PRESSEMELDING
Riksteatret styrker satsningen på barn og unge
Ny teatersjef ved Riksteatret, Wenche Viktorsdatter Paulsen styrker teatrets satsning på barn og unge i sitt første repertoar. - Som et omreisende teater har vi et særskilt ansvar overfor barn og unge som ikke er mobile på samme måte som voksne, sier hun.
Riksteatret har noen år hatt et billettfond som gjør det mulig for skolelærere å søke om fribilletter til sine skoleklasser. Riksteatret fikk økt bevilgning over Statsbudsjettet for 2025 for å styrke denne ordningen. I en tilleggsbevilgning fikk teatret 2 millioner for ytterligere satsning på barn og unge. – Vi skal derfor begynne å vise utvalgte forestillinger på dagtid i skoletiden, som et gratistilbud til barn og ungdom. Dette er selvsagt ikke en erstatning for det fine arbeidet Den kulturelle skolesekken gjør rundt om i landet, men som et supplement som sikrer barn og unge enda mer teater, sier den nye teatersjefen.
I første omgang er det forestillingene Frida og en forkortet versjon av Tilstander av Unntak som vil bli vist som gratisteater i skoletiden. Tilstander av Unntak er skapt av Transiteatret og ble av NRK karakterisert som «Det trengs bare en forestilling om 22. juli. Denne!». Frida skal vises gratis for 5. trinn på barneskolen, mens Tilstander av Unntak skal vises for 10. trinn og VGS.
Barn og unge vil også få muligheten til å oppleve forestillinger på kveldstid. Nevnte Frida som blir en ganske unik teateropplevelse skal også spilles på kveldstid for et familiepublikum. Her blir publikum utstyrt med hodetelefoner og følger Frida og hennes liv. Riksteatrets yngste publikum vil også kunne oppleve «Hundrevis av barn i vill kamp». Dette blir et drømmespill om tristhet, minner, fantasi og virkelighet. En magisk verden som barn og unge kan speile seg i og bli inspirert av. Skaperne av Det mørk fortet – Et Minecraft-eventyr kommer med et nytt skuegaming-konsept, denne gangen titulert Skorpionens spill – I skyggen av Roblox. Endelig skal Riksteatrets suksess-forestilling Legenden om Narnia – Løven, heksa og klesskapet fortsette turneen så hele landet får mulighet til å oppleve den.
Det er imidlertid ikke bare barn og unge som får oppleve scenekunst fra hele landets teater. I samproduksjon med Det Norske Teatret skal Riksteatret sette opp en dramatisering av Et ord for blod basert på boken om svenske Faysa Idle. Dette blir en fortelling om å være menneske og kvinne og havne midt i et dødelig gjengoppgjør. Ord for blod er en sann historie, en innsiderapport fra lillesøsteren til Sveriges farligste gjengleder.
Fra Nationaltheatret blir den kritikerroste og Hedda-prisvinnende forestillingen I vårt sted av Arne Lygre, tatt ut på turné. Skuespillerne Laila Goody, Ragnhild Tysse og Ågot Sendstad medvirker i stykket som er et nærgående og sårbart stykke om å nærme seg andre, både fremmede og personer i egen familie. «Vi trenger alle noen, eller hverandre, men vi trenger aldri én spesifikk.»
Vástádus Eana – The answer is land av og med Elle Sofe Company skal også på turné med Riksteatret. Forestillingen inneholder vakker dans og gripende joik. Elle Sofe Saras kritikerroste forestilling er kraftfull på et stillferdig og storslagent vis. «En forestilling som et stort publikum bør få oppleve» mente NRK. «Elle Sofe Sara stiller spørsmål som får oss til å reflektere på nye måter. Hun viser oss sårene, men gir oss samtidig håp om at de kan gro» het det i juryens begrunnelse for tildelingen av Telenors Kulturpris.
Alle blir vel formet og preget av stedet en vokste opp. I En gang Romsåsgutt forteller rapperen Don Martin om sin oppvekst. Forestillingen har vært spilt for utsolgte hus på Det Andre Teatret og har fått karakteristikker som «Både tankevekkende og nostalgisk» og «...et drivende rapshow og noe nær en standup-fortelling». Tittelen henviser til Don Martins første soloalbum på norsk som blant andre inneholder låten «Nilsen». I tillegg til forestillingen vil Don Martin også avholde et live talkshow med DJ og lokale gjester.
Når julen nærmer seg skal Riksteatret på ny turné med Drømmen om en hvit jul som også var ute for to år siden. Dette samarbeidet med Statsteatret skal denne gang gå til de stedene som ikke fikk besøk sist. Denne gangen med Heidi Ruud Ellingsen i den kvinnelige hovedrollen.
Teater- og filmregissøren Cecilie Mosli skal dramatisere og sette opp Kniven i ilden / Terä tulessa basert på Ingeborg Arvolas roman om forbudt kjærlighet, sydende ishavsfiske og helbredende hender. Ingeborg Arvolas historiske roman har fått meget gode anmeldelser og er solgt i 60 000 eksemplarer. Forestillingen er et samarbeid mellom Riksteatret og Kvääniteatteri. På scenen står Lena Kristin Ellingsen, Ivar Beddari, Ingvild Holthe Bygdnes, Arthur Hakalahti, Bernt Bjørn og Pernille Sandøy.
Slam-poet og skuespiller Fredrik Høyer er en av samtidsteatrets mest originale stemmer. Han fremfører selv rollen som vikarlæreren Kristian med nærhet og sylskarp humor, i forestillingen Læreren. På en overraskende måte gjøres det grå og hverdagslige til en mytisk reise som angår de fleste. Produsert av Vega Scene og Riksteatret. Urpremiere på Vega Scene og deretter turné med Riksteatret.