Demonstrasjon mot nedleggelse av Akademi for scenekunst, Fredrikstad, 2024

OPPROP

Viderefør Akademi for scenekunst!

Gi Akademi for Scenekunst et nytt hjem og bevilg 15 millioner ekstra i revidert budsjett for 2025 for å bevare utdanningen! Heter det i dette oppropet fra norske kunstnerorganisasjoner:

Høgskolen i Østfold har vedtatt å legge ned Akademi for Scenekunst, som følge av den nye finansieringsmodellen for høyere utdanning. Denne modellen har ført til store økonomiske utfordringer for små kunstutdanninger. Nå leter Høgskolen etter en ny utdanningsinstitusjon som kan videreføre Akademiets unike scenekunstutdanning. Da er det behov for en tilleggsbevilgning fra Regjeringen.

Hva handler dette om?

I den nye finansieringsmodellen for høyere utdanning har antall finansieringskategorier blitt redusert fra seks til tre. Dette fører til at humanistiske fag og kunstutdanninger havner i en lavere kategori, noe som gjør det mer kostbart for utdanningsinstitusjonene å opprettholde slike studier. Resultatet ser vi nå: til tross for massiv motstand fra scenekunstbransjen, er Høgskolen i Østfold tvunget til å legge ned Akademi for Scenekunst.

Dette skjer til tross for at regjeringen i Utsynsmeldingen (Meld. St. 14, 2022–2023) lovet at den nye modellen ikke skulle gå utover små og sårbare fagmiljøer.

Hvorfor er Akademi for scenekunst viktig?

Akademi for Scenekunst, som ble etablert i 1996, har vært en drivkraft innen scenekunstutdanning i Norge og internasjonalt. Akademiet har:

  • Utdannet mange av Norges fremste scenekunstnere.

  • Vært den eneste utdanningen i Norge som tilbyr scenografi.

  • Bidratt til fornyelse, eksperimentering og innovasjon innen norsk scenekunst.

  • Bidratt til internasjonalisering av norsk scenekunst gjennom sin gjestelærer modell og

    internasjonale studentgruppe.

    Med en unik tverrfaglig og internasjonal tilnærming har Akademiet spilt en uunnværlig rolle i utviklingen av norsk scenekunst. En nedleggelse vil ikke bare svekke Norges posisjon på den internasjonale scenekunstarenaen, men også bremse den kunstneriske utviklingen nasjonalt.

    Hva står på spill?

    Det koster 15 millioner kroner å drive Akademi for Scenekunst, i tillegg til utgiftene knyttet til studiepoengproduksjon. 15 millioner kroner er en beskjeden sum sammenlignet med hva samfunnet risikerer å tape dersom denne utdanningen legges ned.

    Vi som støtter oppropet, ber Regjeringen om å:

  1. Bevilge 15 millioner øremerkede kroner i revidert budsjett for 2025 til den utdanningsinstitusjonen som ønsker å videreføre Akademi for Scenekunst.

  2. Revurdere finansieringsmodellen for høyere utdanning, slik at små og sårbare kunstutdanninger ikke settes i en prekær situasjon.

La oss sikre at Akademi for Scenekunst kan fortsette å utdanne Norges fremste scenekunstnere og spille en ledende rolle i utviklingen av norsk og internasjonal scenekunst.

Vi som står bak dette:

PAHN – Senter for scenekunst Norge, ved direktør Hege Knarvik Sande 

Norske Scenografer i Creo, ved Kyrre Heldal Karlsen, styreleder NSc Creo, ved forbundsleder Hans Ole Rian

 Norske Dansekunstnere, ved forbundsleder Live Rosenvinge

Norsk Skuespillerforbund, ved forbundsleder Per Emil Grimstad 

Norsk Teater- og Orkesterforening, ved direktør Morten Gjelten 

Dramatikerforbundet, ved forbundsleder Ellisiv Lindkvist 

Regiforbundet, ved forbundsleder Bjørn Birch

Rosendal Teater, ved teatersjef Alexander Roberts 

Black Box teater, ved teatersjef Jørgen Knudsen 

Trond Lossius, professor og Ph.d.-leder, Fakultetet for film, tv og spill, Universitetet i Innlandet 

Camilla Eeg-Tverbakk, professor i drama og teater ved Oslo Metropolitan University – Storbyuniversitetet

Powered by Labrador CMS