Egill Pálsson blir ny teatersjef ved HT
Av åtte søkere til stillingen er det skuespiller, regissør og professor Egill Pálsson som har nådd opp. Han tiltrer 1. august 2020 for en åremålsperiode på fem år. Det er styreleder Linda Beate Randal svært fornøyd med.
– Egill Pálsson er en kapasitet på sitt felt, med enorm kunnskap og erfaring, og han har visjoner for teatret. Han er faglig dyktig, karismatisk og visjonær og vi er trygg på at han kan være med på å løfte Hålogaland Teater inn i framtida, sier hun.
Randal mener at styret har funnet den rette personen til å styrke forbindelsen mellom teatret og aktører og publikum i hele regionen.
– HT er en viktig kulturinstitusjon i Troms og Finnmark og styret ønsker at båndet til hele regionen skal styrkes. Vi mener Pálsson er rette personen til å gjøre det, sier hun.
Hun trekker fram at Pálsson har jobbet i hele det sirkumpolare området.
– Han brenner for nord, noe vi syns er spennende og et riktig fokus. Sammen med gode kollegaer har han føttene godt plantet i vår felles nordlige historie, nåtid og framtid. Med Pálsson ved roret, gleder vi oss til å sprenge grenser og bygge broer. Utgangspunktet er et dyktig kollegium ved Hålogaland Teater og vårt spennende ståsted her i Arktis.
Grundig prosess
Randal ledet ansettelseskomiteen og hun er fornøyd med både prosessen og resultatet.
– Vi var så heldige at vi hadde flere sterke kandidater å velge mellom. Etter en grundig prosess falt vi ned på den av søkerne som vi mener passer huset og landsdelen best, sier hun.
Rekrutteringsbyrået Hodejegerne bisto teatret i prosessen og de ansatte var involvert både i oppstarten og på slutten.
– Det har vært viktig for oss å forankre denne ansettelsen i teatrets strategi og blant de ansatte. Jeg er utrolig glad for at de ansatte jubler like mye for den nye teatersjefen som vi i ansettelseskomiteen gjør, smiler hun.
Den påtroppende teatersjefen begynner allerede i januar, men overtar ikke for fullt før 1. august.
Falt pladask
Egill Pálsson legger ikke skjul på at hans hjerte banker for Hålogaland Teater og for Nord-Norge.
– Det høres kanskje litt forslitt ut, men jeg falt pladask for teatret. De ansatte, bygget, naturen, landsdelen. Regionen vibrerer av kraft og Hålogaland Teater har et stort potensial til å være Norges nasjonale scene i nord, sier Pálsson.
Islendingen er utdannet skuespiller og regissør og har de siste årene ledet regilinja ved Hochschule für Schauspielkunst Ernst Busch i Berlin, der han er ansatt som professor. Han har regissert over 90 produksjoner i 7 forskjellige land og har satt opp stykker på de største scenene i Norden.
– Det er jo rart å dra verden rundt for å utdanne seg og jobbe, og så kjenne seg hjemme akkurat her, smiler Pálsson.
– Jeg har vært på en lang vandring og plukket med meg kunnskap og nettverk fra hele Norden og Europa. Men så er jeg jo selv fra en liten by i nord og kjenner at mitt hjerte banker for Tromsø og Nord-Norge.
Pálsson har tidligere jobbet ved Hålogaland Teater som regissør, med forestillingene Tidens korthet og Blå åker, og kjenner huset godt.
– Jeg har fått oppleve kompetansen på teatret og gleder meg veldig til å jobbe sammen med denne dyktige gjengen.
– Publikum skal bevege oss, og vi skal bevege publikum
Den nye teatersjefen er lidenskapelig opptatt av teater og samfunn. Han mener teatret skal lytte godt til samfunnet rundt seg og fortelle historier som berører folks liv.
– Publikum skal bevege oss, og vi skal bevege publikum. Vi skal speile regionen, men også fortelle historier fra verden og sette dem i sammenheng med vår egen virkelighet, mener han.
Pálsson har store planer for teatret framover; han ønsker blant annet å ansette flere skuespillere, styrke turnévirksomheten og videreføre teatrets satsing på barn og unge. Han ser for seg en stor bredde i repertoaret som spenner fra store musikaler til familieforestillinger og nyskrevet dramatikk. Det viktigste for ham er å treffe publikum «hjemme».
– Hålogaland Teater skal tilhøre alle. Både de som ser forestillinger i dag og de som ikke gjør det ennå, smiler han. (Pressemelding, 21.10.2019)
Se anmeldelse av Blå åker her: http://shakespearetidsskrift.no/2019/06/nar-hyggen-trumfer-politikken