Kuler og krutt
Vi kan glede oss over statsbudsjettet slik det nå ser ut for 2025, men jeg oppfordrer kunst- og kulturbransjen til å planlegge for morgendagen, skriver Tove Bratten.
Budsjettforhandlingene er ferdige, og SV har fått gjennomslag for viktige saker de signaliserte i sitt eget budsjettforslag. Så nå er Kloden teater, teatergruppene Studium Actoris og Cirka Teater reddet.
Dette er vi glade for! Og det er strålende arbeid gjort av folk som har lobbet for dette og av SV i forhandlingene!
Men jeg kan ikke la være å tenke – kunne ikke regjeringen lagt inn disse prioriteringene i sitt budsjettforslag med en gang? Da hadde alle de fine folka på Kloden teater og kunstnerne/kompaniene dette gjelder sluppet angst og søvnløse netter? Og regjeringen kunne ha vunnet på å legge til rette for god og framsynt kulturpolitikk? Ikke minst ville den gitt noen viktige signaler for hva de står for opp mot den kommende valgkampen.
Kloden teater
For saken er at Kloden teater første gang kom inn på statsbudsjettet, via revidert budsjett i juni 2023, med tre millioner. Så vet vi at ofte er disse tildelingene en engangsstildeling. Men disse skaper jo forventninger. Og for et prosjekt som Kloden teater var det naturlig å forvente en videreføring på fast post. Så kom budsjettforslaget for 2024 – uten Kloden teater. SV forsøkte å forhandle teatret inn i ordinært budsjett for 2024, men fikk ikke gjennomslag for det, så teatret fikk midler i revidert også for 2024.
Og hva skjedde med budsjettforslaget fra regjeringen i år? Hadde de tatt tegninga fra SV? Ingen videreføring av tilskuddet fra revidert til Kloden teater i budsjettforslaget for 2025. Enda Oslo kommune hadde lagt 15 blanke millioner på bordet for å bygge teatret ferdig, forutsatt at tilsvarende beløp fra staten. Har man ikke snakket sammen? Men nå har altså SV igjen tatt ansvar i forhandlingene og Kloden teater og scenekunstmiljøet kan puste lettet ut. For nå blir Kloden teater bygget med 15 millioner kroner i byggepotten fra staten i tillegg til Oslo kommunes 15 millioner. Og teatret har igjen fått tre millioner kroner til drift nå for første gang forhandlet inn i ordinært budsjett. Men hva med årene fremover? Skal Kloden måtte gå gjennom samme uforutsigbare og etter mitt syn ansvarsløse tilskuddspolitikk?
Studium Actoris og Cirka Teater
Så er det teatergruppa Studium Actoris. De har vært gjennom dette budsjettraumet mange ganger. Det vil si – de er ikke utelatt fra post 75 i statsbudsjettet, men tilskuddet, som er på kr. 640 000,- samsvarer ikke med teatrets reelle driftskostnader. Så det har blitt rettet opp de siste årene i budsjettforhandlingene, via revidert budsjett der de fikk en million kroner. Og nå får de 2 mill. for 2025 gjennom de ordinære budsjettforhandlingene.
Cirka Teater er nykommer i denne budsjettdansen. De ble i år satt i en skvis da de ikke fikk tilskudd over Kulturrådets nye pott for etablerte kompanier – fordi Kulturrådet ikke hadde penger nok i denne potten til dem, og der sto de brått og brutalt etter mange og tretti års virksomhet på bar bakke for 2025. Også de er nå reddet med to millioner forhandlet inn i ordinært statsbudsjett for 2025.
Alt dette er selvfølgelig vel og bra!
Videre
Men det store spørsmålet er hva som vil skje neste år? Vil disse nok en gang bla opp i regjeringens budsjettforslag og ikke finne navnet sitt? Og må de nok en gang sette sin lit til kloke forhandlere fra SV? Og – hva vil skje ved et regjeringsskifte?
Det blåser blåblå vinder over landet. Ser vi på FrPs budsjettforslag vil de kutte drastisk i kulturbudsjettet – hele 5.735. 430.000 milliarder kroner vil forsvinne. Høyre vil kutte godt de også, men «bare» 362.576.000 millioner kroner (Klassekampen 2. desember)
Verdt å merke seg, er det at det er Norsk kulturråd som står lageligst til for hugg.
Kulturrådet er grunnpilaren for all fri kunst i Norge, som skal sikre at nasjonen har rom for kunst og kultur skapt i egen samtid, som er å forstå som frie ytringer. Har Solbergs Høyre glemt at kulturmeldingen Kulturens kraft, Meld St 8 (2018 – 2019) kulturpolitikk for framtida, som Erna Solberg stolt lanserte på Vega scene, nettopp har som samfunnsmål å fremme «Eit levande demokrati der alle er frie til å ytre seg, og der mangfold, skaparkraft og kreativitet er høgt verdsett.» (min uthevn.).
Er høstens budsjettforslag fra den blå kanten «for framtida og høgt verdsett»?
Og har man hørt meldingene fra norsk kunst- og kulturliv over en viss tid, blant annet i høringer knyttet til budsjettforslag, er det stor konsensus om nettopp å styrke Norsk kulturråd, ikke kutte i det.
Fremskrittspartiets kulturforslag bør ikke være den store overraskelsen, det som er nytt er at vi på nasjonalt plan må begynne å forholde oss til FrP på alvor. Den store uroen knytter seg til Høyres budsjettforslag. For i et fremtidig regjeringssamarbeid med Høyre og FrP, vil Høyres budsjett være avgjørende som buffer mot et FrP som vi ser ønsker seg et så lite kulturbudsjett som mulig. Høyre har i mange år stått for en verdikonservativ kulturpolitikk, med et godt øre for kunsten og kulturens egenverdi, ofte i motsetning til Arbeiderpartiets mer instrumentelle kulturpolitikk.
Det kommende valget
Men hva nå? For det er valg i 2025.
Da må kulturpolitikken løftes frem! Vi kan jo ikke sitte stille i båten og la de blå bølgene komme!?
Hvilke strategi bør vi legge for at disse nevnte «tiltakene», som det heter på godt byråkratspråk, og andre saker som er utsatt for denne type «vinglepolitikk» og stor usikkerhet, i framtida settes på dagsorden slik at vi vet konkret hvilke kunst- og kultursyn, verdier og prioriteringer de ulike partier vil forplikte seg til dersom de kommer i posisjon? Hvordan skal vi sikre kunst og kulturens plass og verdi i samfunnet (ref. plass og avsetninger i statsbudsjettet) fremover? Vi ser jo at kunst og kultur ikke står høyt på den politiske dagsorden. For å sitere kloke Marte Heian-Engdal i Aftenposten 2. desember: «Militariseringen av ordskiftet bidrar også til at alt som ikke er kuler og krutt, høres naivt og tullete ut å satse på».
Så ja, vi kan glede oss over budsjettet slik det nå ser ut for 2025, men jeg oppfordrer kunst- og kulturbransjen til å planlegge for morgendagen, samle krefter slik at prinsippet om forutsigbarhet for de ulike tiltakene kan knyttes til statsbudsjettet – og ikke minst slik at kuler og krutt ikke blåser kunst og kultur av banen!
Publisert 02.12.2024