Ny teatersjef Bettina Kogler (t.v.), og administrativ leder Tine Ride. Foto: Elsa OKsazaki og Thor Brødreskift

BIT Teatergarasjen utnevner ny lederduo:

Østerrikske Bettina Kogler blir ny teatersjef og Tine Rude administrativ leder ved BIT. Les pressemelding her

Bettina Kogler (49) fra Østerrike blir ny teatersjef ved BIT Teatergarasjen. Kogler er en internasjonalt anerkjent kulturleder som kommer fra stillingen som direktør ved Tanzquartier Wien, en av Østerrikes viktigste scener for samtidsscenekunst.

Kogler er kjent for å utvikle kunstneriske visjoner og programmer preget av mangfold og eksperimentering – og hun legger vekt på å adressere samfunnsutfordringer gjennom samtidskunsten. Med et stort internasjonalt nettverk, ser Kogler store muligheter for å styrke BIT Teatergarasjens rolle både lokalt, nasjonalt og internasjonalt.

Bettina Kogler: “Jeg er glad og spent på denne nye utfordringen i Bergen. Jeg har alltid sett opp til BIT Teatergarasjen som en av de mest progressive aktørene innen samtidsteater og dans i Europa. Jeg tror på betydningen av scenekunst for samfunnet vårt, da den gir enorm mulighet til å dykke ned i dype kilder av menneskelig kreativitet for å konfrontere virkeligheten i nåtiden og jobbe mot en bedre fremtid.”

I løpet av de siste månedene har ansettelseskomitéen lagt ned et grundig arbeid med å finne de riktige kandidatene. Et hovedfokus har vært å lete etter erfaring og kompetanse som kan styrke organisasjonen internt, samt ruste BIT for veien inn i Sentralbadet, som skal stå ferdig i 2026. Det har på samme vis vært en prioritert oppgave å finne en leder som kan videreføre BIT Teatergarasjens lange historie med kunstnerisk innovasjon i høysetet. 

BITs styreleder Gunn-Vivian eide sier: “Vi er imponert over Koglers erfaring og lederegenskaper, og er trygg på at hun med sin kompetanse er rett person til å ta teateret videre i en spennende og omstillingskrevende prosess frem mot og inn i de første sesongene med Sentralbadet Scenekunsthus.”

Kogler tiltrer i stillingen som teatersjef fra 1. august, og skal arbeide tett sammen med ny administrativ leder.

Ny administrativ leder

Tine Rude (49) blir ny administrativ leder ved BIT Teatergarasjen. Med omfattende bakgrunn fra kunst, kultur og organisasjonsledelse i offentlig sektor og private organisasjoner, bringer Rude med seg solid innsikt og engasjement for scenekunsten. 

Rude kommer fra stillingen som seksjonssjef ved Byrådsavdeling for næring, kultur og idrett, Seksjon for kunst og kulturutvikling, i Bergen kommune. Hun har bakgrunn fra scenekunstfeltet og var tidligere daglig leder for Borealis – en festival for eksperimentell musikk, og bidro her sterkt til å styrke festivalen sitt omdømme og nedslagsfelt. Rude har på den måten også erfaring med internasjonale samarbeid og organisasjonsbygging i tillegg til god kjennskap til scenekunstfeltet, samt til lokale, nasjonale og internasjonale støttespillere og strukturer. 

“BIT Teatergarasjen har en stor plass i mitt hjerte og jeg gleder meg til å komme tilbake til scenekunsten og sammen med hele organisasjonen å tydeliggjøre hvilken kraft kunst og kultur kan ha i vårt samfunn for å skape åpne, inkluderende arenaer som gir ny innsikt og perspektiv til oss alle”, sier Rude. 

“Rude har sterk kjennskap til de nasjonale og lokale nivåene, både politisk og administrativt. Og med sin ledererfaring fra sterke kulturinstitusjoner og kulturaktører, har hun også en unik kjennskap til og et brennende engasjement for scenekunstfeltet”, sier styreleder ved BIT Teatergarasjen, Gunn-Vivian Eide.

Rude tiltrer stillingen som administrativ leder samtidig med den nye teatersjefen, Bettina Kogler, den 1. august og hun ser frem til et tett samarbeid for å realisere teaterets visjoner. 

(Pressemleidng11.03.2024)