Nationaltheatret offentliggjør kritisk mangfoldsrapport
Nationaltheatret offentliggjør i dag en omfattende rapport, som kartlegger melaninrike skuespilleres erfaringer ved teateret mellom 2019 og 2024. Rapporten er bestilt av Nationaltheatret og utarbeidet av Maria Utsi og Mathias Danbolt.
Kartleggingen gir et innblikk i hvordan strukturelle barrierer og institusjonelle praksiser har hemmet arbeidet for økt mangfold og inkludering. Rapporten er ærlig og kritisk, og peker på at selv om intensjonene ved teateret har vært gode, har det manglet en helhetlig og systematisk tilnærming til å styrke mangfold i praksis.
Hovedfunn i rapporten:
- Et av de tydeligste funnene i rapporten er at melaninrike skuespillere ved Nationaltheatret opplever at de ikke har like arbeidsbetingelser som sine hvite kolleger. Kartleggingen viser at melaninrike skuespillere opplever å ha færre arbeidsmuligheter, smalere skuespillerfaglig handlingsrom og mangel på kunnskapsbaserte støttefunksjoner. Samtidig forventes det at de tar på seg både følelsesmessig og faglig merarbeid ved å representere mangfold og håndtere ansvaret for institusjonens manglende kompetanse på forskjellighet og inkludering.
- Rapporten identifiserer en mangel på strukturelle tiltak for å opprettholde og utvikle mangfoldsstrategier over tid. Tidligere handlingsplaner har blitt implementert sporadisk og har ikke vært gjenstand for vedvarende oppfølging.
- Institusjonens arbeidspraksis gir begrenset rom for å prosessere og aktivere minoritetserfaringer. Dette gjelder både kunstnerisk og organisatorisk.
- Utydelige retningslinjer for rollebesetning og manglende refleksjon rundt institusjonelle tradisjoner og normer bidrar til at mangfold ofte reduseres til et symbolsk alibi snarere enn en integrert del av institusjonen.
Veien videre
– Denne rapporten belyser viktige strukturelle utfordringer som krever vår fulle oppmerksomhet. Nationaltheatret har en vei å gå for å sikre at vi er en arena som speiler hele samfunnet – både på og bak scenen, sier teatersjef Kristian Seltun.
Nationaltheatret har allerede tatt grep for å adressere disse utfordringene og ser rapporten som et viktig verktøy i sitt videre arbeid.
– Tilbakemeldingene fra Utsi og Danbolts rapport har satt i gang en nødvendig selvrefleksjon og grundig prosess knyttet til hvordan vi behandler mangfoldsspørsmålene på Nationaltheatret. Målet er at vi som et arbeidsfellesskap skal videreutvikle en kultur for åpenhet rundt forskjellighet. Vi håper også at rapporten kan bidra til økt kunnskap og bevissthet i hele kunstfeltet, sier direktør ved Nationaltheatret, Marta Færevaag Hjelle.