Arne Lygre er tildelt Den nasjonale Ibsenprisen 2024

Formgrep Arne Lygre har eksperimentert med over et langt kunstnerskap, har med «I vårt sted» nådd et nytt nivå, integrert ikke bare som stil, men som tenkemåte, heter det i juryens begrunnelse for kåringen.

Den nasjonale Ibsenprisen er Norges eneste dramatikerpris, og er blitt delt ut av Skien kommune siden 1986. Prisentildeles en dramatisk tekst som i løpet av siste kalenderår har hatt urpremiere, eller norgespremiere ved et profesjonelt norsk teater. Urpremierer må finne sted i Norge. Juryen kan velge å gi prisen for et samlet dramatisk forfatterskap. Vinneren må bo eller virke i Norge. 
Selve prisen er på 150.000 kroner, og en statuett formet av Nina Sundbye. Vinneren blir offentliggjort under et arrangement i regi av Sølvåren, Ibsen formidlingssenter, onsdag 20.mars kl. 19.00 på Ibsenhuset, Skien.

Juryens begrunnelse:

I vårt sted av Arne Lygre

Urpremierer 20.oktober Nationaltheatret

I sin utforskning av vennskap og slektskap, viser Arne Lygre gjennom «I vårt sted» hvordan forbindelsene mellom mennesker ikke er ubetingede, men likevel fleksible. Med klokskap og komikk avslører karakterene sine motstridende behov for både frihet og forpliktelse. Med «I vårt sted» videreføres og videreutvikles egenartede elementer ved Lygres dramatiske form. Dialogen kan inneholde kombinasjoner av at en karakter sier sine tanker høyt, samt deler sine observasjoner av den andre. Slik skaper karakterene både seg selv og hverandre gjennom ord. Sceneteksten skaper muligheter spesifikke for teatret, noe som åpner opp et rikt potensial for dramatisering. Samtidig er teksten et lesverdig og tidløst litterært verk i sin egen rett. Formgrep Lygre har eksperimentert med over et langt kunstnerskap, har med «I vårt sted» nådd et nytt nivå, integrert ikke bare som stil, men som tenkemåte. Resultatet er en innsiktsfull, nysgjerrig og nærværende framstilling av det relasjonelle dramaet i helt vanlige menneskers liv.

Juryens medlemmer for 2024

Årets jury:

Regiforbundet: Simone Thiis (juryleder)
Norsk kritikerlag: Live Lundh
Norsk teaterlederforum: Cliff Moustache 
Norske Dramaturger: Kristoffer Spender 
KHIO: Jesper Halle
Skien kommune v/Teater Ibsen: Bo Anders Sundstedt

(Pressemelding 21.03.2024)