KOMMENTAR
Politikerne har alltid sagt nei til Nationaltheatrets byggesak
Abid Raja stoppet planen om å bruke Munch-museet. Vedum splitter regjeringen i saken om Tullinløkka. Støre er merkelig taus. Høyre, Venstre og Frp vil bare bygge nye scener hvis det er i samarbeid med næringslivet og SV og Rødt vil bare satse hvis biscenene ligger på østkanten.
Som Norsk Shakespearetidsskrift har skrevet om tidligere, har Nationaltheatrets tilstand vært prekær i over 50 år. Først de siste 12-13 årene har byggesaken blitt utredet. Men ingen beslutninger er tatt på tross av at millioner er brukt på utredninger. Hver gang et totalbudsjett for rehabilitering blir fremlagt sier sittende regjeringer nei. Spørsmålet om midlertidig oppholdssted under oppussingen har heller aldri fått støtte. Abid Raja og Solberg-regjeringen kunne langt på vei løst Nationaltheatrets behov for spillested så sent som i 2020. Det gjorde de ikke. Den blå-grønne regjeringen er ikke alene om aldri å gi de nødvendige midlene som skal til for å ruste opp Nationaltheatret og skaffe dem moderne biscener.
«Nationaltheatret tar over Munchmuseet» var overskriften i Aftenposten 9. januar 2019. En blid teatersjef Hanne Tømta lot seg avbilde sammen med byrådsleder Raymond Johansen foran museet på Tøyen. Nationaltheatret hadde da i årevis lett etter et sted å være i de minst fem årene teatret skulle stenge for oppgradering og oppussing. Halvannet år brukte daværende kulturminister Abid Raja på å vurdere saken, før han i juni 2020 overraskende sa nei til planen. Nok en gang ville ikke staten betale det som var nødvendig for å løse Nationaltheatrets store problem.
Intet frieri til kulturlivet fra Venstre
Venstres Abid Raja viste i det hele tatt liten forståelse for vårt nasjonalteater i sin periode som kulturminister. Teatret skulle da etter planen holde stengt for oppussing fra 2022 og teatersjef Seltun måtte finne en erstatning for hovedscenen. I det ene møtet Seltun fikk med Raja om saken, kom kulturministeren med det «kreative» forslaget om at teatret skulle etablere seg på Marienlyst og lage fjernsynsteater sammen med NRK (shakespearetidsskrift.no 08.08.2023)[i]
Heller ikke Rajas partifelle Trine Skei Grande markerte seg i Nationaltheater-saken da hun regjerte kulturlivet, fra 2018 til 2020. For å løse teatrets akutte huskrise hadde Grande følgende forslag i en kronikk i Aftenposten 16. juni 2018: Reis på turné[ii]. Riktignok hadde hun forståelse for at teatret trengte en base i Oslo, gjerne på Tøyen, men «turnering i hele landet» var det eneste nye forslaget som kom fra den kanten.
Gjorde Trettebergstuen mest skade med sitt Tullinløkka-forslag?
Jonas Gahr Støre var selv med på scenen på Nationaltheatret i mai 2022 da Anette Trettebergstuen la frem sin høyst overraskende plan: To underjordiske moderne scener på Tullinløkka koblet til det gamle Nasjonalgalleriet der man tenker seg publikumsarealer, formidlingsarealer og teatrets arbeidsplasser. Dette var faktisk første gang en kulturminister la fram en egen løsning for teatrets behov. Og det framsto som en fantastisk løsning for teatret, som da kunne få nye permanente moderne biscener i sentrum. Og ikke minst kunne teatret få et funksjonelt spillested mens oppussingen av hovedhuset skulle foregå.
Allerede fra dag én dukket motforestillingene opp. Ville det la seg gjøre å grave og bygge i grunnen på Tullinløkka? Ville det gamle hovedhuset kunne stå i de 10 til 18 årene det tar å bygge nytt på Tullinløkka? Og hvor dyr ville en sånn løsning bli?
Teatersjef Seltun har hele tiden gått inn for scenene på Tullinløkka, og teatret og Statsbygg har forsikret om at det gamle huset skal sikres såpass underveis at det ikke faller sammen. Så hvordan går det med Tullinløkka-planen? Selv om også Statsbygg har klarert at bygging i grunnen på Tullinløkka skal gå bra, ser det stygt ut for Trettebergstuens columbi egg.
Høyre mente ett bygg var nok
Høyres kulturpolitiske talsmann Tage Pettersen kom straks på banen i mai 2022 og snakket om pengebruken:
– Galskap. Skal teateret få et helt nytt bygg, er det ikke rimelig at de får beholde sitt gamle, sa Pettersen til Aftenposten den 12. mai 2022[iii]. Igjen sto det på pengene.
I juni 2024 melder Arbeiderpartiets tidligere kulturminister, Ellen Horn seg på debatten og snakker Støre midt imot. – Et luftslott, kalte hun Tullinløkka-bygget i Klassekampen 29.6 2024[iv]. Horn er i likhet med flere av de som har vært ute og debattert i mediene, først og fremst opptatt av at det gamle teatret ikke kan vente i årevis før det blir rehabilitert.
– Man burde heller gått for en gjennomførbar plan med kortere tidshorisont, sa hun til Klassekampen.
Vedum kjører solo
I oktober i fjor kommer et overraskende solo-utspill fra Trygve Slagsvold Vedum. Til Dagens Næringsliv uttaler han den 28. oktober at tre milliarder til Nationaltheatret er nok. Han ønsker seg bare en oppussing av det gamle huset og er imot en Tullinløkka-løsning som koster 10 milliarder. Vedum går altså ut mot egen regjering og han snakker, kanskje ikke overraskende fra en Senterparti-leder, om at midlene heller kan gå til distriktene.
– Det er klart man får mer for ti enn for tre milliarder, sa Vedum til DN og fortsatte: – Men vi kan ikke velge Rolls-Royce når en Volvo kan duge. Det dyreste alternativet vil binde opp for mange av kulturmidlene som ellers kunne gått til gode prosjekter rundt om i landet[v].
I januar i år er Vedum på banen igjen, denne gangen i Klassekampen. En plan om å flytte Nationaltheatret til Økern er Vedums anliggende. Det er Høyre/Venstre-byrådet i Oslo som står bak forslaget som første gang ble presentert i Aftenposten 4. desember i fjor. Det blågrønne Oslo-byrådet vil at staten skal samarbeide med næringslivet for å løse byggesaken. En moderne scene og biscene på Økern skal koste kun én til halvannen milliard og stå ferdig innen fem år. Hva dette vil koste i drift forteller artikkelen ikke noe om.
– Det er bra når det kommer aktører som synliggjør at det finnes alternativer, sier Vedum til Klassekampen den 14. januar. Han understreker at man må gå de nødvendige runder med kvalitetssikring, og finansministeren har denne gangen innsett at han må nevne at Norge har en kulturminister.
– Denne løsningen er god, og så må kulturministeren komme med sine vurderinger, sier Vedum[vi].
En taus Støre
Mens Tullinløkka-løsningen altså var Støres og Trettebergstuens idé, har Støre latt utspillene fra regjeringspartner Vedum forbigå i taushet. Lubna Jaffery gikk langt i å avvise Vedums forslag om kun å gi teateret de tre milliardene som bare sikrer rehabilitering av det gamle huset. Til Shakespearetidsskrift.no (28.10.24) sa hun blant annet følgende:
– Mange mener mye om hva som vil være den beste løsningen for Nationaltheatret. Regjeringen og jeg er opptatt av at vi skal ta vare på både den historiske bygningen og på institusjonen Nationaltheatret. Det er viktig at vi i byggeperioden tar vare på den kompetansen, kunnskapen og talentet som faggruppene i teatret utgjør, og at vi ikke mister alt det mens vi bygger, sa Jaffery[vii].
Uansett løsning blir det langt dyrere å rehabilitere og skaffe teatret nye biscener enn de tre milliardene Vedum har tenkt å gi. Statsbygg har anslått at en løsning med oppussing av den gamle scenen pluss moderne biscener oppført andre steder i Oslo enn Tullinløkka vil koste mellom 7 og 9,3 milliarder.
Frp vil i det minste renovere
Til høsten blir det høyst sannsynlig regjeringsskifte. Fremskrittspartiet får stor plass i denne regjeringen og mange spår at Sylvi Listhaug blir statsminister. I utkastet til Frps partiprogram fra oktober 2024 er ikke ordet teater nevnt, men om kultur generelt sier partiprogrammet at «Kultur for voksne mennesker bør i større grad kunne finansieres uten offentlig støtte og baseres på betalingsviljen hos publikum.»
Dette kan se mørkt ut for landets teaterkunstnere. Men Fremskrittspartiets kulturpolitiske talskvinne, Silje Hjemdal, vil i det minste renovere det gamle teatret. På Frp.no sa Hjemdal følgende så sent som den 11. desember i 2024 om Nationaltheatret og Tullinløkka-planen:
– Deres planer har galoppert utover enhver forstand. Det ser ut som oppskriften på Luksusfellen, med en pris som erfaringsmessig kommer til å bli langt høyere enn anslaget på 10 milliarder og en meget lang byggeperiode på 18 år. Vi skal selvsagt renovere det som er en kulturskatt for hele landet, men med magemål[viii].
Når østkanten nevnes, er SV og Rødt enige med borgerlig side
Ifølge en artikkel i Aftenposten 4.12.2024 støtter flertallet av partiene i bystyret; Høyre, Venstre, Frp, SV og Rødt, Økern-planen.
SV har hele tiden uttrykt skepsis til planen om to scener på Tullinløkka.
Vi ser at en biscene må være i nærheten av Nationaltheatret, men håper også at en biscene nummer to kan plasseres i en annen bydel slik at vi får flere til å bruke teatret, sa SVs medlem i kulturkomiteen på Stortinget, Kathy Lie (shakespearetidsskrift.no 08.09.2023)[ix].
Med Økern-planen på bordet vil også Frp, Høyre og Venstre at Nationaltheatret skal få de biscenene de trenger, riktignok på Økern og ikke på Tullinløkka. Ideen om Økern er foreløpig bare et utspill. Saken er ikke utredet og vurdert av departementet. Hva det koster Nationaltheatret å være på Økern hvis de for eksempel skal betale markedsleie for lokalene er ennå ikke kjent. Så om det blir en god løsning for teateret vites ikke.
Nationaltheatret håper stadig på Tullinløkka
At Nationaltheatret går sterkt inn for Tullinløkka-løsningen er det ingen tvil om. Teatersjef Kristian Seltun har gjentatte ganger sagt nei til i det hele tatt å kommentere andre løsninger. Styreleder Gisele Marchand ved Nationaltheatret gikk hardt ut mot Vedum i Aftenposten den 4. november 2024 etter hans utspill om at Nationaltheatret nå måtte nøye seg med å kjøre Volvo og ikke Rolls Royce.
Av de alternativer som nå ligger på bordet, er «Tullinløkka-alternativet» teatrets foretrukne alternativ. Helt enkelt fordi det tar høyde for at teateret skal være hele Norges teater også i fremtiden, skrev Marchand i debattinnlegget[x].
Jonas Gahr Støre har fått nok en indre floke å løse. Kan Støre og Jaffery bli enige med Vedum om en løsning for Nationaltheatret? Uansett hva de kan bli enige om, har de svært dårlig tid. Hvis regjeringen skulle falle på grunn av uenighet om EUs fjerde energipakke, oppstår nye konstellasjoner og mye ekstra arbeid for Jonas Gahr Støre. Uansett hva som skjer har Arbeiderpartiet dårlig tid hvis de skal få gjennomslag for Nationaltheatrets skandaløse byggesak. Det gjenstår å se om de klarer det.
Fotnoter:
[i] https://www.shakespearetidsskrift.no/arkiv/fra-forfall-til-frykt-for-kollaps/224320
[ii] https://www.aftenposten.no/meninger/debatt/i/jPAPkq/nationaltheatret-hele-nasjonens-teater-trine-skei-grande
[iii] https://www.aftenposten.no/kultur/i/bGP0QA/boer-det-bygges-et-nytt-teater-paa-tullinloekka-hoeyre-mener-det-er-galskap
[iv] https://klassekampen.no/artikkel/2024-06-29/dette-er-helt-hinsides
[v] https://www.dn.no/politikk/trygve-slagsvold-vedum/nationaltheatret/senterpartiet/vedum-slakter-nationaltheatrets-ti-milliardersdrom-kan-ikke-velge-rolls-royce/2-1-1727962
[vi] https://klassekampen.no/artikkel/2025-01-14/okern-er-pa-bordet-igjen
[vii] https://www.shakespearetidsskrift.no/anmeldelser/vedum-slakter-tullinlokka-planen-for-den-er-ferdigbehandlet/238967
[viii] https://www.frp.no/nyheter/uaktuelt-a-bruke-10-milliarder-pa-nationaltheatret
[ix] https://www.shakespearetidsskrift.no/nyheter/nationaltheatret-opposisjonspartiene-stiller-seg-avventende-til-tullinlokka-planen/236513
[x] https://www.aftenposten.no/meninger/debatt/i/Jb7a1m/i-motsetning-til-hva-vedum-insinuerer-har-vi-vaert-noekterne