Fra Gro til Kafka: Våren 20024 på Nationaltheatret
Skuespilleren har høstet strålende mottakelser for sin rolle som Gro Harlem Brundtland i NRKs nye suksessrike Makta. I vår får publikum oppleve henne på teaterscenen, når hun sammen med fire andre kvinnelige skuespillere skal gi liv til Franz Kafkas Prosessen på teaterscenen – i regi av Tyra Tønnessen i Kanonhallen på Løren.
Forestillingen er blant nyhetene teatersjef på Nationaltheatret, Kristian Seltun, kunne presentere for publikum torsdag 2. november.
- Repertoaret i kommende teatersesong speiler det jeg mener Nationaltheatret skal være: Et teater med et bredt tilbud av forestillinger, alltid med høye ambisjoner, på små og store scener, sier teatersjef Kristian Seltun, og lover at publikum kan glede seg til både ny og klassisk dramatikk i spennende regissører og kunstneres hender, og med noen av landets beste skuespillere.
Hevngjerrig og søkkrik satire
På Hovedscenen blir det kvinnelig dominans neste sesong, både blant hovedrollene og regissørene. Teaterklassikeren Besøk av gammel damefra 1956 handler om hva som skjer når verdens rikeste dame vender hjem til sin ruinerte hjemby Güllen, med både penger og hevnlyst i bagasjen.
Parallellen til en annen gammel «dame», som i likhet med Güllen både forfaller og er i økonomiske vansker, nemlig Nationaltheatret, er interessant, mener regissør Sigrid Strøm Reibo. Hun vil med denne oppsetningen fortsette sitt samarbeid med skuespiller Gisken Armand etter høstens kritikerroste I vårt sted – som det på grunn av stor etterspørsel blir ekstraforestillinger av i 2024.
Krigsprofitt og livsløgner
En annen klassiker som inntar Hovedscenen neste sesong er Arthur Millers Alle mine sønner. Det er regissør Maren Bjørseth, som nylig hadde premiere på den snart utsolgte suksessen En julefortelling på Nationaltheatret, som skal iscenesette Millers mesterverk om livsløgner, familiehemmeligheter og krigsprofitt. Temaer som dessverre stadig er skremmende relevante.
I kan man oppleve den allerede lanserte forestillingen Karusell, som er en legendarisk komedie med lang historikk på Nationaltheatret. Publikumssuksessen Jordbærstedet, med en kritikerrost Sverre Anker Ousdal i hovedrollen, blir også å se på teatrets største scene neste år.
Ny dramatikk på Torshov og Løren
På Torshovteatret blir det urpremiere på teaterversjonen av Matias Faldbakkens kritikerroste roman Vi er fem fra 2019, i Ole Johan Skjelbreds bearbeidelse og regi. Torshov vil også bli åstedet for norgespremieren på det prisvinnende, tyske stykket Og verden forsvinner sikkert med meg av Sibylle Berg, i Mari Vatne Kjelstadlis regi.
Også i Kanonhallen på Løren blir det ny dramatikk. I tillegg til nevnteProsessen blir det urpremiere på en nyskrevet familieforestilling av Kristofer Grønskag, basert på H. C. Andersens tre eventyr Nattergalen, Keiserens nye klær og Ole Lukkøye.
Publikum får også muligheten til å oppleve to gjestespill som begge har fylt tomrom i det norske teatertilbudet og åpenbart vært etterlengtet av publikum: Lykke til, Cathrine Frost! er en forestilling om føding, filosofi og folkehelse, og Varm melk med honning er en romantisk komedie om et livslangt forhold mellom to kvinner. Disse to braksuksessene har spilt for fulle hus det siste året og ble begge Heddapris-nominert. Varm melk med honning vant prisen for beste ungdomsforestilling.
Økonomiske utfordringer og nedbemanning
I forrige uke ble det kjent at Nationaltheatret står ovenfor store økonomiske utfordringer og har satt i gang en nedbemanningsprosess. Teatersjef Seltun forteller at det er tøft for mange på teatret å skulle lansere et nytt program midt i den vanskelige situasjonen.
– Dette var en svært tung beskjed å få for veldig mange. Lyspunktet for oss alle er at publikum nå strømmer til teatret, hvor vi opplever fulle hus på de fleste scener. Vi har stor tro på at publikum også vil finne veien til Nationaltheatret til våren – vi skal i alle fall gi alt for å servere det ypperste av scenekunst!
(Pressemleidng, 02.11.2023)