Maksim Sjevtsjenko er en kjent programleder i russisk fjernsyn, og én av Putin-regimets lojale støttespillere. Her som aktor i Moskvaprosessene, regi: Milo Rau, Moskva 2013.

Kultur Zero - om Milo Raus «Moskvaprosessene»

I mars 2013 viste den sveitsiske regissøren Milo Rau dokumentarteateret «Moskvaprossessene» i den russiske hovdstaden. Prosjektet bygget på tre av 2000-tallets mest omtalte rettsprosesser - rettssaken mot kuratorene av utstillingen «Forsiktig, religion!» (2003), rettssaken mot arrangørene av «Forbudt kunst» (2007) og, endelig, rettssaken mot deltakerene i gruppa Pussy Riot. I dette essayet drøftes prosjektet i lys av konflikten mellom Kultur Én og Kultur To, restaureringsprosjektet til Stalin, og hvorfor «Samtidskunst» er et skjellsord i Putins Russland.

I tre dager varte Milo Raus’ dokumentarprosjekt Moskvaprosessene i lokalene til Sakharov-senteret, som i denne sammenhengen skulle vise seg å ha en symbolsk karakter. På nøyaktig samme sted ble utstillingen «Forsiktig, religion!» stormet og vandalisert av høyreradikale ortodokse i 2003, og her ble utstillingen «Forbudt kunst 2006» åpnet fire år senere.

Lese mer?
Jeg er abonnent Jeg er ikke abonnent
Logg inn Bli abonnent
Finnes i utgave::