ville betale prisen? 

Visjonen har endret seg, min venn. Ting har blitt mye, mye verre.

 

Lyden fra rakettene får hjertet til å danse av frykt. 

Kruttstanken svir i neseborene, giftig røyk tvinger seg ned i lungene. 

Fosforbombene, som er forbudt internasjonalt, setter både den grønne og tørre jorda i brann. 

Vi ser våre kjære lemlestet, oppdelt i biter.  Hjertet rives og slites tusen ganger hver dag. Som om det var et viskelær. 

 

Kom deg på beina, Shakespeare! 

Hjelp meg, min venn! Jeg er så forferdelig trøtt. 

Vis motstand med din kloke penn. Fyll den med kjærlighet, glede, revolusjon, menneskelighet, håp og frihet. Kanskje alle da vil bli søsken under den blå himmelen.

 

Ali Abu Yassin

Gaza, Palestina. 5. november, 2023

(Oversatt fra engelsk av Vibeke Harper)

 

Ali Abu Yassin (f.1968) er skuespiller, regissør og dramatiker, født og bosatt i Shufat flyktningleir i Gaza by. Han regisserte sitt første teaterstykke, The Clown, i 1994. Siden 2008 har han vært lærer og regissør i Gaza for ASHTAR Theatre (Ramallah), og var del av det kunstneriske laget bak The Gaza Monologues i 2010. I løpet av de siste 20 årene har han regissert og spilt i over 40 teaterstykker, samt undervist over 200 skuespillere. 

Etter covid har han primært jobbet som skuespiller i ulike tv-serier og har også hatt eget kulturprogram på Palestine National TV.

Abu Yassin drev teateravdelingen på Said Al Mishal Cultural Centre (grunnlagt 2004), hvor han underviste i teater for barn og voksne, samt satte opp egne forestillinger og kuraterte gjestespill. Yassins siste store teaterproduksjon var The Photographer – en monolog skrevet av forfatter og dramatiker Atef Abu Saif. Forestillingen hadde premiere i 2016 og ble spilt for fulle hus på Said Al Mishal Cultural Centre frem til kulturhuset ble forvandlet til et krater av en israelsk rakett i 2018. 

I starten av 2023 hadde Abu Yassin et tre måneder langt skriveopphold i Paris. Dette resulterte i et teaterstykke som skulle settes opp på ASHTAR Theatre i Ramallah. Han var invitert til Oslo i mars 2023 av Motforestillinger for å spille seg selv i den norsk/palestinske versjonen av Revolusjonens løfte av The Freedom Theatre, men fikk ikke innvilget visum til Norge. Tidligere i høst inviterte Motforestillinger ham igjen til Oslo, denne gangen for å spille The Photographer under HUMAN Internasjonale dokumentarfilmfestival på Vega Scene i mars 2024. I lys av det pågående israelske angrepet er det usikkert hvorvidt forestillingsplanene i Ramallah og Oslo lar seg gjennomføre. 

Ali Abu Yassins hus ble bombet av Israel i midten av oktober, og han og familien måtte flykte sørover på Gazastripen. Flere av hans venner, kolleger og slektninger er blant de over 12 000 drepte i Gaza siden starten på det siste angrepet. 

Les mere om Gazamonologene her: https://www.gazamonologues.com/team

Les om bombingen av Said Al Mishal Cultural Centre her: https://www.972mag.com/with-their-cultural-center-bombed-gazas-artists-a...

Basel El Maqosui (f.1971) er billedkunstner bosatt i Gaza by. Han har blitt anerkjent med en rekke priser for sitt arbeid med ulike medier (som maleri, tegning, foto, video), blant annet Chales Aprey Award for Palestinian Artists (2003), Bronseprisen for beste foto fra Union of Arab Photographers Europe (2008) og Oscar of Bianli Nile Culture TV i Kairo (2009). El Maqosui har undervist i kunst, både med terapeutisk og profesjonelt formål, for barn og voksne i Gaza by i mange år, og er en av Gazas ledende samtidskunstnere. I første halvdel av 2000-tallet deltok han på en rekke workshops og utstillinger internasjonalt. Etter 2006 har vært det krevende for El Maqosui og de andre kunstnerne i Gaza å delta på den internasjonale kunstarenaen på grunn av den israelske blokaden; kunstnerne og verkene deres slipper ikke ut, og kunstnere utenfra slipper sjelden inn.

Basel El Maqosui er medgrunnlegger av Shababek for Contemporary Art (2009), et kunstnerkollektiv som legger til rette for utvikling og nyskaping innenfor kunstfeltet i Gaza. Se online utstillinger og presentasjoner av en rekke samtidskunstnere fra Gaza, og kjøp kunst fra blant andre Basel El Maqosui på hjemmesiden deres: https://shababek.guccpal.org/page.php?details=1&title­about_us

Se intervju med El Maqosui på hjemmesiden til det italienske dokumentarfilmprosjektet Windows from Gaza, om Shababeks arbeid og kunstscenen i Gaza (før det israelske angrepet i 2018): https://windowsfromgaza.wordpress.com