Argentinsk multikunstner tildeles verdens største teaterpris

Forfatteren, musikeren, skuespilleren, regissøren og filmskaperen Lola Arias er tildelt Den internasjonale Ibsenprisen 2024.

 

 

 

Lola Arias er forfatter og teater- og filmregissør. Siden 2007 har hun jobbet med dokumentarteater, og skapt over tolv produksjoner i samarbeid med mennesker som har gjennomlevd ulike historiske hendelser.

- Denne prisen gir meg håp og selvtillit til å fortsette med arbeidet mitt. Den åpner for nye muligheter, og anerkjenner viktigheten av prosjektene som jeg har jobbet med i over 20 år, sier Lola Arias om tildelingen.

I oktober kan publikum oppleve hennes nyeste verk på Nationaltheatrets hovedscene. Forestillingen Jail Rock er et musikalsk dokumentarteaterstykke, hvor rollene spilles av kvinner og transpersoner som har tilbrakt flere år i arge ntinske fengsler, og som nå er satt fri.

Juryens begrunnelse

Ifølge juryens begrunnelse går «verkene hennes inn i dagens samfunn, uten intellektuell overlegenhet eller arroganse».

Videre skriver juryen at «Lola Arias jobber i mellomrommene – mellom film og teater, musikk og performance, poesi og prosa, teater og liv, fødsel og død. Her skaper hun bemerkelsesverdige produksjoner som anerkjenner kompleksiteten i historiene vi arver, og fortellingene vi velger å konstruere utfra disse historiene». 

Tidligere vinnere av Den Internasjonale Ibsenprisen inkluderer ikoniske teaterkunstnere som Back to Back Theatre, Taylor Mac, Christoph Marthaler, Forced Entertainment, Peter Handke, Peter Brook, Ariane Mnouchkine, Heiner Goebbels og Jon Fosse.

- Vi er stolte over å kunne hedre denne mangefasetterte kunstneren. I 25 år har Lola Arias skapt teater som er demokratisk, mangfoldig og forankret i levd liv. Og hun gjør det på en usedvanlig klok og empatisk måte, sier Ingrid Lorentzen, juryleder for Den Internasjonale Ibsenprisen og ballettsjef ved Den Norske Opera & Ballett.

Premie på 2,5 millioner kroner

Den Internasjonale Ibsenprisen er verdens største teaterpris og har ofte blitt omtalt som «teatrets nobelpris». Den norske regjeringen opprettet prisen i 2007. Vinneren mottar 2,5 millioner kroner, og velges av en komité bestående av seks profesjonelle teaterfolk utnevnt av Kultur- og likestillingsdepartementet. Nationaltheatret bidrar med sekretariatet til Den internasjonale Ibsenprisen og bistår komiteen i sitt arbeid. Vinneren av prisen offentligjøres annethvert år i tilknytning til Henrik Ibsens fødselsdag 20. mars. Prisutdelingsseremonien vil finne sted på Nationaltheatret i Oslo 13. oktober.

(Pressemelding 20.03.2024)