Olav Dalgard og Henrik Rytters kritikarpris 2024 til Karen Frøsland Nystøyl

Olav Dalgard og Henrik Rytters kritikarpris (tidligere Olav Dalgards kritikarpris) går i år til Karen Frøsland Nystøyl.

Nystøyl (f. 1978) får prisen for sitt mangeårige virke, blant annet som scenekunstkritiker i NRK. I begrunnelsen heter det blant annet:

«Prisvinneren opererer på flere flater, som det heter i dag, i flere medier, og behersker flere sjangre i sin formidling. Hun turnerer kortformatet like godt som det lange, og uttrykker seg like konsist på begge målformer. Like god skriftlig, som muntlig. […].

Vi er mange som har fått et nært forhold til prisvinneren, simpelthen fordi stemmen hennes er noe av det første vi hører når vi slår på radioen – NRK P2 – tidlig en mandags morgen, etter en premierehelg i kongeriket. […].

I samtaleformatet, kort eller langt, hører vi en godt forberedt kritiker. Vi hører en kunnskapsrik kritiker, og vi opplever en kritiker med både formidlingsglede og formidlingsevne, ikke minst.

Hun er ikke den som slår hardest i bordet, eller hausser seg opp over kunstneriske valg som er gått skeis. Hun er likevel tydelig i sin tale, og går slett ikke av veien for å avsi en hard dom, om det faller nødvendig. Men aldri bisk eller nedlatende. Aldri hoverende. Enda så fristende det kan være når et helt ensemble gjør seg bort, eller regissøren har misforstått det meste allerede i første akt.

Prisvinnerens lavmælte saklighet – båret frem på bløde konsonanter fra Borhaug i Farsund kommune – gjør antakelig sterkere inntrykk enn de saftigste invektiver.»

Olav Dalgards kritikarpris ble første gang delt ut i 1981. Prisen består av kr 10 000 og en bronseskulptur, modellert av Sivert Donali. Prisen går annen hvert år til en litteraturkritiker og fjerde hvert år til en teater- eller filmkritiker.

(Pressemelding fra Norsk kritikerlag, 10.04.2024)