Fra serien War Insane av billedkunstner Base El Maqosui. Akryl på papir.

Krigen vil ta slutt!

Vi publiserer en serie tekster av regissøren, skuespilleren og dramatikeren Ali Abu Yassin, fra Ashtar Theatres avdeling i Gaza, med bilder av kunstneren Basel El Maqosui. Førstkommende mandag arrangeres det støttekonsert for Gaza ved Det Norske Teatret (se egen ramme):

Krigen vil ta slutt

Vi hever røysta for Gaza

- ein støttekonsert med ønske om fred og evig våpenkvile i Palestina.

Sted: Det Norske Teatret, mandag 22. januar kl. 18.00

Medvirkende: 

Daniel Kvammen • Ingrid Olava • Gatas Parlament • Sølvguttene med Frikk Heide-Steen • Nils Bech • Beate Lech • Sandra Kolstad • Stein Torleif Bjella • Ella Marie Hætta Isaksen • Herborg Kråkevik • Oslo Strings • Tiril Heide-Steen • Morten Svartveit • Julie Moe Sandø • Marius Reksjø • Knut Løchsen • Christian Svensson • Mats Grønner • Pål Christian Eggen • Jon Bleiklie Devik • Christian Kallum • Frode Winther

Inntektene går uavkorta til Leger uten grenser sitt arbeid i Palestina og i dei nærliggande områda i Midtausten som er sterkt råka av krigen. Kjøp ein billett for ein valfri sum mellom kr 200,- og kr 100 000,-. 100% av billettinntekter og billettavgift går til Leger uten grenser!

og folk vil returnere til restene av sine hjem og familier

Barna vil gå til skolen

etter at skolegården er vasket ren og ryddet 

for blod og kroppsdeler

Vår gode nabo vil åpne butikken sin om morgenen, som vanlig

men uten at den viktigste tingen i butikken, kjøleskapet, virker

Fordi strømpålene, og infrastrukturen generelt, er buldoset til bakken

veier, fortau, kloakkanlegg

Jeg vet ikke hvordan vi skal kunne vaske oss etter dette

Eller hvordan vi skal kunne reparere vann- og avløpssystemet

tilbake til den miserable tilstanden det var i før

Krigen vil ta slutt

Bøndene vil returnere til åkrene

etter at de har pløyet opp sporene fra tanks

gjødslet jorden og fjernet restene av eksplosiver

Sjåførene vil returnere til bilene

og forsøke å finne kjørbare veier mellom ruinene

 

Krigen vil ta slutt

og etter mange år har vi restaurert de ødelagte bygningene

veiene, skolene, universitetene, høyhusene

De vil bli i bedre stand enn de var i før

Men folk vil ikke returnere til den de en gang var

For denne krigen har tatt

barna våre, naboene våre, vennene våre

Den tar sjelen vår 

og etterlater oss ventende på bare en ting:

At den skal ta slutt

At vår daglige død skal ta slutt

At vi skal få returnere til å dø langsomt

fylt av uutslettelige minner og evige mareritt

 

Språket og minnene våre vil fortsatt være preget av

krig, fordriving, drømmen om retur, Nakba

Vi vil miste tråden i samtalen, bli usikre på hva vi snakker om

Om det er den første eller den andre nakbaen

Om det er å returnere fra Gaza til landsbyene vi mistet i 1948

eller returnere til Gaza?

Men vi vil ikke streve med å finne ordene 

når vi om mange år skal fortelle barna våre historien

om den første nakbaen, den andre, eller – Gud forby – den tredje

Tusenvis av mødre vil returnere og vente på barna sine

som ikke returnerer

Naboen vår vil bli gammel i fraværet av hans eneste sønn

som skulle ta vare på ham i alderdommen

Barneskrikene vil rive opp hver eneste natt

på ubestemt tid

Tusenvis av unge menn, kvinner og barn uten armer eller ben 

vil returnere til et amputert liv

 

Krigen vil ta slutt på bakken

men vare evig i minnene våre

i hjertet og sjelen

Ingen ting vil returnere tilbake til slik det var før

Krigen avdekker alt

ikke bare byens infrastruktur, men også folkets natur

lojaliteten, tilhørigheten, oppriktigheten

Krigen vil ta slutt og folk vil ikke returnere

tilbake til det som en gang var

Krigen vil ta slutt på bakken 

men aldri inne i oss

 

Krigen er ikke over

ennå

Likevel sier vi Godt nytt år

Vi gjentar det hvert år

og hvert år har vi det ikke bra

 

Med de beste ønsker for høytiden

Ali Abu Yassin

31. desember 2023, Gaza

Oversatt fra engelsk av Vibeke Harper

(Publisert 18.01.2024)

 

Ali Abu Yassin (f.1968) er skuespiller, regissør og dramatiker, født og bosatt i Shufat flyktningleir i Gaza by. Han regisserte sitt første teaterstykke, The Clown, i 1994. Siden 2008 har han vært lærer og regissør i Gaza for ASHTAR Theatre (Ramallah), og var del av det kunstneriske laget bak The Gaza Monologues i 2010. I løpet av de siste 20 årene har han regissert og spilt i over 40 teaterstykker, samt undervist over 200 skuespillere. 

Etter covid har han primært jobbet som skuespiller i ulike tv-serier og har også hatt eget kulturprogram på Palestine National TV.

Abu Yassin drev teateravdelingen på Said Al Mishal Cultural Centre (grunnlagt 2004), hvor han underviste i teater for barn og voksne, samt satte opp egne forestillinger og kuraterte gjestespill. Yassins siste store teaterproduksjon var The Photographer – en monolog skrevet av forfatter og dramatiker Atef Abu Saif. Forestillingen hadde premiere i 2016 og ble spilt for fulle hus på Said Al Mishal Cultural Centre frem til kulturhuset ble forvandlet til et krater av en israelsk rakett i 2018. 

I starten av 2023 hadde Abu Yassin et tre måneder langt skriveopphold i Paris. Dette resulterte i et teaterstykke som skulle settes opp på ASHTAR Theatre i Ramallah. Han var invitert til Oslo i mars 2023 av Motforestillinger for å spille seg selv i den norsk/palestinske versjonen av Revolusjonens løfte av The Freedom Theatre, men fikk ikke innvilget visum til Norge. Tidligere i høst inviterte Motforestillinger ham igjen til Oslo, denne gangen for å spille The Photographer under HUMAN Internasjonale dokumentarfilmfestival på Vega Scene i mars 2024. I lys av det pågående israelske angrepet er det usikkert hvorvidt forestillingsplanene i Ramallah og Oslo lar seg gjennomføre. 

Ali Abu Yassins hus ble bombet av Israel i midten av oktober, og han og familien måtte flykte sørover på Gazastripen. Flere av hans venner, kolleger og slektninger er blant de over 12 000 drepte i Gaza siden starten på det siste angrepet. 

Les mere om Gazamonologene her: https://www.gazamonologues.com/team

Les om bombingen av Said Al Mishal Cultural Centre her: https://www.972mag.com/with-their-cultural-center-bombed-gazas-artists-a...

Basel El Maqosui (f.1971) er billedkunstner bosatt i Gaza by. Han har blitt anerkjent med en rekke priser for sitt arbeid med ulike medier (som maleri, tegning, foto, video), blant annet Chales Aprey Award for Palestinian Artists (2003), Bronseprisen for beste foto fra Union of Arab Photographers Europe (2008) og Oscar of Bianli Nile Culture TV i Kairo (2009). El Maqosui har undervist i kunst, både med terapeutisk og profesjonelt formål, for barn og voksne i Gaza by i mange år, og er en av Gazas ledende samtidskunstnere. I første halvdel av 2000-tallet deltok han på en rekke workshops og utstillinger internasjonalt. Etter 2006 har vært det krevende for El Maqosui og de andre kunstnerne i Gaza å delta på den internasjonale kunstarenaen på grunn av den israelske blokaden; kunstnerne og verkene deres slipper ikke ut, og kunstnere utenfra slipper sjelden inn.

Basel El Maqosui er medgrunnlegger av Shababek for Contemporary Art (2009), et kunstnerkollektiv som legger til rette for utvikling og nyskaping innenfor kunstfeltet i Gaza. Se online utstillinger og presentasjoner av en rekke samtidskunstnere fra Gaza, og kjøp kunst fra blant andre Basel El Maqosui på hjemmesiden deres: https://shababek.guccpal.org/page.php?details=1&title­about_us

Se intervju med El Maqosui på hjemmesiden til det italienske dokumentarfilmprosjektet Windows from Gaza, om Shababeks arbeid og kunstscenen i Gaza (før det israelske angrepet i 2018): https://windowsfromgaza.wordpress.com