Ny postplassering, men ingen friske midler
I Statsbudsjettet for 2025 har Scenekunstbruket fått ny plassering på Kapittel 320 post 74 Tilskudd til organisasjoner, kompetansesentre m.m.
I 2020 (for budsjettåret 2021) ble vi plassert på Kapittel 325 Allmenne kulturformål Post 78 Barne og ungdomstiltak. Denne plasseringen passet dårlig, siden Scenekunstbruket ikke hadde noen sammenlignbare oppgaver med de øvrige mottakerne på denne posten. Vår organisasjon er en scenekunstinstitusjon, og ligger langt utenfor definisjonen “barne- og ungdomstiltak”.
– Siden 2020 har vi jobbet for å bli plassert sammen med øvrige profesjonelle scenekunstaktørene. Selv om vårt opprinnelige ønske var å bli flyttet til kapittel 323 Musikk og scenekunst Post 70 er vi glade for at vi nå er plassert på et kapittel og en post der vi finner andre organisasjoner og kompetansesentre som jobber med profesjonell kunst sier daglig leder, Tine Valavuo Tyldum.
Ingen ekstra midler til formidling av scenekunst i hele landet
I flere år har vi sammen med Norske kulturhus søkt om midler for å bruke vår distribuerte formidlingsmodell og arrangørstøtte til landets kulturhus. I 2024 bestemte vi å bruke egne midler for å gjennomføre en pilot. Dette er et system som vi vet fungerer, kulturhusene står klare, og barn, ungdom og familier får god scenekunst uansett hvor de bor.
– Vi håpet å kunne fortsette prosjektet i årene fremover for å vise hvor enkelt det er å bruke vår formidlingsordning også i kulturhus, og hvor lite administrasjon og økonomi det krever for å få et fullverdig formidlingssystem opp og gå, forteller daglig leder. – Infrastrukturen er allerede på plass, men dette fikk ikke midler.
Scenekunstbruket har heller ikke fått økte midler til arrangørstøtten for fylkene i DKS. Disse midlene har stått uendret siden 2013, og i 2023 dekket den kun 17,3 % av fylkenes utgifter, selv om ordningen skal kunne dekke opp til 50%. Når refusjonen ikke holder tritt med stigende kostnader på feltet, går det utover mangfoldet av scenekunst på veien i DKS.
Ingen økning i produksjonsmidler til ny scenekunst
Scenekunstbrukets produksjonsmidler for nyproduksjon og gjenopptakelse/tilrettelegging er svært etterspurte i scenekunstfeltet, men heller ikke i dette budsjettet har disse ordningene fått noen økning. I 2023 var den totale søknadssummen fra scenekunstfeltet på over 18 millioner kroner, mens vi kun hadde 3,6 millioner til rådighet.
– Vi ser at begrenset tilgang på produksjonsmidler hindrer kompanier i å realisere prosjekter, og det gjør det vanskelig å ta den kunstneriske eller økonomiske risikoen det er å lage forestillinger, sier Tine Valavuo Tyldum. Hvis det nasjonale kulturpolitiske ønsket er å gi barn og ungdom tilgang til profesjonell kultur uavhengig av hvor de bor, må vi også styrke det kunstneriske innholdet som tilbys det unge publikummet.
Pressemelding 07.10.2024