Sara Fellman, spiller tittelrollen Medea, i oppsetningen til finske Tatu Hämäläinen på Teatret Vårt, med premiere 10. februar 2024. Foto: Teatret Vårt

Slik blir teatervåren 2024 i Møre og Romsdal

Fra gresk tragedie via Linn Skåber, gamingeventyr og teaterrotter til humoristisk identitetskamp: Teatret Vårts vårprogram inneholder noe for alle i Møre og Romsdal.

Onsdag (1/11) presenterte Teatret Vårt sine satsinger for våren 2024 på Plassen i Molde. Teatersjef Kristian Lykkeslet Strømskag forteller at de har satt sammen et program hvor alle i Møre og Romsdal finner noe de vil se.

– Det er viktig for oss å være hele fylkets teater, og i vår har vi innhold for alle innbyggere: Fra de yngste, til de eldste, med stor variasjon i ulike typer forestillinger, forteller han.

Disse forestillingene setter Teatret Vårt opp våren 2024:

  • Til oss fra de eldste: Astrid Overaa forteller historier om levd liv, basert på Linn Skåbers bok med samme navn.
  • Medea: En gresk tragedie om hvor langt vi er villige til å gå for hevn.
  • Det mørke fortet: Et gamingeventyr om Minecraft og vennskap, produsert i samarbeid med Riksteatret og Hålogaland Teater.
  • Norsk Sangbok: Det oppstår magi og forviklinger når en kreativ sanggruppe skal presentere klassikere fra “Norsk Sangbok”.
  • Teaterrottene: Rampete barneforestilling om en rottegjeng som bestemmer seg for å lage teater.

I tillegg arrangeres det Teaterfest i Molde 13.–17. mars, samt gjestespill fra Riksteatret og flere andre.

Eksplosiv og relevant tragedie

10. februar er det premiere på Medea. Regissør Tatu Hämäläinen trollbandt publikum med Scener fra et ekteskap i 2021, og vender nå tilbake til Teatret Vårt med en høyst relevant oppsetning basert på en 2500 år gammel gresk tragedie. Medea er en historie om raseri og hudløs sorg når kjærlighet og begjær blir til hat.

– Hva er det som kan drive mennesker til å ta livet av sine egne barn? Det prøver denne forestillingen å komme til bunns i. Vi møter en kvinne som blir bedratt og forlatt av mannen sin mens hun er på flukt. De psykologiske utfordringene gir historien relevans i dag. Vi får teater på sitt beste når vi undersøker så store, eksistensielle kriser, sier teatersjef Kristian Lykkeslet Strømskag.

Sara Fellman spiller Medea. Under repertoarlanseringen ga hun de fremmøtte en smakebit av teaterteksten, som dreier seg om hvordan det å sette barn til verden kan være både en lykke og en forbannelse.

– Jeg har vært nysgjerrig på dette stykket lenge, og er glad for å være med på å sette det opp. Det handler om mennesker og relasjoner, og hvordan det å være i en presset situasjon kan drive oss til forferdelige handlinger, sier hun.

Musikalsk reise med forviklinger

“Norsk Sangbok” er sangboka som samler nasjonens kjæreste viser, men også navnet på en forestilling der en kreativ sanggruppe ønsker å samle publikum i et musikalsk fellesskap. Men hva er egentlig den musikalske, norske identiteten? Sangen har tradisjonelt vært en sterk kulturbygger i vårt langstrakte land, men nå synges det stadig mindre. 

– Norsk Sangbok presenterer alt fra tradisjonelle viser til moderne poplåter. De fire faste skuespillerne våre - Lars Melsæter Rydjord, Johanna Mørck, Sara Fellman og Bjørnar Lisether Teigen har - fremfører låtene, men representerer også svært forskjellige oppfatninger av hva norsk kultur og identitet er, forteller teatersjef Kristian Lykkeslet Strømskag.

Han forteller at denne forestillingen skal besøke en rekke samfunnshus i vårt sangglade fylke, og håper den vil samle publikum til underholdende og musikalsk samvær. Norsk Sangbok har premiere 12. april.

Rampete rotter tar over teatret 

Mange barn gledet seg over Teaterrotta i 2022. I januar er hovedrotta Pernille tilbake, og har tatt med seg sin fetter Jeppe. Jobben deres er å vaske og rydde teatret, men en dag bestemmer de seg for å snike seg unna og lage en forestilling – uten at rottebestemor vet det!

– Dette blir en leken forestilling for de minste. Teaterrotta ble en suksess fordi den kommuniserte så godt med barna, og det tar skuespiller Lina Taule Fjørtoft med seg også i Teaterrottene, forteller teatersjef Kristian Lykkeslet Strømskag.

Fikk rettighetene til Linn Skåbers tekster

En av forestillingene som skal reise fylket rundt til våren, har allerede hatt premiere i Ålesund. I Til oss fra de eldste tar skuespiller Astrid Overaa publikum med på en nær og fin forestilling om hva det innebærer å eldes. Teaterstykket er delvis basert på Linn Skåbers bok med samme navn, som Teatret Vårt har de norske rettighetene til å sette opp. Teatersjef Kristian Lykkeslet Strømskag lover en undringsstund som gir andre perspektiv på det å bli eldre enn vi ofte får presentert.

– I media hører vi ofte om utfordringer knyttet til det å bli eldre. Her presenterer Astrid Overaa noe annet: Det er håp, glede og latter. Men også alvoret når livet går mot slutten. Forestillingen er filosofisk og tankefull. Denne bør alle, ikke bare de eldste, se, forteller han.

Astrid Overaa forteller at hun fikk lyst til å lage denne forestillingen som en forlengelse av Da e va lita, som hun spilte i fjor.

– Plutselig hadde jeg blitt enke, satt alene i et stort hus, og var opptatt av andre ting. Men det er jeg ikke alene om. Jeg ønsker å formidle at livet går videre når man forsoner seg med det. Alderdommen er ikke noen krise. Som Linn Skåber sier: Se på alderdommen som livets fredag. Jippi, det er helg! 

Gamingeventyr med Flipp Klipp-profil og lokale gamere

Det mørke fortet møter vi en gutt som ikke har det bra på skolen, men som briljerer når han spiller Minecraft. Vi blir tatt med på en reise inn i spillverden, og får se hvordan det hovedpersonen opplever kan hjelpe ham i det virkelige liv. Forestillingen er produsert i samarbeid med Riksteatret og Hålogaland Teater, og hovedpersonens storebror spilles av Flipp Klipp- og gamingprofil Jonas Lihaug Fredriksen.

– Vi voksne ser ikke så lett de gode sidene ved det å game. Det finnes noen sider knyttet til det sosiale, mestring, å bli sett og lyttet til, som ofte blir underkommunisert, og som er spennende å behandle i teatret. Dette er en forestilling med eventyrlogikk og spillenergi, der livet og spillet utfolder seg parallellt, forteller teatersjef Kristian Lykkeslet Strømskag.

Det mørke fortet har premiere i Molde i slutten av februar, før det skal på turné i hele landet. På hvert sted får lokale gamere mulighet til å være med i forestillingen, som “skue-gamere” som skal spille med hovedpersonen.

(Pressemelding, 02.11.2023)