Morten Gjelten. Foto: Lars Gunnar Liestøl

– Løper fra løfter

– Vi er både sjokkert og provosert, sier NTOs direktør Morten Gjelten i NTOs umiddelbare kommentar til byrådet i Oslo kommune gjennom en budsjettlekkasje i dag foreslår at Oslo Nye Teater skal kuttes med 37 millioner kroner i 2025. – Sjokkert fordi kulturbyråden løper fra løfter om at teateret skulle kunne planlegge som normalt gjennom 2025. Provosert fordi byråden ikke tar ansvar, men fortsetter gi teateret skylden for den økonomiske situasjonen, sier han.

NTOs umiddelbare kommentar til kuttvarselet fra byrådet i Oslo til Oslo Nye Teater, postet på vår Facebook-side 19. september kl. 15.00:

Sjokk og vantro. Vi i NTO pleier ikke å ta i bruk de sterkeste adjektivene, ei heller å kommentere budsjettlekkasjer, men denne„ dessverre ekstraordinære, torsdagen er dagen for unntak. Budsjettlekkasjen fra Oslo-byrådet om at Oslo Nye Teaters tilskudd nærmest halveres er sjokkerende, kommentarene som gis av kulturbyråd og påtroppende styreleder direkte provoserende.

Sjokkerende av så mange grunner, men blant annet fordi byrådet ikke synes å ha lyttet det minste til de faglige innsigelsene, ikke synes å ha villet se det omfattende og mangefasetterte arbeidet institusjonen gjør, som intet privatteater eller frigruppe kan levere, ikke synes å forstå hva det krever å levere scenekunst av høy kvalitet til et bredt og mangfoldig publikum. 

Sjokkerende ikke minst fordi kulturbyråd Anita Leirvik North løper fra løfter om at teateret skulle kunne planlegge som normalt gjennom 2025, og fordi kommunen gjennom mange måneder har utsatt en profesjonell og livskraftig institusjon for en useriøs prosess, snarere enn å opptre som en ansvarlig og forutsigbar eier. 

Men sjokkerende også fordi byråden i Aftenposten synes å gi en ideologisk forankret forklaring om at teateret ikke bør få kommunal støtte fordi de da får et konkurransefortrinn. Når begynte Høyre å mene noe slikt? 

Provoserende fordi kommunen med dette kuttvarslet ødelegger teaterets mulighet til å fortsette med full kraft og nå egne mål innen utgangen av året. Som teaterets administrerende direktør Jan Beckmann sier i avisartikkelen, smadrer denne beskjeden teaterets troverdighet i markedet og hindrer dem i å selge billetter og sikre inntjening. 

Provoserende også fordi byråden fortsetter gi teateret skylden for den økonomiske situasjonen, selv om hun vet at dette henger sammen med at kommunen gjennom mange år har unnlatt å kompensere for lønns- og prisstigning, parallelt med bl.a. økte husleiekostnader og ekstraordinære pensjonskostnader, og at teateret har levert solide og økonomisk bærekraftige planer for driften for både inneværende og kommende år.

Provoserende fordi de ansvarlige understreker sin egen historiefortelling ved å be hele styret om å gå. Provoserende fordi den nye styrelederen mener at teateret må «jobbe smartere». 

En slik behandling av viktig og tradisjonsrik institusjon er skammelig. Intet mindre. 

Morten Gjelten, direktør i NTO

NTO følger denne saken tett og kommer tilbake med en fyldigere kommentar etter budsjettfremleggelsen i kommunen 25. september.

Publisert 19.09.2024